Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 35 / 3 / 0
Nigdy nie próbowałem tej kombinacji, ale kawa może pomóc. Spróbuj jakąś małą dawkę w dzień, kiedy możesz pójść spać w razie czego ;d
  • 2 / / 0
Witam wszystkich chorych i zdrowych też.
Pamiętam, że kilka lat temu czytałem o pozwie zbiorowym wytoczonym w Stanach producentom Rispoleptu (risperidon) ze względu na skutki uboczne - między innymi chodziło o ginekomastię u nastoletnich chłopaków. Wie ktoś może jak to teraz wygląda?

edit
Jednak chodziło o lek Risperdal, ta sama substancja czynna - risperidon. Znalazłem takie coś:
https://www.drugwatch.com/risperdal/lawsuits/
wynika stąd że proces trwa, ale jak na razie firma Johnson & Johnson ma zapłacić 8 MILIARDÓW dolarów:

Risperdal lawsuits blame Johnson & Johnson for hiding serious side effects, including gynecomastia. A 2019 Risperdal lawsuit ended in an $8 billion verdict against the company.
Jeśli było to już tutaj poruszane to przepraszam, nie zdążyłem doczytać.
Czy stąd może wynikać niechęć psychiatrów ostatnio do przepisywania tego leku w Polsce?
  • 1743 / 279 / 0
@kaszpirowskijan wątpię, wszystkie neuroleptyki mają mnóstwo potencjalnych skutków ubocznych w tym bardzo poważnych i na ogół nie przeszkadza to lekarzom je wypisywać, zresztą w wielu przypadkach nie mają i tak wyjścia.
  • 1174 / 228 / 23
Brałem długo risperidon jako dziecko. Nieźle to demotywowało do życia no, ale jednak lepsze to niż myślotoki pojeba.
  • 131 / 19 / 0
Wczoraj psychiatra wystawił receptę na Risperon, początkowo mam brać 0,5mg na noc, głównie przez natrętne myśli, gonitwy myśli, urojenia i czasami halucynacje i urojenia typu głosy ale to rzadko i raczej nie były one strasznie uciążliwe (wszystko głównie spowodowane przez stimy). Dlatego też odstawiam i biorę się za leczenie, bo mocno pogłębiły mi się symptomy schizofrenii, poza tym duże problemy z zasypianiem. Do tego escitalopram 10mg dziennie. Poza tym czy ktoś odstawiał benzo w podobnym zestawie? Nie wiem czy schodzić stopniowo czy odciąć całkowicie bo tak naprawdę benzo głównie służyło przy ciągach na stimach żeby zasnąć (głównie alpra, klony i ostatnio lorazepam). Stoję ciągle w miejscu z tym wszystkim i już serio wszystko mi obrzydło. Wcześniej był Nootrop z escitalopramem ale nie było dosłownie zadnych efektów przez co znów zrezygnowanie i dragi. Pokładam nadzieję w tym Risperonie ale bardzo się boje, ze odbierze mi to w jakimś stopniu kreatywność i będę "słupem" bez uczuć (dużo maluje, przerabiam ubrania itp.) Czuje, że jeśli to nie zacznie współgrać + terapia to się poddam totalnie.
  • 3455 / 565 / 2
Ja polecam Ci lek Amisan i Effectin ER. Ten pierwszy jest na schizy ten drugi na depreche.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 61 / 8 / 0
Dobrze się czułam na tym leku, dostałam go na stany maniakalne przy głębokiej depresji i borderline. Pomógł mi z agresją w kierunku innych ludzi – wytłumił ją. Niestety przez wysoki poziom prolaktyny spowodowany tym lekiem zaczęło lec mi ciagle mleko z piersi, dlatego musiałam go odstawić. Zamiast tego dostałam arypiprazol i szczerze polecam, dużo mniej skutków ubocznych i działa na mnie aktywizująco (obecnie biorę dawkę maksymalną – 30 mg).
rzeczy dzieją się tylko w twojej głowie
  • 6 / 1 / 0
Czy łączył ktoś z was rysperydon z THC?
Zastanawia mnie jakie będzie miał działanie taki mix.
Zażywam risperon 4mg na schizofrenie i stany psychotyczne po amfetaminie i benzodiazepinach ktore zazywalem aby zbic negatywne skutki dzialania amfetaminy.
Teraz mnie zastanawia czy zazywajac risperon i zapale sobie jazzu wieczorem czy nie zmiecie mnie z nóg odrazu do spania.
  • 174 / 15 / 0
Na jednej stronie pisze, że pozytywny wynik ciążowy gdy kobieta nie jest w ciąży uzyskać może ona m.in. w przypadku przyjmowania leków przeciwdepresyjnych. Czy także neuroleptyków takich jak rysperydon, skoro coś tam jej miesza bo nie ma regularnie okresu i libido?
  • 174 / 15 / 0
nieważne już, ale może komuś się sprzyda.
ODPOWIEDZ
Newsy
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.