Należące do grupy anilidopiperydyn substancje opioidowe, o krótszym i silniejszym efekcie.
Więcej informacji: Fentanyl w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2011 / 124 / 0
28 grudnia 2020Melodyne pisze:
Może ktoś się tutaj wypowiedzieć, dlaczego ze wszystkich opio akurat fent jest szczególnie nie polecany w mixie z ssri?
Fentatnyl pobudza do pewnego stopnia wytwarzanie serotoniny, przynajmniej tak twierdzi wiki. W każdym razie, ulotki Durogesicu wprost odradzają mieszanie z SSRI lub IMAO.
  • 358 / 73 / 0
Przykleiłam właśnie plaster fenta 100μg, po jakim czasie powinnam coś poczuc?
Nic mnie nie wzmocniło tak jak bycie biednym i na zwale.
  • 498 / 273 / 0
@zolpi zerknij stronę wstecz w tym wątku, 2 godziny.
  • 2814 / 367 / 0
@zolpi przyklejony plaster przy niskiej tolerancji to po około 2godzinach odczujesz juz działanie a po 4 już będzie hulał, co innego jeśli plaster fenta wkładasz do buzi wtedy dzialanie czujesz plus po 15minutach mniej/więcej.. zależy od tolerancji im wyższa tym czas działania będzie późniejszy okolo 45-60 minut
  • 358 / 73 / 0
Czy ból brzucha i duszności to może być objaw przyjętej dawki? Minęło ponad 2h
  • 1290 / 367 / 0
29 grudnia 2020vicarious666 pisze:
Próbował ktos przerabiac Durogesic do formy do jarania z e-peta? Ma to sens?
odradzam, bardzo ryzykowne. Trudno wycelowac dobra proporcje, albo nie klepie albo cie zabija, bo roznice nie sa wielkie. A tez sposob przerabiania roznie wychodzi i raz moze wyjsc nawet 20x mocniejsze.
  • 2814 / 367 / 0
@zolpi ból brzucha mdłości czy nawet wymioty mogą oznaczać że dawka może być za duża na twoją tolerancje/staż np z fentem duszności czy płytki oddech ogólnie problemy z nabraniem oddechu itp również mogą oznaczać że dawka jest za duża
  • 358 / 73 / 0
Po prostu tak mi wszedł, że miałam lekkie mdłości, a potem... Ciepło, ciepełko, cieplutko <3 Niczego mi nie było potrzeba, plus spałam jakieś 24h bez przerwy.
  • 2814 / 367 / 0
No tak działa właśnie naklejany fent .. mogą być mdłości choć nie muszą a później tylko coraz milej i cieplej :) i z zaśnięciem nie ma problemu ...
  • 4603 / 2217 / 1
@zolpi
Ućpałaś się na dawce paliatywnej. To taka dawka w lecznictwie, w której pacjent jest w głębokiej sedacji, ale bez anestezji. Zazwyczaj potrzeba do tego więcej niż samego fentanylu, ale przy dużej dawce i sam fent potrafi zadziałać w ten sposób. Nie dąż do powtórki. W tym stanie organizm działa wyraźnie zwolniony i zdrowy człowiek może odczuwać długoterminowe skutki niedotlenienia mózgu. O ile w przypadku osoby paliatywnie chorej taki stan jest wręcz zalecany (by bólu nie odczuwała) to w przypadku młodej kobiety zdecydowanie nie wskazany.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.