ODPOWIEDZ
  • 127 / 18 / 0
Buduje growboxa i mam kilka pytan abyscie mi doradzili.
Jego rozmiary to 180 cm wysokości i 90 cm szerokości czyli calkiem duzo. Zrobiony bedzie z plyt OSB
Wewnątrz wymaluje go białą farbą olejną matową
A teraz mam pytania:
-- Jaką lampę led zamontować ? Najlepiej link do sklepu
-- Jaka wentylacja czy wentylatory od komputera sie sprawdza jesli nie to co ? Ile wentylatorów dać ?
-- Czy wentylator kanalowy ma juz zasilacz ze soba czy kable trzeba samemu przylutować ?
-- Jakie macie jeszcze porady ?

Dziękuje z góry za rady.
Uważaj jak tańczysz :liść:
  • 967 / 242 / 0
A jak długi box ?
Generalnie
Jeśli chodzi o oświetlenie to taki standard to ok 50 000 lumenów na m2.
Jeśli chodzi o wentylator to musi ci 12 razy na godzinę wymienić powietrze w boxie.
Do the math.
Kanałowy chodzi na 220 V , kabel zasilajacy z reguły sam wkręcasz w wbudowaną "kostkę" po rozkręceniu obudowy. Piece of cake.
Rady ?
Pamiętaj o wentylu mieszającym.
Jeśli zamontujesz typowy wentyl kanałowy to przy założeniu boxa ok 2m3 to z reguły będzie
overkill który będzie utrudniał utrzymanie wyżej wilgotności kiedy jest wymagana.Mozna dokupić odpowiedni regulator obrotów jeśli sam wentyl nie będzie wyposażony.
LED / Ledy oczywiście na mechanizmie pozwalającym Ci swobodnie regulować wysokość panelu nad roślinami.
  • 12512 / 2427 / 0
Czy nie lepiej byłoby pomalować farbą, która lepiej odbija światło?
  • 127 / 18 / 0
Napisałem ,że pomaluje białą matową olejną czytałem ,że taka najlepiej odbija światło czy się mylę?
Długość i szerokość boxa to 90 cm x 90 cm x 180 cm wysokości. Sorry ,że nie napisałem długości.
Ile roślinek powinno mi się tam zmieścić 7-8 ?
Ps. Jeśli macie chwilę to możecie mi zaproponować odmianę. Chce żeby szybko rosła tj. od posadzenia do zbiorów i nie chce żeby to była 100 % Indica najlepiej max. 70 % Indica.
Dzięki mordeczki za rady
Uważaj jak tańczysz :liść:
  • 505 / 102 / 0
Biała matowa jest spoko. Ja mam nią u siebie pomalowane, gdy zaglądam to wali po oczach konkret hehe
  • 12512 / 2427 / 0
Nie znam się : D Wydawało mi się, że lepsza byłaby niematowa.
  • 967 / 242 / 0
Gdybym malował growbox brałbym pewnie białą Duluxa z technologią LumiTec , ewentualnie coś
konkurencji także zaawansowane technicznie w kierunku odbijania światła.
ODPOWIEDZ
Newsy
77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.