Z góry dzięki za odpowiedź pozdro.
]Przeniesiono
Nikt Ci nie da tutaj chyba jasnej odpowiedzi jak bardzo to szkodliwe, jedynie @DexPL przychodzi mnie na myśl że może posiadać jakąś większą wiedzę i coś podpowie.
Według mnie to rozsądniej by było propranolol zamienić na jakiś nowszy beta-bloker, selektywny. Wtedy chyba jest bezpieczniej.
ty zdaje się w takich dyskusjach zawsze linkiem służyłeś. Pamiętasz gdzie to wyjaśniałem? Nie mogę na szybko tego odnaleźć.
Generalnie to jest z klinicznego punktu widzenia zakaz brania leków takich jak propranolol po stymulantach. Jednakże w praktyce np w na sorach się właśnie propranolol stosuje jako lek pierwszego rzutu, z braku innych (ale jednocześnie jest obowiązek monitorowania parametrów i podajemy inne leki, oraz w razie "w" mamy leki które będą przeciwdziałać potencjalnym skutkom ubocznym).
Z innej strony. Ja bym mając kłopoty z sercem nie brał bym stimów, szczególnie tego typu co mef, czy nieznanego pochodzenia feta. Jest tyle innych sposobów by "rozluźnić atmosferę". Ale to już Twoje decyzja.
15 lutego 2023serotoninowy pisze: Według mnie to rozsądniej by było propranolol zamienić na jakiś nowszy beta-bloker, selektywny. Wtedy chyba jest bezpieczniej.
Jeśli są to są to dane lakoniczne i ew jest to niewielka ilość leku na ciśnienie + jakiś tam stymulant.
Niedawno jeden z lekarzy tu na forum przepisywał niewielkie ilości blokerów z MPH. No cóż. Jeśli robi to lekarz ok. Ktoś bierze odpowiedzialność za ten eksperyment. Choć z drugiej strony ciekaw jestem jak długofalowo zadziała to na serce. Działa to trochę jak np mieszanie benzo z ssri krótka terapia. Stajesz na nogi i odstawiasz.
Kiedyś też rozmawialiśmy - to, że dzisiaj czy jutro nic Ci nie będzie nie oznacza, że jest to bezpieczne. Jednak każdy ma swój mózg i niech się zastanowić czy gra jest warta świeczki.
@DexPL tak był taki link ale to potem zajrzę, bo na szybko nie znalazłem.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
16 lutego 2023GABAhater pisze: Ja miałem "przyjemność" skorzystać z tego specyfiku na początku swojej "przygody" z nerwicą. Nie wiem czemu, ale za każdym razem, a wziąłem z 3-4 razy łącznie przez jakieś 2-3 dni, czułem się jakbym miał zaraz zejść / zemdleć, i od tamtej pory już tego specyfiku nie używałem. Warto dodać, że nie łączyłem tego z niczym innym. A szkoda, bo to potencjalnie spoko specyfik na przechodzenie przez narkotesty. W najgorszym wypadku mówisz że masz problemy z nadciśnieniem i elo. Ale jak mam zejść w trakcie rozmowy biznesowej to dla mnie out. Ciekawe czy ktoś jeszcze miał podobnie, czy może mam jakąś reakcję paradoksalną / potężny efekt uboczny na propanolol. Zapomnialem juz jaka dawka, ale stosunkowo mała.
Ja se tak myślałem, że to kwestia tego, że u mnie to ciśnienie skakało tylko w stanie stresu. Na codzien nie było źle.
A niestety leki obniżające ciśnienie obniżały je bardzo mocno i to bez względu na stres czy jego brak.
Btw
Tu jest takie krótkie omówienie kilku badań by stosowania blokerów ze stymulantami. Niestety nadal nie ma badań długofalowych
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8900778/
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Marihuana warta ponad milion upchana w Dacii. Szybka akcja CBŚP pod Warszawą
Niepozorna czerwona Dacia, a w niej ponad 20 kg marihuany upchanej w trzy kartonowe pudła! Przesyłki warte ponad milion złotych nadane zostały kurierem z Królestwa Hiszpanii. Przez Polskę przewoził je 51-letni Polak. Został zatrzymany w szybkiej akcji CBŚP w podwarszawskich Jankach.
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA
Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.