Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 41 / 2 / 0
Ty myślisz ,że ktoś się przejmuje wprowadzając takie regulację bez uzgadniania ich ze środowiskiem medycznym.
Lekarz ma praktycznie zablokowaną możliwość wypisania danego leku i tyle.
Pozostaje detox i tyle.
Niezależnie od wyborów i tego kto wygra możemy spodziewać się ustaw pisanych na kolanie i praktycznie pełnej kontroli co i ile otrzymywał dany pacjent i pewnie takie blokady na leki wrócą znając pomysły jednej czy drugiej strony politycznej.
Mi blokowało pregabalinę i też nie mógł wypisać a nie przyjmowałem jej jakoś dużo i nie miałem wypisywanych dużych ilości tego leku.
  • 768 / 105 / 0
A ja wczoraj normalnie przez telefon załatwiłem dwie paki Clona 0,5 i hepageren na wątrobę bez żadnych pytań. Sorry było jedno, dlaczego chcem tak mało Clona. Babka która zapisuję co chce dany pacjent w POZ
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 108 / 16 / 0
A moze mi ktos wyjasnic jak to jest z ta blokada? Lekarz chce wypisac benzo i nie przechodzi mu przez system bo w IKP najebane czy po prostu wyswietla mu sie i ma obawy? No bo skoro ustawa jeszcze nie weszla to blokad byc nie powinno.
  • 633 / 154 / 0
A żeby ktoś znał odpowiedzi na Wasze pytania... nie znają ich nawet co kumatsze jednostki w lecznicach, których są właścicielami, czy też nimi zarządzają...
W praktyce jest to odsunięty w czasie atak wymierzony zarówno w chorych, jak i placówki medyczne. Nikt, kto ma kontakt z pacjentami i zna pracę lekarza czy pielęgniarki "od środka" nie byłby w stanie odwalić takiego syfu, który zagraża przede wszystkim ludziom, ale generuje też konflikty w poradniach, które jeszcze jakoś funkcjonowały.

Niedawno pewien - były już szef resortu, stwierdził, że wszystko dzieje się dla dobra pacjentów i trwa walka z mafiami, taki tam jeden ekonomista.
I ten kretyński wykaz, na którym wg MZ substancją służącą do odurzania się jest... np diazepam, realnie pomagający w redukcji, jasne.

Należy być przygotowanym na to, że na przełomie października i listopada, to co jeszcze przechodzi może być uwalone w kodzie czerwonym, bez możliwości wystawienia recki, a papierowe druki już nie będą w grze. Placówkom, jak i pacjentom chcą zabrać nawet koło ratunkowe, jakiego zaczęto używać wobec kretyńskich rozporządzeń, które paraliżowały i nadal utrudniają pracę lekarzom.

Pamiętajcie: jak w tym kraju ktoś wpływowy stwierdził, że konsultował zmiany ze wszystkimi, to można się domyślać, że mieli wywalone na większość środowiska medycznego, a tym bardziej leją na samych pacjentów jako na dolny szczebelek drabinki.

Prośba do osób powracających na forum, oraz nowych userów:
Czytajcie poprzednie strony wątku - chociaż te począwszy od przełomu wiosny i lata - niestety sprawdza się to przed czym ostrzegałem.
post3701689.html#p3701689

