Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4386 / 704 / 2117
Nie mówię, że to syfy są. Po prostu bardziej śmierdzą mi typowymi koncernami rzędu Żywca, niż czymś premium. Może dlatego, że można je dorwać aktualnie w większych dyskontach od ręki, albo usilnie chcą się masowo sprzedawać? Ja chyba bardziej wychowałem się na tym, że kraft to taki grail z wyuzdanymi cenami i wyśmienitym smakiem.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 775 / 119 / 0
Czy ja wiem, mi np. Pinta smakuje bardziej niż taki Browar za Miastem. To jest pewnie kwestia lekkiego zmęczenia materiału i tego, że są dość łatwo dostępne. Pewnie, że chętniej bym się napił Nepomucena albo browaru Olimp, ale tego u siebie we wioskowym alko sklepie nie mam i musiałbym specjalnie do piwnego sklepu jechać.

Btw a propos Pinty to jeden z założycieli wywodzi się z tradycji Grodziska Wlkp., na początku działali jako browar kontraktowy, a jak się wybili to zbudowali swój browar we Wieprzu, przynajmniej tak piszą na wiki. Ciężko mi ich by było porównywać z koncernami, duży browar rzemieślniczy zwyczajnie.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 775 / 119 / 0
Jeszcze tak z ciekawości podejrzałem dane jeśli chodzi o wolumen sprzedaży:

z wiki "W 2022 r Pinta uwarzyła 120 różnych piw, z czego 90 premierowych, w łącznej ilości 27 307 hl."

z chada gpt "W 2023 roku trzy największe koncerny piwowarskie w Polsce, czyli Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec oraz Carlsberg Polska, wyprodukowały łącznie około 33 milionów hektolitrów piwa.
- Kompania Piwowarska (do której należą marki takie jak Tyskie, Lech, czy Żubr) była liderem rynku, warząc około 14 milionów hektolitrów piwa.
- Grupa Żywiec (właściciel marek Żywiec, Warka, czy Tatra) wyprodukowała około 11 milionów hektolitrów.
- Carlsberg Polska (producent m.in. Okocimia, Harnaś, czy Kasztelana) wniosła do tej liczby około 8 milionów hektolitrów."

W skrócie duży koncern produkuje 300-500 razy więcej niż Pinta.
  • 6 / / 0
Polecam sprobwac Piwne Podziemie, Trzech Kumpli, Moon Lark, Ziemia Obiecana, Nepomucen, Funky Fluid itd. To są solidne krafty, oczywiście nie każdy jeden. Problem taki ze to juz trzeba albo z neta albo ze sklepu specjalistycznego.
  • 12673 / 2454 / 0
Też zawsze stanę w obronie Pinty, bo zrobiła bardzo dużo dla naszego rynku piwnego. Wiele ich piw doczekało się miana kultowych, a ich dorobek jest bardzo imponujący. Oczywiście taki Atak Chmielu aktualnie już tak nie powala (nie chodzi o to, że się popsuł), bo różnych wariacji IPA mamy pewnie już ponad 100.
Mieli też kilka naprawdę przełomowych piw, jak na przykład Żytorillo, którego albo już nie warzą, albo jest słabo dostępne. Niemniej dla mnie było MEGA!

Aktualnie preferują proste piwa - szczególnie Pilsy, Witbiery i Pszenice (no i żytnie, jeśli gdzieś dorwę). Mega smakuje mi pszenica od 3 kumpli.

Kilka niemal perfekcyjnych piw wypuścił też Kingpin - na przykład Berserker, czy Rockendrolla - one narobiły wiele "szumu", kiedy się pojawiły.

Ale najbardziej żal mi tego, co się stało z Ciechanem Grand Prix. To była AIPA idealna, której potencjał zmarnowano, że aż smutno.
  • 775 / 119 / 0
Żytorilllo było u mnie we wioskowym żulu w tym roku, fajne piwko, dość unikalny smak, ale z tego co wiem to jest piwo sezonowe i cały rok nie jest warzone. Co do Nepomucena to w pamięci mi utkwiła ich Forest IPA na pędach sosny - cudownie aromatyczne piwko.

A ja dzisiaj miałem ochotę na dobrego pszeniczniaka, wziąłem hefeweizena z Pinty, choć najchętniej to bym się napił Blanche de Namur albo pszenicznej Brovarii (taka znana knajpa na starym rynku w Poznaniu i jak się okazuje warzą swoje piwka, nawet kiedyś mieli w ofercie takie wynalazki jak różana ipa).
  • 12673 / 2454 / 0
Jak tylko widzę Blanche de Namur, biorę ile uniosę.
  • 775 / 119 / 0
No ja już dawno go nigdzie nie widziałem, ale gdybym miał powiedzieć jakie białe piwo jest moim nr 1 to chyba właśnie padło by na nie. Kiedyś w ogóle byłem na wakacjach w okolicach samego Namur - bardzo malownicze, zalesione okolice.
  • 12673 / 2454 / 0
Też nigdy nie piłem lepszego i wiele osób uważa go za wzór.
  • 768 / 105 / 0
Piwo…ja jestem alkoholikiem ale jak ktoś lubi smak piwa to jest alkoholikiem. Nawet 0% wywołuje głody alkoholowe . A jak nie jesteście alkoholikami to na zdrowie
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont

Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.

Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.

Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.