twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witam,

ponieważ zaczynam swoją przygodę z "ogrodnictwem" proszę o pomoc w identyfikacji problemu.
Pacjentka amnesia haze, wykiełkowana późno bo 22 .06 siedzi w donicy 25l. Od kilku dni zaczynają jej brązowieć końcówki na dolnych lisciach i dziś pojawiły się plamy na liściach górnych jak na zdjęciu. Nawoziłem biohumusem raz na 3 dni a ostatnio nawozem azotowym. Popalilem roślinę?

Pozdrawiam serdecznie
  • 3 / / 0
Zdjecia
IMG_20190715_191400.jpg
IMG_20190715_191408.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12482 / 2425 / 0
Może to kwestia aparatu, ale jak dla mnie, ten kolor jest złoty i błyszczący. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Popaleniom zazwyczaj towarzyszy zawijanie się liści, a tutaj tego nie ma. Na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś rzadki niedobór, albo nadmiar.
Czy możesz wstawić aktualną fotkę, jeśli problem nadal występuje?
  • 3 / / 0
jezus_chytrus pisze:
Może to kwestia aparatu, ale jak dla mnie, ten kolor jest złoty i błyszczący. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Popaleniom zazwyczaj towarzyszy zawijanie się liści, a tutaj tego nie ma. Na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś rzadki niedobór, albo nadmiar.
Czy możesz wstawić aktualną fotkę, jeśli problem nadal występuje?
Na dolnych lisciach dobrze widać ale ciężko zdjęcie zrobić w słońcu.
  • 12482 / 2425 / 0
Teraz dopiero widzę, że masz zasadową ziemię, jeśli miernik dobrze pokazuje (i ja dobrze odczytałem 7.4).
Przyjmuje się, że konopie najbardziej lubią (mają pełną swobodę w pobieraniu składników odżywczych) pH lekko kwaśne wynoszące 6.5. Oczywiście różne odmiany mają różne gusta, ale odstępstwa powinny być bardzo niewielkie - rzędu 0.1 - 0.3.

Jeśli to pH jest faktycznie takie, jak pokazuje miernik, to musisz ziemię zakwasić. Z domowych sposobów najbardziej popularne są chyba fusy z kawy. Możesz też kupić jakiś nawóz zakwaszający (zapewne z siarką), bo widziałem takie w Auchan.
Wiem, że fusy można stosować w każdym momencie (w sensie w trakcie uprawy też). Jeśli wybierzesz inny sposób, upewnij się, że można go zastosować do ziemi z rosnącym krzakiem.

Myślę, że jak wyregulujesz pH, to problem powinien zniknąć. A jeśli nie zniknie.... to pH i tak należało wyregulować : )
  • 12482 / 2425 / 0
Ktoś pytał mnie zgłaszając mój post, czy popalenia mogą być od ubitej ziemi i biohumusa. Dziwny sposób komunikacji, ale już mnie nic nie zdziwi : D
Tak, Biohumusem można popalić - szczególnie gdy zaczyna się nawozić.
Na necie można przeczytać opinie, jakoby Biohumus można lać nawet i bez rozcieńczania, ale to farmazony. Na pewno nie ten "sklepowy" - może prosto od dżdżownicy.

Ubita ziemia sprawia, że jest w niej mniej tlenu i woda może siedzieć dłużej. To drugie jest często przyczyną tzw. przelania, jednak objawy są inne.
  • 967 / 242 / 0
Jezus_Chytrus pisze:
Ubita ziemia sprawia, że jest w niej mniej tlenu i woda może siedzieć dłużej. To drugie jest często przyczyną tzw. przelania, jednak objawy są inne.
Post "indoorowy";)
"Przelanie" i niedotlenienie korzeni jest ze sobą z reguły związane.Odstana więc odtleniona woda, podlewanie "na kalendarz" plus nieprawidłowo zbudowane medium / donice.
Ciekawym a wrednym efektem ubocznym spotykanym często u ofiar mitu "Biobizz bierz , przelać się nie da sam organik to i flusha nie bedziesz robił ".
Efektem tym jest nutrient lock. W momencie gdy gleba jest "pełna" składników odżywczych a przelanie/odtlenienie/bad soil spowodowało poważne kłopoty z mikro-życiem w glebie , gdy dochodzi jeszcze spadające pH tak skoncentrowanych składników roślina traci możliwość ich przyswajania.
Wywala braki - z reguły dzieje się to na wegu więc wywala braki azotu , czasem wapnia.
I z reguły taki delikwent przychodzi na jakieś forum , jako że nie ma doświaczenia / sprzętu nie wie co się dzieje ani nie może też podać potrzebnych danych do dokładnej oceny.
I z reguły wtedy delikwent pokazuje zdjęcie , a że jedyną daną jest brak azotu / brak magnezu to słyszy " lej biogrowa widzisz że azotu nie ma" . Idzie do namiotu i "wlewa ostatnie gwoździe do trumny"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.