-Wapń reguluje ciśnienie
-Mleko posiada najlepiej przyswajalne białko, w tym dużo tryptofanu (który produkuje serotonine) i tyrozyny (która produkuje dopamine)
-Bardzo przyjemnie wchodzi
-Ma prawie wszystkie minerały nie licząc magnezu i potasu więc po prostu to suplumentujcie
-Tryptofan w mleko częściowo zmienia się w niacyne w naszym organiźmie, a niacyna zwiększa GABA (mogę podesłać badanie gdzie pokazywano jak 2000mg nicynamidu działało jak bezno)
-Mleko z wszystkich napojów najlepiej nawadnia
-Jak już dawno udowodniono, nasycone tłuscze są dobre dla naszego organizmu a mleko to właśnie źródło ich
Jak walicie, to zamiast wciskać na siłe jedzenie pijcie mleko :)
Dzień po waleniu musicie wcisnąć jajka. Czemu? Odpowiedź jest prosta: cholina
Cholina bardzo szybko regeneruje wasze rozjebane receptory dopaminowe. Poczytajcie o tym
W dodatku jajka mają 100% aminokwasów potrzebnych dla naszego organizmu
I jak wszyscy wiemy, źródło witamin głownie z grupy B a także jodu, cynku i innych minerałów
Banany
Tutaj się nie będę rozpieywać. Tak, banany zwiększają serotonine i dopamine
Kawa/kakao
Nie pamiętam już nazwy tego związku, jak będę miał czas zamieszcze w komentarzu, ale silnie zwiększa dopamine.
W dodatku jest badania które pokazuje, że kawa aktywuje receptory D1 i D2 (dopaminowe)
Jeśli ktoś będzie chciał badania na dowód, piszcie! Następnym razem porusze temat aktywność fizycznych i psychicznych które na pewno wam pomogą :)
A mleko to juz nie takie zdrowe jest, chyba ze od krowy wypasanej na trawie u gdzies u babki na wsi :D
Autor widac ze ma mocno poryty leb mefedronem.
20 lipca 2022mizeryja6 pisze: Sorry, ale najlepiej przyswajalne białko dla człowieka to bardziej białko z jaja kurzego. białko z mleka o którym wspominasz owszem jest przyswajalne, ale najlepiej to robią cielaki. Widziałeś innego ssaka który pije mleko innego zwierzęcia? Ogólnie mleko krowie jako postawa dostarczania czegokolwiek dla człowieka to temat na osobny rozdział. Tak czy inaczej IMO jeśli walisz cokolwiek bilansuj dietę z głową: białko: jaja, mięso, nabiał (przetworzony: np. sery), ryby, strączki - ciecierzyca, węglowodany: ryże kasze makarony, tłuszcze: jaja, oliwa z oliwek, awokado, ryby
Ja ograniczylem nabial w diecie wlasnie do takiego proteinowego szejka z mlekiem bez laktozy raz dziennie, czasem jakis kefir, taki kefir, i bialko z mlekiem bez laktozy lepiej mi lezy na zoladku jak opijanie sie zwyklym mlekiem.
Mleczne napoje fermentowane
Mleczne napoje fermentowane uzyskuje się przez fermentację czystymi kulturami drobnoustrojów pasteryzowanego mleka normalizowanego lub odtłuszczonego. Wartość odżywcza mleka i fermentowanych napojów mlecznych jest zbliżona, natomiast pod względem wartości zdrowotnej bogatsze są mleczne napoje fermentowane, gdyż właśnie z tych produktów przyswajalność białka, tłuszczu, soli mineralnych i laktozy jest o wiele lepsza. Bakterie obecne w tych produktach rozkładają laktozę do cukrów prostych, dlatego mogą być spożywane nawet przez osoby z nietolerancją cukru mlecznego.
Zauważyłem po dużej ilości osób że w ich przypadku mimo sporego stażu jedzenie nie stanowi problemu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/globalimage.png)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć
W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/kateryna_wakarowa.jpg)
Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie
21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.