Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 1649 / 1032 / 7
25 kwietnia 2021Amarok108 pisze:
Ile czasu trzeba czekać aż zarodniki wykiełkują na agarze PDA? Zarodniki pochodzą z odcisku pobranego niecałe pół roku temu. Zastanawiam się po jakim czasie zacznie być widać grzybnię, teraz ponad 3 doby od zaszczepienia nie widać jeszcze nic.
Od trzech dni do tygodnia powinien się biały kłaczek ukazać 😊
Spoko, że działasz na agarze, mógłbyś się podzielić całym tym procesem.

Serio wypadałoby założyć osobny wątek o galaretce, bo w tym już zaczyna się robić gęsto. Ciężko później będzie znaleźć dokładne info, a myślę że jak już tak prężnie rozwijamy grzybową sekcję o nowe tematy, to dla grzybo-świrów na pewno seria agarowa się przyda, bo założę się że tylko garstka tutaj wie jak przygotować, jak sterylizować ile i jak można przechowywać skolonizowane a ile nie. Trzeba o tym pomyśleć, wbrew pozorom to bardzo łatwe.

//
25 kwietnia 2021Dualizm22 pisze:
Zastanawiam się, przed założeniem mojego pierwszego kita, w pokoju w szafce - Czy obecność pięciu doniczek zwykłych zielonych roślin, może być zaczątkiem dekontaminacji ?

Czasem widuję w tych doniczkach na gruncie biały nalot i zastanawiam się, czy to inny grzyb a może pleśń (?)
Pewnie jakaś pleśń w związku z wilgotnością jaka się utrzymuje na powierzchni przy podlewaniu.
Wszystko może być, nawet nie zaleca się trzymania większych od grow kitu pudeł na ziemi, albo inkubujacych się słoików w dolnych szafkach, zawsze w górnych, bo przy podłodze jest największe ryzyko dostania się czegoś do środka, nawet przy zwykłym przechodeniu przez podłogę wzniecamy całe skupisko bakterii, a jak wiadomo tam ich osiądzie najwięcej, wraz z całą resztą kurzu i syfu.

Druga sprawa: grzyby potrzebują jednak światła do wzrostu, wiadomo że nie narażamy na promienie słoneczne, więc parapet odpada, ale polecam zamiast w szafce to na szafce. 😉

//

@Klamm zakładam, że wszystko się uda, nie biorę w ogóle pod uwagę innej możliwości. Obfotografuję cały proces wraz z opisami, jak się będzie trzymało kupy to może faktycznie będzie można to potraktować jako "how to" i zamknąć temat. Nie jestem jakimś profesjonalnym pisarzem, ale z szacunku do psylocybiny pochwalam kultywowanie poprzez takie poradniki, a moim marzeniem jest aby robili to też inni.

//
24 kwietnia 2021Satlen21 pisze:
Czy odcisk grzybka mogę wrzucić do miodu bezposrednio czy musze rozrabiac je w wodze ze strzykawką ?
Z założenia ta metoda to i tak miks wody i miodu 🤷🏻‍♀️
  • 32 / / 0
25 kwietnia 2021falsyfikot pisze:
24 kwietnia 2021Satlen21 pisze:
Czy zamiast perlitu mogę zalac wodą wermikulit i namim poukładac ciastka ryzowe zeby dawały mi wilgotnosć 70-90% ?
Możesz, sam tak zamierzam zrobić, bo została mi nadwyżka wermu, a perlitu nie mam i nie chce specjalnie kupować.

namoczyć tak samo jak perlit czy inaczej ?
  • 185 / 32 / 0
Tak samo, tylko nie przesadź. Zawsze lepiej dolać trochę wody później niż przelać.
  • 1455 / 596 / 0
Jak zastymulowac pinowanie ? Grzybnia rozwija sie juz 3tyg . Wilgoc jest , temperatura jest , czego brakuje ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 185 / 32 / 0
Temperatura nie zbyt wysoka? Z tego co się orientuje powinna być niższa niż podczas kolonizacji
  • 32 / / 0
witam :D jaka powinna być temperatura podczas kolonizacji jak inkubuje w 26-29 stopni ?? i czy z grzybni miodowej mam pobrać jak najwięcej grzyba ? czy sama woda wystarczy ? :grzybki: :grzybki: pozdrawiam :grzybki: :grzybki:
  • 52 / 12 / 0
To ja też dodam pytanie, oraz moje postępy.

Jak zrobić growboxa? Chodzi mi o pudło, w którym grzyby zaczną owocować. Mam pudło o takich samych wymiarach jak te, w których teraz trzymam słoiki (mieszczą się tak, że jest trochę luzu.)
Mam już perlit.

A tu załączam zdjęcia dwóch słoików. Dwa dni temu grzybnia była wielkości mojego paznokcia %-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 59 / 11 / 0
No i wkurwiłem się nieziemsko, ponieważ dzisiaj będzie mijał tydzień od zaszczepienia i grzybnią ani myśli kiełkować, za to zaczęły rosnąć kolonie bakteryjne. Może mój błąd że otworzyłem słoik z agarem żeby wlać odrobinę wody, chociaż świeżo przegotowanej, bo wydawało mi się że jest tam strasznie sucho a na jakimś forum czytałem że zarodniki muszą najpierw nasiąknąć wodą. Zrobiłem zresztą strzykawkę z zarodnikami ze 2 dni temu i teraz myślę że będę z niej próbował, zarodniki powinny być już nasiąknięte wodą i szybciej zacząć kiełkować.
  • 1649 / 1032 / 7
27 kwietnia 2021Isyander pisze:
Jak zrobić growboxa?
Zwykłe plastikowe pudło, najlepiej z przezroczystą pokrywą.
Na dół namoczony perlit, a na kwadraty z folii aluminiowej ciacha. 😉

Tylko musisz mieć pewność, że skolonizowane masz te słoiki na 100%, od dołu też. Co dalej, to już mam nadzieję wiesz? Moczysz przez noc te ciacha w lodówce w dobrze owiniętej misce i cyk, do pudła 😊
  • 52 / 12 / 0
Okej, dzięki. Jak bardzo namoczony powinien być ten perlit? Miałem plan go zalać wodą a potem wrzucić na sito żeby woda która nie nasiąknęła wyleciała. Zrobić tak?

Wiem +- co trzeba potem zrobić potem, ale jeżeli jest to możliwe, prosiłbym o dłuższe wytłumaczenie. Daje moim grzybnią od czterech dni do półtora tygodnia aż skolonizują swoje słoiki (patrząc jak szybko rosną - w dwa dni z ok 1% zajmowanej powierzchni słoika do 25% w niektórych :P) więc myślę że będę go potrzebował niedługo
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?