Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 3494 / 739 / 9
Widocznie igła po drodze uszkadza jakieś naczyńka skoro przy odciągu nie ma krwi w kontrolce. Nie chodzi mi tu o jakiś krwotok tylko o małą kropelkę w miejscu strzału. Może podskórnie ładujesz?
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 498 / 272 / 0
@DelicSajko
Nie chodzi nawet o bakteriogenność, ale o osmolarność, jeśli mówimy o kwestii zamiany wody na sól fizjologiczną. Dawno temu woda do iniekcji była w apteach bez bibuły, jakiś super mózg postanowił jednak inaczej.
  • 3232 / 915 / 5
@Melodyne
Ja w nl normalnie mogę kupić. Poza tym zrobić też nie problem, dostęp do wszystkiego jest.
Wyjaśnisz coś bardziej ocb w tej różnicy? Bo wodę bakteriostatyczną mam po peptydach co domięśniowo ładowałem i jak do tej pory się sprawdza.
https://url-shortener.me/GW4U
Podziel się posiłkiem, chamie
  • 3494 / 739 / 9
Delic jest czyścioszkiem. Ja tam na kraniczance walę, bo jak wjeżdżają aryle to chwila moment i chce się odklejać. Co z tą osmolarnością? Kota się waliło na kranówie całe życie. Ewentualnie mineralka niegazowana. Nie zasyf roztworu. A jak nie masz nawet nowej kolki to weź starą po sobie i ją porządnie przepłucz. Tak samo po każdym IM płukaj kolkę. To nie IV, że musi być turbo ostra za każdym razem. Całkowita sterylność nie jest możliwa do osiągnięcia w chałupnicznych warunkach. Jak nie masz AIDS to nawet lekka ekspozycja na patogeny nie powinna wyrządzać większej krzywdy.
  • 2532 / 602 / 0
@Melodyne Jakis czas temu na paru sztukach oxy dopracowałem temat do perfekcji.Nauczylem się wbić cala igłę,jak odciągam krew zawsze jest,żadne akcje z wypadaniem itd juz się nie przytrafiają.No także za późno xd
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 498 / 272 / 0
@DelicSajko nie twierdzę, że twoja woda się mniej nadaje niż NaCl. Z tą wspomnianą cechą NaCl jest natomiast dużo lepiej przyswajalna dla organizmu i bardziej mu sprzyjająca, jako baza pod koktaj.
I widzę też na swoich zajechanych przewodach, że robie sobie mniej ziazi.
Trzeba też nabrać takiej perspektywy, aby różnica byla zauważalna, a jakich to badań eksperymentalnych nie polecam nikomu.

Dlaczego dokładnie NaCl z bio-med punktu może @DexPL najlepiej wyjaśnić.

Poza tym wiadomo, dzisiaj sól fizjologiczna, jutro woda z warsa do przegotowania na łyżce i ostrzenie tępej dzidy dwugroszòwką za garażami.

@Atropolamine
+ szlaban na 5 lat
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2021 przez Melodyne, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1893 / 182 / 0
22 listopada 2021Melodyne pisze:
Dawno temu woda do iniekcji była w apteach bez bibuły, jakiś super mózg postanowił jednak inaczej.
Ja jeszcze parę lat temu wodę do kota normalnie kupowałem, kiedy to się zmieniło?
  • 498 / 272 / 0
Nie wiem, też próbuję zgadnąć ten moment.
  • 3232 / 915 / 5
Ja do każdej iniekcji nowa insulinówka bo i tak mam w chuj, a nie ma co ryzykować xD w sumie wszystko nowe zawsze, ze 4 euro kosztuje ze 100 pompek i igieł. Albo i więcej, dawno fchoooy brałem.+Wiaderko na odpady
https://url-shortener.me/GW4U
Podziel się posiłkiem, chamie
  • 3494 / 739 / 9
Jeśli chodzi o iv to jest to pewien imperatyw. Nic tak nie zajeżdża kabli jak ciąg na ketonach (strzał co ~30 min, +/- 20 strzałów na posiedzenie) i walenie kilka razy tym samym sprzętem. Brr, never ever more.
ODPOWIEDZ
Newsy
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.