-----------------------------------------
Nie mogę edytować. Główna część pytania dotyczyła przede wszystkim Modafinilu i było też pytanie o Adrafinil. Domyślam się dlaczego zostało tu przeniesione ( mój błąd ) ale nie rozumiem dlaczego część została wycięta.
Scalono posty użytkownika. - {owerfull}
Wiem, że armodafinil jest lekiem w niektórych krajach. W Polsce nie jest lekiem. Adrafinil był lekiem w niektórych krajach. Z tego co wiem to teraz nigdzie nie jest lekiem.
I jaka w ogóle jest kwestia substancji, które są lekami w niektórych krajach a u nas lekami nie są? Np. fenibut ale też wiele innych substancji.
Będę wdzięczny za powołanie się na źródła.
Jeżeli dana substancja farmaceutyczna nie jest w Polsce zarejestrowana jako lek oraz nie znajduje się w załączniku ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii (i nie podpada pod prawo analogowe), to jest legalna.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.