Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 7 / 4 / 0
22 sierpnia 2024WujekMorda pisze:
22 sierpnia 2024Sawant pisze:
13 sierpnia 2024WujekMorda pisze:
ona już miała na koncie takie akcje że się budziła na sorze po przeżyciu kurwa Śmierci Klinicznej po przedawkowaniu- wszyskiego na raz m.... ale tym razem się nie udało. Nie wiem czy robiła to dla zejścia czy dla fazy - ale jak ją znałem śmiało stwierdzę że i dla jednego i dla drugiego
nie będę mówił szczegułów ale miała teraz mega ciężko w życiu. Trochę koszmar na jawie. Postanowiła od tego wszystkiego uciec ....

Kochana Aniu, mam nadzieję że przemierzasz teraz bezkresne pola Maków i że jesteś tam w końcu szcżęsliwa oraz wolna od tego wszystkiego co było złe I Dziękuję Ci ! Dziękuję CI kochana za wszystkie pozytywne i szalone rzeczy jakie wniosłaś do mojego życia Wspomnienia o zajebistych akcjach jakie przeżyliśmy, naszym związku (Zwanym między nami Ćpuńskim-Kolektywem) ... te myśli nigdy mnie nie opuszczą, zawszę będą ze mną, będą o Tobie przypominac..

No a teraz śpij Ratne... próbowałaś skoro nie dało rady to się wyśpij w końcu porządnie Aniu !<3 .
@ Ratnehap
O kurwa, stary, przykro mi, wielkie kondolencje - widziałem jak się cieszyłeś związkiem z Pantherą
Znałem ją też, obserwuję ją na insta, wiedziałem że wali opio ale była taka młoda i wyglądała dość zdrowo- to jeden z większych szoków dla mnie. Ale jak widać pozory czasem mylą i nie wiemy co ktoś przeżywa w środku... Tak samo jak lol - dużo znajomych z hajpa potraciłeś byku :(

Mam prośbę, bo pisałeś o rocznicy śmierci kolejnej znajomej (w3ird) i ktoś mówił że odnalazł jej fotkę, ja przeszukałem całe ryjce i mordy aż do początku 2012 i żaden ze starych linków nie działa... wrzuciłbyś? Jeśli nie chcesz to może chociaż na PW?

Dzięki i kondolencje jeszcze raz...

Dziękuję Ci serdecznie za wyrazy współczucia. Tak naprawdę wiele moich znajomych z tego forum już nie żyje w realu jeszcze więcej, tyle że w realu miałem więcej samobójców a na hajpie przedawkowania przeważają jako przyczyna zgonu moich Narko-Przyjaciół.... Ale z tym trzeba się liczyć w końcu to jest forum dla najbardziej hardkorowych narkomanów w Polsce , jesli takie sytuacje mają gdzieś mieć miejsce to
będą miały miejsce właśnie tutaj.

Niestety nie posiadam żadnej fotki w3ird, ona kiedyś dawała do ryjców ale ostatnio fest tego szukałem i tej foty za chuj nie idzie znaleźć. I sam mam ten problem ze zapomniałęm jak moja wspaniała przyjaciółka od tjoko wyglądała. Nie moge sobie tego darować dlatego jakby Tobie się poszukiwania powiodły to mam do Ciebie bliźniaczą prośbę Byku. Dzięki raz jeszcze i 3maj się !!
Kojarzyłam ją bardziej z opowieści kogoś tam, nawet nie wiedziałam, że ona jest z h, ale wszystko się zgadza, jak teraz sprawdziłam, włącznie z datą. Zapamiętałam tę historię bo była dla mnie interesująca z medycznego punktu widzenia.
W razie czego to jej instagram dalej istnieje, tam jest jej sporo zdjęć i fajna pamiątka po niej ogólnie.
  • 215 / 73 / 0
@Serenka
Mowa o w3ird? Jak ona miała na ig? ;)
  • 7 / 4 / 0
@nieoszukujsiee napiszę do Ciebie na priv (i jak ktoś jeszcze chce to niech da znać), ale powiem tylko, że nazwa zbliżona do nicka na forum ;)