Czarno to widzę...
  • 108 / 16 / 0
Ja i tak nie kumam jednej rzeczy. Ok, beda blokady, ale dla kogo? Dla tych co mają najebane IKP czy dla wszystkich? Bo to się chuja nie trzyma jakby mieli np benzo zabronić wypisywać, już prościej chyba byłoby wycofać ze sprzedaży, ale gdzie do chuja są komcerny farmecwutyczne. Generalnie ja totalnie nie ogarniam tego nowego ładu. Dajmy na to ktoś leczy się benzo, bo ma padaczkę i co dostanie bana na benzo? Kolejny przykład mam kolege uzależnionego od benzo 20 lat, koleś nie bierze dla fazy, bierze.maks 1,5 tablety swojego leku, bo musi. Nie zaczął brać bo chciał mieć odlot, wjebał go lekarz zresztą mnie też z tym, że ja mam krótszy staż i leciałam na ostro, ale nie on. I co z takimi ludzmi? Przecie nagłe odstawienie to padaczka i zagrożenie życia.
Kolejna sprawa to taka, że ja wątpie w blokady teraz, po prostu lekarze są obsrani i jak im wyskakuje ostrzeżenie to tłumaczą, że nie mogą. Póki IKP nie jest dostępne dla każdego trzeba robić zapasy na to wygląda. Ja mam najebane od chuja w IKP, aż sama bałabym sie tam spoglądać to wychodzi na to, że od listopada nikt mi kurwa nic pewnie nie wypisze. Nawet nie mam co liczyć na lekarza klepiącego papiery, bo nie przejdą już, tak?
  • 429 / 35 / 0
Jest blokada i to nie jest ściema. Jak bierzesz doraźnie to jeszcze przejdzie. Kilka postów wcześniej pisałem, jak pojechałem do lekarza u którego odstawiam benzo i teraz przy próbie wypisania recepty wyjebało na czerwono blokady, których nie da się obejść. I to nie jest tak, że lekarz się wystraszył czy coś, bo pozwolił mi podejść do monitora i zobaczyć jak to wygląda.
Jedyne co uratowało w tym momencie to papierowa recepta, która przeszła w aptece.
  • 41 / 2 / 0
Chore stało się to ,iż idziesz do lekarza specjalisty np .psychiatry i ma on zablokowaną możliwość wystawienia leków psychotropowych.
Powoli zmierzamy w kierunku jawnego ograniczania kompetencji lekarza.
Nie wiem co będzie po wyborach ale dla mnie obecna sytuacja stała się chora gdzie tak naprawdę o przebiegu leczenia i środkach w nim stosowanych nie decyduje lekarz lecz algorytm w systemie i uniemożliwia wypisanie recepty.
Ciekawi mnie czy np. na Sor lub w szpitalu gdyby zgłosić się do poradni system też uniemożliwi wystawienie recepty?
  • 604 / 108 / 0
@PolitoxyJunkie a udostępniałes ikp dla swojego lekarza podczas wizyty? Jak nie to juz masz powód swojej blokady.
:tabletki:
  • 2 / / 0
Nie ma obecnie żadnej blokady, @PolitoxyJunkie musiałeś mieć pecha, może akurat w momencie kiedy byłeś w gabinecie coś testowali i chwilowo coś tam się zblokowało, ale generalnie od 23 sierpnia do 31 października recepty powinny przechodzić bez problemów, bez konieczności udostępniania IKP. Sam historię mam mocno zawaloną benzosami, a ostatnio praktycznie co drugi dzień mam wypisywane po kilka opakowań różnych benzo i nie miałem nigdzie żadnych problemów żeby jakaś recepta nie przeszła, żaden lekarz też nie pytał mnie o dostęp do IKP. Ogólnie mam zamiar narobić sobie teraz zapasów tak do co najmniej połowy przyszłego roku, a potem co będzie to będzie.
  • 768 / 105 / 0
Mi rodzinny pisze Clona. A po Pregabaline chodzę do neurologa. Ciekawe kiedy to się skończy ale rodzinny może pisać tak ,? W moim wypadku nagle odstawienie Clona skończy się OIOMem z padaczką. Nie ćpam tego.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.

Koniec z lękiem po THC? Ten popularny terpen może być kluczem

Czy zdarzyło Ci się kiedyś poczuć niepokój lub lekką paranoję po użyciu marihuany? To częste doświadczenie, zwłaszcza przy mocniejszych odmianach, bogatych w THC. Od lat w branży konopnej krąży teoria „efektu otoczenia”, która sugeruje, że inne związki w roślinie mogą łagodzić te negatywne odczucia. Do niedawna była to jednak głównie opowieść. Teraz mamy twarde dowody.