Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2780 / 39 / 0
Szósty dzień na 5mg, bo dopiero po ośmiu mam przejść na 10 i na razie tak sobie. Na minus na pewno pojawiający się czasem tryb autopilota, jakiś rodzaj odrealnienia, jakbym oglądał film ze swoim udziałem, a nie był do końca sobą. Oprócz tego lekkie nudności, ale do opanowania. W ogóle jakby zahamowanie apetytu - jem, bo się przymuszam, a nie dlatego że jestem głodny. Pierwsze trzy dni po kilku godzinach wchodziło takie charakterystyczne rozgrzewanie od środka, jakby wchodziło coś mocnego, ale na tym się kończyło. Generalnie mało fajne przy upałach powyżej 30 stopni. No i miało aktywizować, a na razie tego nie widzę.

Na plus na razie: nieznacznie poprawiony odbiór muzyki, od dwóch dni fajne realistyczne sny, jakieśtam uspokojenie i większa pewność siebie. Zobaczymy jak będzie za kilka tygodni na 10-tkach, ale po kilku latach na 100mg sertraliny może będzie trzeba zasugerować przejście na maksymalną dawkę.

Aha, libido w dół 200%, ale że zawsze miałem wysokie, to może teraz dopiero jest normalne. xD

W ogóle jakieś takie straszne ciśnienie na tym jest, żeby cokolwiek do tego dorzucić, bo jest za mało wyczuwalne. 10 lat temu wrzucałem to razem z DXM i było jak w filmie Limitless, ale po ostatnich przejściach z tym dysocjantem po prostu, kurwa, nie mogę. Nie wiem, może na kolejnej wizycie uda się wysępić coś z czym by się fajnie uzupełniało.
  • 3 / / 0
Czesc, mam pytanie.
Od 10 lat walczę z fobia społeczna, nerwica, mętami, szumami usznymi, powidokami i być może hppd. Wszystko po zapaleniu marihuany.
Dostałem Escitil, Jednak boję się go brać, bo naczytałem się, że może pogorszyć widzenie a i tak mam już problem z metami, powidokami i śniegiem optycznym. Brać? Próbować? Iść do innego lekarza? Czytałem, że znacznie pogarsza się śnieg optyczny po essitilu, a i tak mam już mega mocny. Pozdro dawka 1x10
  • 1 / / 0
Szósty dzień na 5mg, bo dopiero po ośmiu mam przejść na 10 i na razie tak sobie. Na minus na pewno pojawiający się czasem tryb autopilota, jakiś rodzaj odrealnienia, jakbym oglądał film ze swoim udziałem, a nie był do końca sobą. Oprócz tego lekkie nudności, ale do opanowania. W ogóle jakby zahamowanie apetytu - jem, bo się przymuszam, a nie dlatego że jestem głodny. Pierwsze trzy dni po kilku godzinach wchodziło takie charakterystyczne rozgrzewanie od środka, jakby wchodziło coś mocnego, ale na tym się kończyło. Generalnie mało fajne przy upałach powyżej 30 stopni. No i miało aktywizować, a na razie tego nie widzę.
ja jestem po ponad miesiącu brania. Pierwszy tydzien to bylo totalne odrealnienie, problemy ze skupieniem, stany lękowe i wszystko co najgorsze. też miałem ten efekt dziwnego grzania od środka. Generalnie pierwsze dni to się czułem jakby pol godziny po wzięciu wchodziła Mka i gdzieś się zatrzymywała w pewnym momencie xD Potem uboki zaczęły odchodzić, po 2 tygodniach miałem taki okres że nie czułem ani negatywnych ani pozytywnych skutków leku. Brałem na począku 5mg przez pare dni, potem do konca opakowania 10mg, i teraz wszedłem na 15 od następnego miesiąca. Biore 15mg od tygodnia i to bylo to czego mi brakowało. Uboków praktycznie brak prócz problemów z fujarą - stoi ale ciężko dojść. Ale po 10mg też miałem ten problem i on minął po jakichs 3 tyg, więc liczę na to że po zwiększeniu dawki również minie po czasie. A z pozytywnych efektów wyraźne działanie przeciwlękowe czyli to czego oczekiwałem. Musisz dac czas, ewentualnie pokombinować z dawką bo ja przez pierwszy miesiąc myślałem że też chuja daje ten lek (to moje pierwsze SSRI w życiu). Długo się rozkręca i pewnie trzeba też w swoją optymalną dawkę trafić.
Ostatnio zmieniony 03 lipca 2024 przez reggin69, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 9 / 1 / 0
po 4 miesiącach doszedłem do dawki 20mg i efekt był taki, że byłem senny, otępiały, obojętny na wszystko. dopadła mnie polekowa anhedonia i zmieniłem lek. no ale na większość chyba ten lek dobrze działa...
  • 2780 / 39 / 0
Trzy tygodnie i sam nie wiem... Tak jakby gdzieś po tygodniu jego odczuwalne działanie zanikło. Jakieś minimalne efekty są, ale po latach na 100mg sertraliny to jest jak jazda Daewoo Matizem, skoro można prowadzić Lamborghini Aventador.

Pewnie, że efekty uboczne na początku kuracji nie są tak zryte jak tam, ale, kurczę, oczekiwałem wielkich fajerwerków, a dostałem jakiś niewypał. Poczekam jeszcze i prawdopodobnie zwiększę dawkę albo nawet coś do tego dołączę, bo na razie spełnia moje oczekiwania w góra 15%.
  • 9 / 1 / 0
to czemu zmieniłeś lek?
  • 2780 / 39 / 0
Nie zmieniłem nagle. Z sertraliny zszedłem dobre kilka lat temu, a przez kolejne nie używałem antydepresantów.

W zasadzie to uważam, że dostałem to trochę z dupy, bo poszedłem z nadzieją na coś aktywizującego, ale zarazem uspokajającego i może do tego coś nasennego, a że lekarka stwierdziła, że zaczniemy od jednego leku, bo jak przepisze miks, to potem nie będzie wiadomo jakie efekty są od czego, to przyznałem jej rację, mając nadzieję, że coś z tego będzie. A że jest jak jest, to jutro na wizycie kontrolnej sobie odpowiednio ponarzekam i może tym razem da się namówić na np. bupropion, bo escitalopram solo w dawce 10mg po trzech tygodniach jest taki, hmm... Matka Tony'ego Soprano robiła taki charakterystyczny gest ręką mówiąc przy tym "meh". No to dokładnie taki na razie jest. Nie wiem, pewnie będę próbował namówić na 20mg i dołączenie czegoś jeszcze, co bardziej działa na dopaminę i noradrenalinę.
  • 9 / 1 / 0
ja byłem na 20 mg i nie polecam. lepiej tak jak mówisz dorzucić coś na dopaminę. ja biorę sulpiryd 2x 100 i działanie jest. na początku latałem jak po kresce, ale działanie osłabło i trochę aktywizuje i dodaje energii. sam escitalopram faktycznie takie meh.
  • 66 / 8 / 0
Od 1 sierpnia wchodzę na 10 mg. Jakie zauważyliście skutki uboczne przy tej dawce? Libido, otyłość polekowe, wypłukanie emocjonalne?
Uwaga! Użytkownik 20fajekzfiltrem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 106 / 32 / 0
@20fajekzfiltrem ja jestem na 20mg od dłuższego czasu i nic z rzeczy o których piszesz u mnie nie występuje.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.