Luźne pytania i dyskusje odnośnie substancji oddziałujących na system GABA. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 185 / 72 / 0
Czy można kogoś zamknąć w ośrodku detoksykacyjnym wbrew jego woli?
  • 1545 / 1586 / 0
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1223 / 487 / 0
11 listopada 2020kriston87 pisze:
Czy można kogoś zamknąć w ośrodku detoksykacyjnym wbrew jego woli?
nie detoksykacyjnym tylko odwykowym,detoks a odwyk to różne rzeczy,nie mylmy tego.
  • 1545 / 1586 / 0
a przyznaje, ze nie doczytalam pytania 😬 ale i tak z automatu zrozumialam, ze musi chodzic o odwyk, a nie detoks 😁 @kriston87 zapewne sie pomylil...
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 72 / 0
Hm, czyli sąd może orzec nawet 2 lata przymusowego odwyku. Z tym, że za dobre sprawowanie kierownik ośrodku może zwolnić wcześniej.
  • 10 / 2 / 0
Elo, chlałem problematycznie wiele lat - bardzo długo studiowałem. Pogłębiło się paradoksalnie w pracy - więcej kasy, więcej stresu, popijanie wieczorami dużej dawki dla zabicia stresu od miliarda browarów po whisky etc. Jeszcze "dość" młody jestem lekko po 30, myślę że raczej ogarnę temat; dzięki COVIDOWI nie ma bibek co się człowiek nakurwi do urwania filmu z 2x w tygodniu, heh. W każdym razie widzę, że pomaga TRITTICO XR - dostałem na nerwicę lękową etc; ale mam wrażenie - ze w ogóle mi wręcz nie SMAKUJE alkohol po w miarę regularnym zażywaniu. Może nie doszedłem do jakiejś ultra CHRONICZNEJ fazy uzależnienia, poniekąd piłem codziennie dawki tak z 2-3x to co zalecane przez organizację zdrowia (lol); ale CIĄGU jako takiego nie uświadczyłem nigdy, by tak od rana cisnąć ciągle alko we krwi. No może z 2x ale to impreza 3 dniowa. Także tego, polecam ZJEŚĆ dobrze na wieczór, 2x się zastanowić przed pójściem na stację o 2 w nocy po dodatkowe piwka, czy ma to senso. Mi to przynajmniej pomagało; jak jest GRUBO to TAPER - powoli schodzić z ilości alko dzien za dniem.
  • 185 / 72 / 0
U mnie podobnie, stresy z pracy zapijałem dopóki nie nauczyłem się rozmawiać z najbliższymi i trawić problemy na trzeźwo. Paradoksalnie człowiek nieskacowany i wyspany zdrowym trzeźwym snem lepiej wszystko znosi :O.
A ten standard WHO 2-3 piwa dziennie jest z założeniem, że przynajmniej 2 dni w tygodniu będą totalnie wolne od alkoholu, najlepiej dzień po dniu.
  • 1180 / 399 / 0
11 listopada 2020igla83 pisze:
@Gosiaczek2091 @Ankaaa Anna trafiła w sedno,powinnyście myśleć o własnym zdrowiu dlatego zamknąć go na jakiś czas i tyle,on odpocznie fizycznie od alkoholu a ty i mama odpoczniecie trochę psychicznie,a może akurat coś mu tam zaskoczy we łbie,w takich ośrodkach są terapeuci,psycholodzy no i nie jest to więzienie więc nie rozumiem dlaczego się tak wzdrygacie.
na bank by mu to nie zaszkodziło,
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1223 / 487 / 0
@spiderek słyszałem że tobie też by przydało
  • 185 / 72 / 0
viewtopic.php?t=69769&p=3465152#p3465152

Wątek o Campralu. Czyli o Akamprozacie. Myślę coś ciekawego dla trzeźwych alkusów. Czy ktoś miał z tym styczność tutaj?
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana może być substytutem alkoholu – wyniki nowego badania

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Drug and Alcohol Dependence" (2025) dostarcza pierwszych w historii laboratoryjnych dowodów na to, że używanie marihuany może zmniejszać spożycie alkoholu.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.