Póki socjale były płacone co do grosza i w terminie, to nikt się nie czepiał - a przynajmniej ja nic o tym nie wiem.
Jeśli chodzi o socjal, to oczywiście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Są interpretacje, że wypłaty z ZFŚS podlegają potrąceniu w całości. Inspekcja pracy ma na ten temat zupełnie inne stanowisko (przy czym podejrzewam, że każdy oddział czy nawet inspektor ma swoje zdanie). Komornicy różnie formułują pisma, niektórzy wyraźnie wzywają do potrąceń z funduszu, choć zazwyczaj nie wspominają o tym. Myślę więc, że praktyka działów płac w tej kwestii jest także różna. Takie mamy w Polsce prawo, że wiele przepisów można interpretować, zamiast czytać wprost.
Inna sprawa, że nie zawsze osoba odpowiedzialna za płace postępuje prawidłowo. Znajomy mi opowiadał, że on oficjalnie jest zatrudniony na 1/4 etatu (reszta wypłaty pod stołem), bo wg jego kadrowej wypłata poniżej minimalnej chroni go przed potrąceniem komorniczym. A to nieprawda, tamta pani była niedouczona.
EDIT heh ok, rozpisałam się na temat socjalek, a ty pisząc "socjal" miałeś na myśli składki. Sorki, my bad - schematy myślowe, skrzywienie zawodowe ;) no ale to co napisałam też się może komuś przyda :)
Przy 1/4 etatu kwota ta jest zmniejszana proporcjonalnie. Umowa zlecenie (o ile jest to jedyny dochod i wyplata jest powtarzalna) jest tak samo chroniona jak umowa o prace.
Komornicy maja dostęp do programu OGNIVO ktory sprawdza rachunki bankowe (czy dluznik ma gdzies konto czy nie). Jesli wierzyciel nie zaplaci za poszukiwanie majatku, to komornik sam z siebie malo robi
Dlatego np. dzial plac dostaje pismo dotyczace osoby, ktora nie pracuje w danym zakładzie od 100 lat, bo komornik nie sprawdzi w ZUS aktualnego miejsca pracy, bo mu nie zaplacono za to.
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami
Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.