06 czerwca 2024krzychv pisze: Oby tylko nie było tak że przez receptomaty będą problemy z uzyskaniem recepty u normalnego lekarza który prowadzi gabinet przez internet (nie wypisuje hurtowo, wszystko konsultuje)
2. Po potwierdzeniu leczenia w dokumentacji medycznej
A przynajmniej mam taką nadzieję bo nie rozumiem w czym jest problem jeśli ktoś korzysta z jakiejś internetowej praktyki i dostaje lek po obszernej konsultacji potwierdzonej dokumentacją z wizyty osobistej (nie żaden skan poprzednich recept, tylko zaświadczenie z potwierdzona diagnozą i prowadzonym leczeniem)
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
06 czerwca 2024krzychv pisze: No tak tylko jeśli dobrze rozumiem ten wyrok sądu to nadal można wystawiać online tylko 1. Nie przez receptomaty
2. Po potwierdzeniu leczenia w dokumentacji medycznej
A przynajmniej mam taką nadzieję bo nie rozumiem w czym jest problem jeśli ktoś korzysta z jakiejś internetowej praktyki i dostaje lek po obszernej konsultacji potwierdzonej dokumentacją z wizyty osobistej (nie żaden skan poprzednich recept, tylko zaświadczenie z potwierdzona diagnozą i prowadzonym leczeniem)
No ale to już dużo zależy od nazwijmy to "stylu pracy" danego lekarza.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
05 czerwca 2024THEaddict pisze: JP wymaga ikp ale raczej go nie przegląda
@THEaddict co do pregi/trampka to moge sie podzielic linkami do receptomatow gdzie do tej pory mi pisali normalnie, ale te ich wymogi odnośnie dokumentacji i chatu nałożyły się z okresem kiedy zaczęłam brać co miesiąc (i częściej) po 3op. i przeginać. No i zauważyłam też nowych lekarzy, jak np przez ostatni rok co te 2 m-ce pisał (albo mi się trafiał) jeden-dwóch na daną stronkę tak było kilka „nowych” twarzy - bo kojarzy się kto gdzie pracuje haha. No i przez to, ze niektore maja w regulaminje „brak wypisania recepty nie jest podstawa do zwrotu $” - to nie chce Cie na mine wkopac haha.
> to twoje „hmmm” na koncu
akurat to jest opisane na H np. w tematach „co powiedziec lekarzowi” (tych o opio) tzn. jak skutecznie budować dokumentację
> oxy
Oxy na współpracę, bez dokumentacji. Dobrze że chociaż tanio
————
@Nickusiak
Którego mojego posta lub którą część masz na myśli? Jaką usługę? Nie rozumiem
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.