Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Btw a propos Pinty to jeden z założycieli wywodzi się z tradycji Grodziska Wlkp., na początku działali jako browar kontraktowy, a jak się wybili to zbudowali swój browar we Wieprzu, przynajmniej tak piszą na wiki. Ciężko mi ich by było porównywać z koncernami, duży browar rzemieślniczy zwyczajnie.
z wiki "W 2022 r Pinta uwarzyła 120 różnych piw, z czego 90 premierowych, w łącznej ilości 27 307 hl."
z chada gpt "W 2023 roku trzy największe koncerny piwowarskie w Polsce, czyli Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec oraz Carlsberg Polska, wyprodukowały łącznie około 33 milionów hektolitrów piwa.
- Kompania Piwowarska (do której należą marki takie jak Tyskie, Lech, czy Żubr) była liderem rynku, warząc około 14 milionów hektolitrów piwa.
- Grupa Żywiec (właściciel marek Żywiec, Warka, czy Tatra) wyprodukowała około 11 milionów hektolitrów.
- Carlsberg Polska (producent m.in. Okocimia, Harnaś, czy Kasztelana) wniosła do tej liczby około 8 milionów hektolitrów."
W skrócie duży koncern produkuje 300-500 razy więcej niż Pinta.
Mieli też kilka naprawdę przełomowych piw, jak na przykład Żytorillo, którego albo już nie warzą, albo jest słabo dostępne. Niemniej dla mnie było MEGA!
Aktualnie preferują proste piwa - szczególnie Pilsy, Witbiery i Pszenice (no i żytnie, jeśli gdzieś dorwę). Mega smakuje mi pszenica od 3 kumpli.
Kilka niemal perfekcyjnych piw wypuścił też Kingpin - na przykład Berserker, czy Rockendrolla - one narobiły wiele "szumu", kiedy się pojawiły.
Ale najbardziej żal mi tego, co się stało z Ciechanem Grand Prix. To była AIPA idealna, której potencjał zmarnowano, że aż smutno.
A ja dzisiaj miałem ochotę na dobrego pszeniczniaka, wziąłem hefeweizena z Pinty, choć najchętniej to bym się napił Blanche de Namur albo pszenicznej Brovarii (taka znana knajpa na starym rynku w Poznaniu i jak się okazuje warzą swoje piwka, nawet kiedyś mieli w ofercie takie wynalazki jak różana ipa).
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku
Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.