Dział dostępny także bez rejestracji, gdzie szybko możesz otrzymać odpowiedź, gdy czas jest na wagę złota.
ODPOWIEDZ
  • 14 / 1 / 0
Nadużywam bk od 3 lat. Od dłuższego czasu mam stale podwyższony hematokryt 51/52 i hemoglobinę 18/18,5. Reszta morfologii a przede wszystkim ilość erytrocytów w normie. Miałem robioną tomografię jamy brzusznej z innego powodu i wszystko w porządku
Czy ktoś wie jak z medycznego punktu widzenia mogą działać bk na te dwa wskaźniki? Lub spotkał się z podobną sytuacją czy cokolwiek? Wiem że osoby które biorą sterydy mają zazwyczaj podobny problem ale dodatkowo chyba mają podwyższone czerwone krwinki czyli erytrocyty
  • 3571 / 581 / 1
Mechanizmów i zależności jest masa, trudno powiedzieć coś sensownego nie znając stanu zdrowia pacjenta oraz jego chorób.

Ja mam regularnie w morfologii za malo
Pdw, mpv, p-lcr oraz monocytow za dużo.

Wyniki mówią o stanie zapalnym ale przykładowo może być to wynikiem np chorego zęba w trakcie leczenia, przeziębienia, albo infekcji jakiejś rany.

Zażywam regularnie troszkę leków, to tez wpływa na wyniki. Ciężko pracująca wątroba też rzutuje na tego typu rzeczy, jedno z dziesięciu, później to jedno implikuje możliwość czegoś drugiego ale trzeba mieć na uwadze jeszcze czynnik trzeci który np mówi że to pierwsze powoduje że kolejne odchylenia będa w danej sytuacji normalne...
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 14 / 1 / 0
@Retrowirus no tak tylko te dwa wskaźniki są dosyć charakterystyczne
  • 325 / 83 / 0
a jak z nawodnieniem? przy odwodnieniu te dwa wskaźniki bardzo szybko rosną
  • 14 / 1 / 0
Raczej jest odpowiednio, chyba, że wydaje mi się tylko tak, ale raczej nie, zamierzam następnym razem bezpośrednio przed badaniem wypić minimum 0,5/litr. Najwyraźniej ten szit tak działa na krew/szpik
  • 45 / 12 / 0
Pewnie się pocisz, wydalasz z siebie wodę, stąd te wskaźniki podwyższone. Spróbuj zrobić sobie kurację, pij więcej wody, 3-4litry, zastanów się co jadasz, może zbyt wiele produktów z żelazem? zbadaj i oznacz żelazo we krwi i ferrytyne, poruszaj się ciut więcej, czasem ruch i cardio wspierają "przepychanie" krwi po organiźmie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.