31 sierpnia 2021skroi pisze: Może nie pasujące do tematu ale czy można w tym momencie przesadzić czy zmarnuje sie? bo rośnie w na prawde przypałowym miejscu.
Roślina będzie po przesadzeniu potrzebowała kilka dni, by system korzeniowy się zregenerował i zaczął pracować jak powinien. Będziesz miał pytania, pisz smiało
Powodzonka życzę,
Z fartem
Tjazz/DWE
Generalnie sezony można przesadzać aż do kwitnienia. Osobiście czasem przesadzałem po 3 razy i w przypadku doniczek nigdy nic nie przystopowało. Raz musiałem awaryjnie przesadzać taką 3 tygodniową sztukę z gruntu do gruntu - bardzo karkołomna akcja (głównie dla mnie, bo wyjebałem się z nią z dużej skarpy podczas przenoszenia), ale krzak w ogóle nie odstawał od tych nie przesadzanych.
Automaty to inna historia. W ich przypadku max to 1 przesadzenie za młodu. Najlepiej w taki sposób, by bryła ziemi w której jest korzonek, nawet nie drgnęła. Jest na to patent - ponacinany kubeczek wewnątrz drugiego. Jak przyjdzie przesadzać, trzeba zrobić odcisk kubeczka w ziemi, wyciągnąć ten wewnętrzy i wsadzić - będzie pasować idealnie. Następnie delikatnie trzeba dokończyć przecięcie kubeczka i wyciągnąć. Tym sposobem mała sztuka nawet nie zorientuje się, że została przesadzona. Tylko warunek jest taki, by ziemia była taka sama w kubeczku, jak w docelowym pojemniku.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył
Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.