Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 948 / 279 / 2
Na pewno osłabi działanie leku. Postępująca infekcja dróg moczowych nie jest przyjemna.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2429 / 584 / 0
Od siebie dodam, że znam osobę, która po piciu alko (alko też psychoaktywny ;-) ) podczas leczenia furaginą, doświadczyła bardzo nieprzyjemnej reakcji nietolerancji alkoholu, podobnej do tej, która występuje po połączeniu np. metronidazolu z alko.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 948 / 279 / 2
[mention]taurinnn[/mention] w starej karcie charakterystyki produktu leczniczego było napisane w punkcie 4.5 że "Jednoczesne przyjmowanie furaginy z alkoholem etylowym może skutkować zahamowaniem metabolizmu alkoholu etylowego na etapie aldehydu octowego" z jakiegoś powodu w nowej ten punkt jest pominięty... Na przykładzie tevy:

stara:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:aQuQy_ChY34J:leki.urpl.gov.pl/files/25_FuraginumTeva_tabl.pdf+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b-ab
nowa:
wpisać w duckduckgo furaginum chpl
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2429 / 584 / 0
[mention]A-CoA[/mention] Właśnie, to jest ten sam mechanizm reakcji co przy metronidazolu z alko. Ciekawe, dlaczego w nowej ulotce pominęli to info, serio mnie to zastanawia… No ale już kilka razy spotkałam się z (mniej lub bardziej) ,,lekkimi” rozbieżnościami w ulotkach różnych preparatów o tym samym składzie substancji czynnej. Więc lepiej zawsze uważać.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 948 / 279 / 2
[mention]taurinnn[/mention] tak sobie gdybam, że może odkryli, że furazydyna nie jest inhibitorem enzymu dehydrogenazy acetaldehydowej, ale działa w inny sposób powodując takie same efekty - są takie możliwości, niemniej tylko sobie gdybam. Substancji wywołujących tę reakcję jest sporo, chociażby propranolol.

Ogólnie zasada jest prosta, jak się leczysz to nie bierzesz narkotyków.

ps. nie mów o karcie charakterystyki produktów leczniczych "ulotka" bo to drażni farmaceutów xD
  • 72 / 4 / 0
Czy ktoś z zainteresowanych łączył furaginę z kodeiną (z Thioco)? Szukałam jakiejś informacji dotyczącej możliwych niepożądanych interakcji, ale nic nie widzę, więc wolę jeszcze dopytać :)
  • 1 / / 0
W sumie i ja odświeżę
Nerki mam zdrowe, wątrobę też, tylko mam infekcję dróg moczowych.
Czy brać beta-ketony przy tym można tak, żeby nie uszkodzić sobie nic?
Ewentualnie ketaminę, bo też mam, a fajne parę dni wolnego się szykuje, to aż głupio nic nie zarzucić :v
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.