Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
opisze bardziej szczegółowo sytuacje: tak jak mi radzicie rozrost/rozkrzewianie boczne będzie bardziej efektywny gdy przytnie się szczyt pędu głownego, ale w przypadku mojej roślinki jest to bynajmniej średnio możliwe z racji tego co widać na zamieszczonym zdjęciu (musialbym ją przyciac między zaznaczonymi węzłami by miało to jakiś sens) ..oczywiście moge się mylić więc piszę dalej :) ..chciałbym pobudzić wzrost tej części roślinki którą zaznaczyłem w kółku, nie chodzi mi nawet tak bardzo o rozrost przy węzłach głownego pędu.. pytanie końcowe: czy obcięcie dwóch najwiekszych liści, może dostarczać dotychczasowo popbieraną ''energie wzrostu'' (woda, dostęp światła etc.) do akurat tej częsci o której wspomniałem wyżej/zaznaczyłem ? czy raczej wybije mi Salvia do góry ? ..co radzicie ? - przycinania głównego pędu i sadzonkowania chciałbym sie podjąć w ostateczności (zbyt młoda i bezbronna roślinka - żal mi :P) ..pozdrawiam :)
[sugerowałbym jednak takie rzeczy załatwiać w odpowiednich wątkach: o uprawie, bądź rozmnażaniu]
Jeśli chcesz sadzonkę to na upartego da rade tak jak zaznaczyłaś, ja bym jednak poczekała aż urosną jej ze dwa piętra.
Tak czy siak będzie się krzewić i przyśpieszy nie tylko gałązka zaznaczona w czerwonym kółeczku ale także te małe listki przy węzłach wystrzelą aż miło :).
Rodzynka pisze: Jak nie chcesz robić sadzonki to tylko 2 dwa malutkie listki u góry utnij.
salvia.PL
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21124 <== psilocybe s. [80x]
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21804 <== psilocybe s. [80x] outdoor
też się zastanawiam nad przesadzeniem do większej, tym razem z perlitem ieramzytem na dnie doniczki
[ external image ]
W czasach swojej świetności mierzył ponad półtora metra. Wydał na świat tuzin potomków. W chwili obecnej jest na zasłużonych wakacjach i wraca do formy.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.