Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 15 / 1 / 0
Według mnie i z mojego doświadczenia da się to zrobić, ale jedyny cel, w jakim możesz zażywać, to przy wzmożonym wysiłku intelektualnym bądź konkretnej pracy do wykonania, przy której potrzebujesz się wzmocnić poznawczo i fizycznie. Tylko zaplanowana dawka, proponuję może z 50mg, absolutnie żadnych dorzutek. Nigdy codziennie, nigdy bez konkretnego celu, którego wykonanie środek ma ułatwić, nigdy w celu rekreacyjnym, czy tez podniesienia sobie nastroju. U mnie działa, ale wiem też, ze złamiesz któryś z tych warunków i lecisz… Przy czym to też zależy od konstrukcji psychicznej. Ja nie mam żadnych problemów z takim używaniem, 1g potrafi mi starczyć na kilka tygodni, ale zdarzyły mi się też okresy delikatnego nadużywania, kiedy waliłem sobie szczurka „dla kurażu” ;) Powiedziałem sobie wtedy - nigdy więcej, trzymam się tej zasady i mam pewność, że jeśli przestanę się jej trzymać, to znowu z grama na kilka tygodni zrobi się gram na kilka dni. Dla mnie to akurat działa jako motywator, żeby się pilnować, ale na ludzi o innej konstrukcji psychicznej może to działać wręcz odwrotnie. Natomiast zdarzali się nawet znani ludzie wspomagający się małymi dawkami amfetaminy, Susan Sontag chociażby. Z kolei jednym z najsłynniejszych kokainistów, który pisał nawet peany pochwalne na jej cześć był Zygmunt Freud (tylko że wtedy kontekst spoleczno-legislacyjny był zupełnie inny) - ale nawet on stwierdził w końcu, że przynosi więcej szkód, niż pożytku.
  • 880 / 365 / 6
O uzależnieniu świadczy nie sama substancja, ale mechanizmy uzależnieniowe. Rozpatrz sobie OP-ie następujące hasła:

* mechanizm nałogowej regulacji uczuć
* mechanizm rozproszonego i rozdwojonego ja
* mechanizm iluzji i zaprzeczeń

I zdiagnozuj na ile u Ciebie występują. Potem będziesz sobie w stanie udzielić odpowiedzi. Możesz również alternatywną diagnozę postawić w oparciu o tzw. objawy osiowe.
Everything's better with acryl. It's like bacon, but acryl.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.