31 sierpnia 2021skroi pisze: Może nie pasujące do tematu ale czy można w tym momencie przesadzić czy zmarnuje sie? bo rośnie w na prawde przypałowym miejscu.
Roślina będzie po przesadzeniu potrzebowała kilka dni, by system korzeniowy się zregenerował i zaczął pracować jak powinien. Będziesz miał pytania, pisz smiało
Powodzonka życzę,
Z fartem
Tjazz/DWE
Generalnie sezony można przesadzać aż do kwitnienia. Osobiście czasem przesadzałem po 3 razy i w przypadku doniczek nigdy nic nie przystopowało. Raz musiałem awaryjnie przesadzać taką 3 tygodniową sztukę z gruntu do gruntu - bardzo karkołomna akcja (głównie dla mnie, bo wyjebałem się z nią z dużej skarpy podczas przenoszenia), ale krzak w ogóle nie odstawał od tych nie przesadzanych.
Automaty to inna historia. W ich przypadku max to 1 przesadzenie za młodu. Najlepiej w taki sposób, by bryła ziemi w której jest korzonek, nawet nie drgnęła. Jest na to patent - ponacinany kubeczek wewnątrz drugiego. Jak przyjdzie przesadzać, trzeba zrobić odcisk kubeczka w ziemi, wyciągnąć ten wewnętrzy i wsadzić - będzie pasować idealnie. Następnie delikatnie trzeba dokończyć przecięcie kubeczka i wyciągnąć. Tym sposobem mała sztuka nawet nie zorientuje się, że została przesadzona. Tylko warunek jest taki, by ziemia była taka sama w kubeczku, jak w docelowym pojemniku.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?
Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.