31 sierpnia 2021skroi pisze: Może nie pasujące do tematu ale czy można w tym momencie przesadzić czy zmarnuje sie? bo rośnie w na prawde przypałowym miejscu.
Roślina będzie po przesadzeniu potrzebowała kilka dni, by system korzeniowy się zregenerował i zaczął pracować jak powinien. Będziesz miał pytania, pisz smiało
Powodzonka życzę,
Z fartem
Tjazz/DWE
Generalnie sezony można przesadzać aż do kwitnienia. Osobiście czasem przesadzałem po 3 razy i w przypadku doniczek nigdy nic nie przystopowało. Raz musiałem awaryjnie przesadzać taką 3 tygodniową sztukę z gruntu do gruntu - bardzo karkołomna akcja (głównie dla mnie, bo wyjebałem się z nią z dużej skarpy podczas przenoszenia), ale krzak w ogóle nie odstawał od tych nie przesadzanych.
Automaty to inna historia. W ich przypadku max to 1 przesadzenie za młodu. Najlepiej w taki sposób, by bryła ziemi w której jest korzonek, nawet nie drgnęła. Jest na to patent - ponacinany kubeczek wewnątrz drugiego. Jak przyjdzie przesadzać, trzeba zrobić odcisk kubeczka w ziemi, wyciągnąć ten wewnętrzy i wsadzić - będzie pasować idealnie. Następnie delikatnie trzeba dokończyć przecięcie kubeczka i wyciągnąć. Tym sposobem mała sztuka nawet nie zorientuje się, że została przesadzona. Tylko warunek jest taki, by ziemia była taka sama w kubeczku, jak w docelowym pojemniku.
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.