Jest to moja czwarta jak może nie piąta próba podjęcia leczenia na podręcznikowe minimum pół roku wzwyż. I tak jak na ogólny stres i nerwy podziałało dobrze, tak przy tym podejściu pojawiły się wyraźne problemy z motywacją, anhedonia, od strony depresyjnej generalnie znikoma poprawa. Przy poprzednich razach były lepsze efekty, jak i było to poczucie siedzenia w ochronnej bańce serotoninowej, teraz tego nie ma. Niedługo wizyta, z pewnością dam znać psychiatrze o moich niedogodnościach. Natomiast teraz, pytanie do użytkowników:
Jakieś rady, sposoby, jak się pozbyć tej anhedoni, braku motywacji, bylejakości, i jak do kurwy nędzy przywrócić jakąkolwiek radość z wykonywania czynności, które właśnie kiedyś taką radość dawały? Czy może warto by było pomyśleć nad innym lekiem, który nastawiłby mnie w lepszym kierunku? Bo nie powiem, znajduję się w takim momencie w życiu, kiedy dodatkowa energia, chęci do działania i motywacja są na wagę złota w tej chwili. Oczywiście dużą role w tym grają nawyki i praca własna, co też nadmienie, lepiej zdawało egzamin przed wejściem na Esci
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
w 3 dni nie ma prawa zadziałać tak jak należy, może wyjątkowo u Ciebie występują jakieś reakcje, ale na efekty poczekaj przynajmniej ten miesiąc, potem drugi i jak dalej będzie lipa to niech Ci zmieni
Tak zwany Wielozakonnik
Co do uboków to snri na początku przy wkręcaniu może dać uboki typu gorsze samopoczucie (jak każdy snri, ssri)
bupropion zadziała od 1 tabletki "doraźnie" a po jakimś czasie pomoże też długofalowo, też zanim się do niego przyzwyczaisz możesz być z początku nerwowym, także luz, mi idzie 1k/msc na leki
duloksetyna to serotonina plus noadrenalina
bupropion to noadrenalina plus dopamina
spodziewaj się zmniejszenia anhedonii, dodania werwy, ale o motywację sam musisz sobie zawalczyć bo będzie tak, że będzie Ci sie chciało, ale możesz mimo to nie mieć motywacji.
A jeszcze jedno, warto się wspomóc Fluanxolem (1mg) też doda Ci werwy
ps. w normalnej sytuacji dodałbym pregabaliny ale wiele osób teraz z niej schodzi w tym ja i okazuje się, że to nie takie prostę, więc Cie na minę nie chce wpierdalać
A jakieś opinie o sertralinie? Wprawdzie popularny lek pierwszego rzutu, ale też wyczytać możemy
Jak działa sertralina? Lek pozwala na zablokowanie zwrotnego transportu serotoniny do komórki nerwowej. W ten sposób zwiększa się jej poziom w ośrodkowym układzie nerwowym. Dodatkowo, choć w niewielkim stopniu, substancja czynna zawarta w leku wpływa na zmniejszenie transportu dopaminy oraz noradrenaliny, blokuje przenoszenie serotoniny do płytek krwi oraz wiąże się z wybranymi receptorami.
Tak zwany Wielozakonnik
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA
Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.
W sieci prowadził "sklep" z narkotykami
Prowadził "sklep" na jednym z komunikatorów internetowych. Przyjmował zamówienia na narkotyki, które następnie dostarczał w wybrane miejsca, przekazując kupującym współrzędne geograficzne. Wykorzystywał również firmy kurierskie, co umożliwiało bezkontaktową dostawę narkotyków.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.