Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Btw a propos Pinty to jeden z założycieli wywodzi się z tradycji Grodziska Wlkp., na początku działali jako browar kontraktowy, a jak się wybili to zbudowali swój browar we Wieprzu, przynajmniej tak piszą na wiki. Ciężko mi ich by było porównywać z koncernami, duży browar rzemieślniczy zwyczajnie.
z wiki "W 2022 r Pinta uwarzyła 120 różnych piw, z czego 90 premierowych, w łącznej ilości 27 307 hl."
z chada gpt "W 2023 roku trzy największe koncerny piwowarskie w Polsce, czyli Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec oraz Carlsberg Polska, wyprodukowały łącznie około 33 milionów hektolitrów piwa.
- Kompania Piwowarska (do której należą marki takie jak Tyskie, Lech, czy Żubr) była liderem rynku, warząc około 14 milionów hektolitrów piwa.
- Grupa Żywiec (właściciel marek Żywiec, Warka, czy Tatra) wyprodukowała około 11 milionów hektolitrów.
- Carlsberg Polska (producent m.in. Okocimia, Harnaś, czy Kasztelana) wniosła do tej liczby około 8 milionów hektolitrów."
W skrócie duży koncern produkuje 300-500 razy więcej niż Pinta.
Mieli też kilka naprawdę przełomowych piw, jak na przykład Żytorillo, którego albo już nie warzą, albo jest słabo dostępne. Niemniej dla mnie było MEGA!
Aktualnie preferują proste piwa - szczególnie Pilsy, Witbiery i Pszenice (no i żytnie, jeśli gdzieś dorwę). Mega smakuje mi pszenica od 3 kumpli.
Kilka niemal perfekcyjnych piw wypuścił też Kingpin - na przykład Berserker, czy Rockendrolla - one narobiły wiele "szumu", kiedy się pojawiły.
Ale najbardziej żal mi tego, co się stało z Ciechanem Grand Prix. To była AIPA idealna, której potencjał zmarnowano, że aż smutno.
A ja dzisiaj miałem ochotę na dobrego pszeniczniaka, wziąłem hefeweizena z Pinty, choć najchętniej to bym się napił Blanche de Namur albo pszenicznej Brovarii (taka znana knajpa na starym rynku w Poznaniu i jak się okazuje warzą swoje piwka, nawet kiedyś mieli w ofercie takie wynalazki jak różana ipa).
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont
Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.