Wczoraj zauważyłem ze na moim kwiatku od góry pojawiło sie mnóstwo bladych plamek zaś pod spodem czarne malutkie plamki oraz takie jakby przerośnięte mszyce na sterydach... Jak temu zaradzić i co to w ogóle jest?
Masz 2 opcje - spróbować nałapać biedronek, wpuścić je na krzak i trzymać kciuki, by były głodne, albo zrobić oprysk przeciw szkodnikom. W ogrodniczym na pewno coś znajdziesz.
Możesz spróbować czegoś naturalnego. Nie stosowałem nigdy, ale podobno wywar z czosnku (250 g startego zalewasz 10 L wody i zostawiasz na 24 h. Wywar rozcieńczasz wodą pół na pół i pryskasz). To samo z cebulą.
Inny patent to szare mydło (potasowe). Ok 20 g ścierasz tarką, rozpuszczasz w ciepłej wodzie i pryskasz.
Ja bym się jednak nie bawił w testowanie domowych sposobów, tylko kupił jakiś preparat w sklepie. Często są takie "uniwersalne" - na wiele szkodników. Ciężko mi powiedzieć, co jest najskuteczniejsze, bo nigdy nie musiałem z nimi walczyć.
Pod spodem nie widzę małych mszyc jedynie biega kilka tych dużych, ale jak tylko ruszę liśćmi to gdzieś skaczą i uciekają..
Spryskałem jakimś preparatem na mszyce, na bazie soli potasu i naturalnych olejków czy jakoś tak. Może coś pomoże.
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.
Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia
Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.