Przez ostatnie 3 tygodnie (max pare dni rpzerwy) bralem Ashwagandhe w proszku - lyzka stolowa wieczorem - ktoregos dnia nie wzialem - bezsennosc, lek niepokoj, palpitacje serca, mega nieprzyjemne uczucie jak przy odstawieniu benzo (odstawilem w zeszlym roku diazepamem).
Pytanie - czy ktos tak mial ? Na internecie pisza o niej same pozytywy ale jak wiadomo ma ona dzialanie na receptory GABA-A i moze powodowac uzaleznienie i tolerancje.
Jak sobie z tym poradzic? Stopniowo zmniejszac przez tydzien dwa? Mial ktos podobnie? Wiem ze sa tuwieksze problemy lecz znajac siebie mam mega czuly organizm
Pozdro dzieki!
Nie świadczę pomocy w załatwianiu substancji psychoaktywnych (legalnych bądź nie). Proszę, aby do mnie nie pisać w tej sprawie!
Przechodzilem przez skret po benzo, nie mam zamiaru przechodzic tego ponownie a'la z Ashwaganda - co najlepiej zrobic w takiej sytuacji ? Bede wdzieczny za rady, mam propanolol na kolatania jakby wystepowaly, moge ewentualnie pojsc do lekarza ale co mu powiem? Wiekszosc doktorkow nawet nie wie co to ashwagandha
Wołam eksperta @AnnaS
Nie świadczę pomocy w załatwianiu substancji psychoaktywnych (legalnych bądź nie). Proszę, aby do mnie nie pisać w tej sprawie!
Przykładowo pole A i dwie rośliny z tego pola A maja różną zawartość substancji aktywnych.
Klimat zmienia się plus wpływa to na parametry i ilość substancji aktywnych.
Rośliny więc mogą coraz częściej powodować objawy odstawienne plus każdy ma inny organizm i wrażliwość powoduje takie kwiatki.
i dzieciakom piszącym "XD" w co drugim zdaniu... :kotz:
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.