10 listopada 2019MlodyBI pisze: Wyszło mi 140g i teraz minęło 4 dni i nie wiem jak długo mam czekać na piny
To mój drugi growbox po dłuuugiej przerwie i niestety zaczynam panikować, że uprawa do wyrzucenia. Przedstawię co się działo krok po kroku aby sytuacja była jasna i żeby ktoś mnie uświadomił. Odmiana Malabar. Po zakupie growbox przeleżał w lodówce miesiąc albo i dwa ( < 10 stopni ). W sieci proponuje się zalewanie growkitów między 1 a 12 godzinami. Ja zalałem na około 6 godzin. Potem oczywiście naddatek wody wylałem i myk do worka z wodą. Growbox w jasnej kuchni stał na lodówce gdzie temp. oscylowała między 20 a 21 stopni. Niestety musiałem wyjechać na 5 dni więc worek nie był wietrzony. Przyjechałem i zastałem taki widok:
Teraz gdy jestem już w domu wietrze worek co kilka godzin i przeniosłem grzyby do trochę cieplejszego miejsca ( 22-23 stopnie ). Uprawa pachnie grzybami. Od zalania mija dzisiaj 7 dni z tego 5 dni bez wietrzenia. Czy to powolnie rozrastająca się grzybnia czy jakaś wredna pleśń?
,wrzucic go z pudelkiem plastkikowym czy bez?
Możesz wrzucić zdjęcie, może będzie łatwiej.
06 grudnia 201941Krzysiek pisze: Witam wszystkich Forumowiczów .Mam taki problem:7 dzień życia GK,wermikulit zarósł w 30 %,i wygląda ok,aczkolwiek powstała luka1,5cm między dnem a masą(a może dziś dopiero na to uwagę zwróciłem),w rogu na dnie zebrał się wermikulit itp. w taką ciemniejszą plamę od reszty-czy powinienem to wyciągnąć i wyczyścić?Jak tak to jak(rękawiczek użyć?) i kiedy?
Jestem początkujący, jeśli chodzi o uprawę pieczarek. GrowKita dostałem od znajomego, dał mi go po pierwszym rzucie w opiekę. Oczywiście robilem wszystko zgodnie z instrukcją, sterylność, spryskiwanie, wietrzenie. Prosiłbym o sprawdzenie, czy jest wszystko w porządku.
Rodzaj: Psilocybe cubensis "Thai"
Pomiary mogą posiadać minimalne wahania, wiadomo, sprzęt zawodzi, zwłaszcza tani.
Temp: 23.3° - 24.4°
Wilgotnosć: 95% - 99%
To dzień 7. Nie sądzilem, żebędą tak rosły jak na drożdżach. W takim tempie kiedy mogę spodziewać się żniw? Wyrywać najpierw największe wtedy, zostawiając mniejsze do urośnięcia, czy ma polcieć wszystko w jeden dzień?
Myślę także nad zaszczepieniem lub zrobieniu odcisków, trochę czytalem, lecz prosiłbym o jakieś wskazówki, porady. Jeśli chodzi o zaszczepianie - skąd przede wszystkim mam wziąć żel do tego?
Z góry dziękuję.
Poradniki stworzenia sterylnego printu są wszędzie, nawet na YT, czy na pewnym polskim forum. O żelu do zaszczepiania nie słyszałem, może masz na myśli strzykawkę z zarodnikami? ;)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.