Żeby nie było offtopu, kojarzycie taką laskę co na tiktoku nagrywała o uzależnieniu właśnie. "Natka_babii" się nazywała, w komentarzach są ploty, że podobno nie żyje, czy ktoś może potwierdzić?
  • 4064 / 658 / 2117
@nieoszukujsiee gorąca prośba, aby unikać przenoszenia treści/fotek z mediów społecznościowych na forum. Skoro już wybieracie/amy ukrywanie swojej tożsamości pod pseudonimami i używacie "nicków" podczas rejestracji, warto dbać o to, aby w tak prosty sposób nie umożliwiać nikomu weryfikacji czyjejś tożsamości.

Jeżeli jednak zaistnieje konieczność zadania pytania lub nawiązania kontaktu, zalecane jest skorzystanie z wiadomości prywatnej na forum. To zdecydowanie bardziej odpowiedzialne podejście, zwłaszcza gdy poruszamy wątek dotyczący zgonów lub dyskutujemy o osobie zmarłej -- w tym przypadku, to robimy.
Kojarzyłam ją bardziej z opowieści kogoś tam, nawet nie wiedziałam, że ona jest z h, ale wszystko się zgadza, jak teraz sprawdziłam, włącznie z datą. Zapamiętałam tę historię bo była dla mnie interesująca z medycznego punktu widzenia.
W razie czego to jej instagram dalej istnieje, tam jest jej sporo zdjęć i fajna pamiątka po niej ogólnie.
To dobrze, że ta przestrzeń (IG) istnieje, jednak należy zwrócić uwagę na istotny problem, który może się pojawić na Hajpie. Mianowicie, udostępnianie informacji o osobach zmarłych i identyfikowanie ich z imienia i nazwiska, podczas gdy wcześniej pozostawały semi-anonimowe, może naruszać ich prywatność. Sądzę, że te osoby nie życzyłyby sobie, aby teraz były rozgrzebywane. Dlatego apeluję o zachowanie maksymalnego poziomu anonimowości, szczególnie w odniesieniu do tych, których już z nami nie ma.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 4724 / 776 / 0
Rozsadne podejscie . Zwlaszcza ze te osoby nie maja mozliwosci sie bronic a ich rodziny mysle by sobie nie zyczyly . To nie jest interaktywna narkopedia. Jeszcze.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 1 / / 0
03 maja 2024london5 pisze:
To chyba pierwsza samobójcza śmierć w historii tego tematu.
Obawiam się, że może to przynieść za sobą efekt Wertera.
Dr.evil również samobójstwo
  • 2844 / 229 / 0
26 lipca 2024deadmau5 pisze:
@Retrowirus forum nigdy nie było bezpośrednią przyczyną ani magicznym sposobem na zapobieganie śmierci. Każdy z nas podejmuje własne decyzje i ponosi za nie odpowiedzialność. Z pewnością można by uniknąć wielu zgonów, jak sugerujesz, ale warto spojrzeć na to z innej perspektywy: ile osób dzięki informacjom na naszym portalu udało się uratować?
26 lipca 2024deadmau5 pisze:
Dlatego skupiam się na tym, ile osób udało się dzięki wiedzy z tego forum uratować przed przedawkowaniem, niebezpiecznymi mieszankami, a nie ile straciliśmy. (...) prawda?
Prawda. Ale patrząc na to z drugiej strony - ile osób, które poznało to forum zaczęło coraz bardziej interesować się substancjami psychoaktywnymi, gdzie wcześniej od czasu do czasu zjedli Thiocodin, zapalili zioło czy przypierdolili kreskę ? Sama atmosfera forum tworzy "kółeczko wzajemnej adoracji" i poprzez interakcje społeczne (których ćpunom często brak w realnym życiu a dostają je tutaj), które są bardzo silnym wzmacniaczem uzależnienia zamiast wziąć się za normalne życie i ewentualnie weekendowe balowanie spędza tutaj pół dnia będąc naćpanym różnymi substancjami ? Każdy medal ma dwie strony, Ty w swoim poście spojrzałeś jedynie na pozytywną. A ilu opiatowców ma w domu nalokson ? Odpowiedz sobie sam na to pytanie.
(...) jak Artylerii braknie amunicji albo zasilania to mnie szlag trafi.
  • 4064 / 658 / 2117
@Amunicja naszym bezpośrednim zadaniem jest wspieranie wdrażania strategii harm reduction w życie osób, które sięgają po substancje, a nie zakazywanie im tego. Stąd zapis w regulaminie, który jasno precyzuje, że forum jest przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych.

