Należące do grupy anilidopiperydyn substancje opioidowe, o krótszym i silniejszym efekcie.
Więcej informacji: Fentanyl w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2011 / 124 / 0
28 grudnia 2020Melodyne pisze:
Może ktoś się tutaj wypowiedzieć, dlaczego ze wszystkich opio akurat fent jest szczególnie nie polecany w mixie z ssri?
Fentatnyl pobudza do pewnego stopnia wytwarzanie serotoniny, przynajmniej tak twierdzi wiki. W każdym razie, ulotki Durogesicu wprost odradzają mieszanie z SSRI lub IMAO.
  • 358 / 73 / 0
Przykleiłam właśnie plaster fenta 100μg, po jakim czasie powinnam coś poczuc?
Nic mnie nie wzmocniło tak jak bycie biednym i na zwale.
  • 498 / 273 / 0
@zolpi zerknij stronę wstecz w tym wątku, 2 godziny.
  • 2814 / 367 / 0
@zolpi przyklejony plaster przy niskiej tolerancji to po około 2godzinach odczujesz juz działanie a po 4 już będzie hulał, co innego jeśli plaster fenta wkładasz do buzi wtedy dzialanie czujesz plus po 15minutach mniej/więcej.. zależy od tolerancji im wyższa tym czas działania będzie późniejszy okolo 45-60 minut
  • 358 / 73 / 0
Czy ból brzucha i duszności to może być objaw przyjętej dawki? Minęło ponad 2h
  • 1290 / 367 / 0
29 grudnia 2020vicarious666 pisze:
Próbował ktos przerabiac Durogesic do formy do jarania z e-peta? Ma to sens?
odradzam, bardzo ryzykowne. Trudno wycelowac dobra proporcje, albo nie klepie albo cie zabija, bo roznice nie sa wielkie. A tez sposob przerabiania roznie wychodzi i raz moze wyjsc nawet 20x mocniejsze.
  • 2814 / 367 / 0
@zolpi ból brzucha mdłości czy nawet wymioty mogą oznaczać że dawka może być za duża na twoją tolerancje/staż np z fentem duszności czy płytki oddech ogólnie problemy z nabraniem oddechu itp również mogą oznaczać że dawka jest za duża
  • 358 / 73 / 0
Po prostu tak mi wszedł, że miałam lekkie mdłości, a potem... Ciepło, ciepełko, cieplutko <3 Niczego mi nie było potrzeba, plus spałam jakieś 24h bez przerwy.
  • 2814 / 367 / 0
No tak działa właśnie naklejany fent .. mogą być mdłości choć nie muszą a później tylko coraz milej i cieplej :) i z zaśnięciem nie ma problemu ...
  • 4603 / 2217 / 1
@zolpi
Ućpałaś się na dawce paliatywnej. To taka dawka w lecznictwie, w której pacjent jest w głębokiej sedacji, ale bez anestezji. Zazwyczaj potrzeba do tego więcej niż samego fentanylu, ale przy dużej dawce i sam fent potrafi zadziałać w ten sposób. Nie dąż do powtórki. W tym stanie organizm działa wyraźnie zwolniony i zdrowy człowiek może odczuwać długoterminowe skutki niedotlenienia mózgu. O ile w przypadku osoby paliatywnie chorej taki stan jest wręcz zalecany (by bólu nie odczuwała) to w przypadku młodej kobiety zdecydowanie nie wskazany.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.