Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 62 / 9 / 0
Nie mogłem znaleźć podobnego wątku więc zakładam nowy.
Co robicie z korzeniem? Makumbę? Herbatkę? Nalewkę?
Internet mówi, że zawiera prekursory do kannabinoidów i śladowe ilości choliny i atropiny.
  • 100 / 15 / 0
Korzen czy lodyga? Ja zawsze wyrzucam,fe
:skret: :bongo: :liść:
  • 62 / 9 / 0
@Up
Korzeń.
  • 12781 / 2473 / 0
Wyrzucam i nigdy nie spotkałem się z używaniem korzeni do czegokolwiek. Niech gniją i użyźniają ziemię na kolejny sezon.
  • 62 / 9 / 0
Ja ostatnio użyłem korzenia do makumby, i może to placebo ale faza była jakaś inna :liść:
  • 1 / / 0
Czy posiada ktoś więcej inf. na temat owego korzenia?
  • 977 / 223 / 0
W sumie ciekawy temat czy w korzeniu są jakieś ilości THC lub innych kannabinoidów? Dużo mówi się o kwiatach, liściach, ale korzeń jakoś jest pomijany, a przecież w medycynie te części roślin również są wykorzystywane i mogą zwierać różne substancje.
  • 2966 / 639 / 0
Ja korzystałem z całego korzenia konopi indyjskiej. Przy zapaleniu gardła. Pomógł zwalczyć gorączkę, choć nie lepiej niż susz.
I nie, korzeń nie zawiera żadnych kannabinoidow.
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 55 / 18 / 0
Gdzieś czytałem, że z korzenia tylko maść do czegoś się nadaje, ale co i jak to trzeba by poszukać.
  • 2966 / 639 / 0
Super, bardzo wartościowy post ,,gdzieś czytałem, ale nie wiem, nabijam posty".
https://www.projectcbd.org/culture/cann ... rn-science
Wszystkie informacje na temat użycia korzenia cannabis w tym linku.
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.