Każdy z nas ma swoje prywatne problemy i rozterki, dlatego nie możemy przyjąć roli osób, które będą „prowadzić kogoś za rękę” czy moralizować na temat szkodliwości narkotyków — każdy, kto decyduje się na ich używanie, jest świadomy zagrożeń.

To, w jaki sposób dana jednostka korzysta z przestrzeni hyperreala, jest kwestią indywidualną. Dla jednych wpisy te będą ostrzeżeniem, dla innych zaś mogą wzbudzić ciekawość i popchnąć ich w innym kierunku.
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 2844 / 229 / 0
11 września 2024deadmau5 pisze:
Każdy z nas ma swoje prywatne problemy i rozterki, dlatego nie możemy przyjąć roli osób, które będą „prowadzić kogoś za rękę” czy moralizować na temat szkodliwości narkotyków — każdy, kto decyduje się na ich używanie, jest świadomy zagrożeń.
Co do pierwszej części się zgodzę, zaś co do drugiej nie - przez lata zauważyłem, że harm reduction spadło na dalszy plan, jednak jest to wina użytkowników, a nie administracji/moderacji i naprawdę trudno byłoby ich za to winić (pomijam kontrowersyjną dla mnie kwestię Kompetentnych i nie chcę poruszać jej w tym temacie).

11 września 2024deadmau5 pisze:
To, w jaki sposób dana jednostka korzysta z przestrzeni hyperreala, jest kwestią indywidualną. Dla jednych wpisy te będą ostrzeżeniem, dla innych zaś mogą wzbudzić ciekawość i popchnąć ich w innym kierunku.
W większości jednak jest ten drugi przypadek - ile osób obecnie ćpa "kryształ" nie wiedząc nawet co to jest, a ile kiedyś na początku pytało się jakie dawki leków zażyć na początek aby się porobić i nie mieć za grubo ? Fakt - jest o wiele więcej FAQ niż przed lata, ale nie da się sprawdzić ile nowo zarejestrowanych (lub jeszcze przed rejestracją) osób je czyta. Poza tym dzisiejsze wypowiedzi np. na temat zbijania tolerki DXM-em z tego co czytam są odruchowe, automatyczne, po prostu powtarzane od lat bez spojrzenia na konkretny przypadek. Ale to też wina użytkowników, a konkretnie ludzi - im dalej w las (czyt. im późniejszy rok) tym mniej ludzi woli myśleć a więcej woli być bezmyślnymi i mieć odpowiedź na tacy, stąd np często powtarzające się pytania w wielu wątkach.

Ale ogólnie nie o tym temat, więc proponuję eot :)
(...) jak Artylerii braknie amunicji albo zasilania to mnie szlag trafi.
  • 4064 / 658 / 2117
@Amunicja w istocie, po części właśnie o tym dyskutujemy — o zgonach związanych z narkotykami i o sposobach, jak im zapobiec.

Należy jednak pamiętać, że idealnego rozwiązania na naszym forum nigdy nie znajdziemy. Każda osoba przyjmująca substancje robi to na własne ryzyko i odpowiedzialność. My, jako administracja, moderatorzy, czy nawet zwykli użytkownicy, możemy jedynie dzielić się wiedzą i dostarczać przydatnych informacji.

Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby stale aktualizować Narkopedię oraz oddzielać rzetelne informacje od tych, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia.
ile osób obecnie ćpa "kryształ" nie wiedząc nawet co to jest, a ile kiedyś na początku pytało się jakie dawki leków zażyć na początek aby się porobić i nie mieć za grubo ? Fakt - jest o wiele więcej FAQ niż przed lata, ale nie da się sprawdzić ile nowo zarejestrowanych (lub jeszcze przed rejestracją) osób je czyta.
W dzisiejszych czasach dominuje szybkie przyswajanie informacji. Czytasz, często bez głębszej analizy, i podejmujesz decyzję: przyjmujesz coś lub odrzucasz. Niewielu poświęca czas na zastanowienie się, co tak naprawdę znajduje się w danej substancji, na ile jest czysta, a co ważniejsze — bezpieczna. Temat harm reduction zszedł na dalszy plan, choć naszym zadaniem, jako społeczności, jest postawienie wyraźnych ostrzeżeń, które będą przyciągać uwagę, jak choćby baner głoszący: "Nie mieszaj tych substancji" lub "Grozi depresją oddechową".

Nasza rola jest jednak coraz trudniejsza. Po pierwsze, użytkownicy stają się coraz mniej zaangażowani i bardziej skłonni do lenistwa. Po drugie, oczekują, że wszystkie informacje zostaną im podane na tacy, najlepiej od razu na pierwszej lub ostatniej stronie wątku. Niewielu korzysta z wyszukiwarki, a pytań o to, ile fenta przyjąć za pierwszym razem, było już co najmniej milion.
przez lata zauważyłem, że harm reduction spadło na dalszy plan, jednak jest to wina użytkowników, a nie administracji/moderacji i naprawdę trudno byłoby ich za to winić (pomijam kontrowersyjną dla mnie kwestię Kompetentnych i nie chcę poruszać jej w tym temacie).
Nie przypominam sobie, by na forum miała miejsce sytuacja, w której ktoś kompetentny zasugerował niebezpieczne połączenie substancji, co doprowadziłoby do tragicznego finału. Zresztą, w mojej opinii, nie możemy tworzyć zamkniętej grupy dostępnej wyłącznie dla intelektualnej elity.

Zasada w tym przypadku jest niezwykle prosta: jeśli jesteś osobą rozumną, nie sugeruj się bezkrytycznie opiniami nawet najbardziej kompetentnych użytkowników, a tym bardziej przypadkowych osób. Każda wypowiedź może zawierać margines błędu, co warto wziąć pod uwagę przy zażywaniu danej substancji.

Przykład Ratnehap doskonale ilustruje, że przyjmowanie dużych dawek oraz łączenie ich w niebezpieczne mixy to droga donikąd. Jak słusznie zauważasz, forum stało się dla niej – w mojej ocenie – katalizatorem do kontynuacji, co finalnie doprowadziło do śmierci.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Praga Północ walczy z handlem narkotykami. Dzielnica zabezpieczy pustostany

Władze dzielnicy wspólnie z Komendą Stołeczną Policji ustalono, że zabezpieczony zostanie dostęp do pustostanów, w których może odbywać się handel narkotykami. Newralgicznym miejscem na praskiej mapie jest ulica Inżynierska.

Palenie fajki wodnej wcale nie jest nieszkodliwe

Fajki wodne zyskują coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych osób. Wiąże się to z powszechnym przekonaniem, że palenie sziszy jest nieszkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego!

Długotrwałe stosowanie marihuany nie powoduje istotnych zmian w funkcjonowaniu mózgu

Badanie opublikowane w czasopiśmie JAMA Network Open dostarcza dowodów na to, że regularne spożywanie produktów z medycznej marihuany przez dorosłych nie prowadzi do istotnych negatywnych zmian w strukturze czy funkcjonowaniu mózgu. Naukowcy z Harvard Medical School oraz McGovern Institute for Brain Research (MIT) przeprowadzili podłużne badanie, w którym analizowali dane z obrazowania mózgu (fMRI) pacjentów stosujących medyczną marihuanę oraz osób zdrowych niebędących użytkownikami.