Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 58 / 6 / 0
Można łączyć selegiline z mexidolem (emoksypiną)?
  • 327 / 111 / 3
@SilverSky7
Nie ma przeciwwskazań.
Emoksypina to substancja podobna w budowie do wit. B6, silny antyoksydant. Monoaminooksydaza nie ma wpływu na jej działanie.
  • 58 / 6 / 0
Jeszcze jedno pytanko,czy tabletki Selgres też nadają się do podania podjęzykowego? Przekroić je gilotynką tak żeby była porcja 2.5mg i pod język?
  • 327 / 111 / 3
@SilverSky7
Nadają się pod język. Można je kroić i wchłoną się szybko.
  • 24 / 2 / 0
Hej, czytam w tym wątku o selegilinie i rozumiem, że działa ona lepiej niż bupropion?
Chodzi mi o wzrost motywacji, chęci do realizowania planów, wytrwania w działaniach.
Biorę ten bupropion rano 300mg, Lamotrix 200/ dobę i fluanxol 1,5mg wieczorem.
Po bupropionie widzę poprawę, ale jest to za "mało dobrego", żeby płacić za nie 160 zl miesięcznie.
Od kilku dni kombinuję z różencem górskim 500mg (od dwóch odstawiłam bupropion) i niestety mam straszne nerwy, awersję i źle mi w swoim ciele.(czuję się gruba itp.)
Boję się mieszać rozeniec z bupropionem, bo czytałam o możliwych różnych złych konsekwencjach.
Zapytam jeszcze o fluanxol, bo on jest antagonista dopaminy i szczerze mówiąc nie rozumiem co to znaczy... Blokuje ją i czy to oznacza że ona wzrasta czy jest obniżana?
Wiem na pewno, że ja potrzebuję podnieść dopaminę (i ogólnie noradrenaline tez) .
bupropion właśnie pomógł mi w znacznym stopniu, gdy wpłynął na noradrenalinę.
Ogólnie to zastanawiam się, czy ta niska dopamina to może być od zażywania przez kilka lat neuroleptykow? Niestety byłam faszerowana nimi po błędnych diagnozach w dawnych czasach.
Czy jest opcja, że ona powróci kiedyś do normalnego poziomu?
  • 226 / 10 / 0
Czym różni się działanie sele + pea od amfetaminy? Z technicznego punktu widzenia to to samo.....
  • 790 / 448 / 0
Czy psychiatrzy sa sklonni do wypisywana tego leku, czy raczej niechetnie? Chce odstawic wenlafaksyne bo czuje sie po niej jak zoombie bez uczuc i ogolnie wkurwia mnie to gowno.
  • 12 / 1 / 0
Cześć, biorę codziennie rano 2,5 mg Selegiliny podjęzykowo (proszek). Czy 10 mg mianseryny wieczorem na sen może prowadzić do niebezpiecznej interackji?
  • 226 / 10 / 0
Do czego porównać regularne branie 5mg podjęzykowo? Czy podobnie jak fluanxol, sulpiryd amisulpryd w małych dawkach?
Po przyjęciu dawki rano ile godzin czuć pobudzenie? Jest na stałym poziomie czy większe zaraz po przyjęciu?
  • 508 / 195 / 1
Ja dziennie biorę pod język i bym porównał do lekkiego stymulantu bardziej niż neuroli, chociaż żadnego z tych nie brałem to nie porównam,stymulacja stoponiowo spada,ale nie nachalnie.
Tak delikatnie,ze ciężko powiedzieć mi ile godzin trwa.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
ODPOWIEDZ
Newsy
Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.

Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.