Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
8%
Krajowe muchomory
103
1%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
4%

Liczba głosów: 1561

ODPOWIEDZ
  • 1640 / 1032 / 7
Alternatywą dla tych, którzy nie mają szybkowarów i generalnie obawiają się o nie do końca sterylne warunki do samodzielnego szczepienia, polecam gotowe torby (w moim przypadku żyto) od prywatnych ludzi, którzy zajmują się mykologią i oferują takowe. Bardzo popularne na wyspach, widzę że na polskich stronach typu alledrogo również asortyment (typu worki z filtrami i portami iniekcyjnymi) jest dostępny. Można naprawdę sobie ułatwić działanie 😉
Torby.webp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 4 / / 0
Witam, czy po pierwszym rzucie mogę nie zalewać ciastka i schować je do szafy na tydzień, i dopiero po tym czasie zacząć uprawę drugiego rzutu?
  • 1640 / 1032 / 7
@Bulioni

Wręcz przeciwnie! Po zbiorze wsadź całość szczelnie zamkniętą do lodówki, w momencie jak będziesz chciał rozpocząć na nowo, to zalej na kolejną noc i rozpocznij od nowa. Lodówka zahibernuje grzybnię i utrzyma właściwości odżywcze substratu.
  • 62 / 5 / 0
9 dzień od zalania growkita, w czasie kiedy niektóre gk już powinny mieć widoczne piny widzę tylko mech, który też nie pokrywa choćby połowy powierzchni, co zrobić by pomóc im w jakiś sposób? Mało wilgoci?
https://imgur.com/a/mlQeDvA
  • 1640 / 1032 / 7
@fvrest

Już wspominałam o tym stronę albo dwie wcześniej, no ale Ci powtórzę.

Czasami nawet jeśli warunki do wzrostu są podręcznikowe, a dochodzi do opóźnienia, to ludzie zaczynają się mocno niecierpliwić. Sęk w tym, że na geny grzyba nie mamy wpływu, także Ty ze swojej strony nic już polepszyć nie możesz. Jeden grow kit obrodzi w tydzień, drugi w dwa i niestety, ale nic na to nie poradzimy.
Wskaźnikiem odpowiedniego stanu wilgoci jest rosa na ściankach torby. Jeśli jej nie ma, to popryskaj, tylko nie bezpośrednio ma substrat.
"Meszek" to grzybnia, zwiastuje przyszłe piny, to dobra oznaka, także jedyna rada – cierpliwość.
To, zw grzybnia skolonizowana tylko część substratu to nic takiego. Pamiętaj, że jeszcze będziesz miał drugi, oraz trzeci (daj panie więcej oczywiście), więc na pewno jeszcze pokaże na co ją stać i na pewno się rozprzestrzeni. Stąd też często mawia się, że drugi rzut jest większy niż poprzednik.

@WujekMorda oraz @Retrowirus byli w takiej samej sytuacji, powoli zaczynali się irytować bo czas upływał, a tam ciągle nic... Aż tu nagle, cyk 😉
Także naprawdę bez obaw. Zapewnij im dużo światła (tylko nie promienie słoneczne bezpośrednio) i czekaj, tyle.
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 3574 / 582 / 1
Potwierdzam! Cierpliwości :)
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 429 / 36 / 1
Czy żółty odcień na grzybni to niegroźne metabolity czy coś poważniejszego?.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
  • 1640 / 1032 / 7
@Wolf_Ghost

Miałam takie same. Wszystko gra, zwykłe przebarwienie od substratu, obrodziło zacnie 😉
Screenshot_20210907-130209_Gallery.jpg
  • 429 / 36 / 1
Zmartwiłem się, bo było do tej pory śnieżno białe, jakoś 2 dni temu zaczęło się robić żółte.
  • 1640 / 1032 / 7
Łatwo to sprawdzić organoleptycznie – mianowicie nosem 😉
Jeśli zapach nie wykazuje jakiejś przebijającej się przez całość, pachnącej inaczej niż pieczarkowo nuty, to najpewniej wszystko w jak najlepszym porządku.

Moje również początkowo były tylko białe, inkubowały się w 29/30° i lekko skraplała się woda wewnątrz, a że ja dodatkowo do wody wsypałam łyżeczkę rozpuszczalnej kawy, to moje odbarwiły jeszcze ciemniej.

No stress 😉
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.