Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
Jak widać, każdy ma inaczej
--------------
UJebany pisze:(Hipo)manię łatwo wywoływać antydepresantami SSRI.
Kiedyś lata temu gdy jeszcze brałem citalopram, zdarzało mi się (wiem bardzo mądrze) wrzucić sobie podwójną dawkę i odpieprzało mi, Tzn robiłem głupawe rzeczy z kumplem, Ale raczej z takich pozytywnych, żadnych chorych, krzywych akcji i przypałów. Otwierało mnie to mocno na wygłupy i zupełnie wyłączało fobię społeczną.
Scalono. taurinnn
30 czerwca 2019Elkov21 pisze:O może o to chodziło, sorry.UJebany pisze:(Hipo)manię łatwo wywoływać antydepresantami SSRI.
Kiedyś lata temu gdy jeszcze brałem citalopram, zdarzało mi się (wiem bardzo mądrze) wrzucić sobie podwójną dawkę i odpieprzało mi, Tzn robiłem głupawe rzeczy z kumplem, Ale raczej z takich pozytywnych, żadnych chorych, krzywych akcji i przypałów. Otwierało mnie to mocno na wygłupy i zupełnie wyłączało fobię społeczną.
Dziwne, citalopram potrzebuje tygodni by się ustabilizować, pojedyńcze przekroczenia dawek nic nie dają
W mojej subiektywnej opinii mikrodosing litu rozkręca się do 2 tygodni.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Ziółka ajurwedyjskie - Brahmi (lekki, naturalny antydepresant + GABA + ogólnie tonizująco), ashwagandha (wzmacniające, do brania w gorszych okresach). Ewentualnie dziurawiec (w rozsądnych dawkach), Męczennica. CBD muszę sobie zamówić jakiś sensowy. Tylko uwaga, bo to wbrew pozorom mogą być mocne substancje. Ostrożnie łączyć z neuroleptykami i antydepami. Z lamotryginą nic się nie powinno dziać.
Lit mnie kiedyś zniszczył i nigdy więcej, nawet mikrodawek, o antydepresantach mam generalnie negatywną opinię w leczeniu dwubiegunowych zaburzeń nastroju, patrząc po znanych mi osobach - raczej do stosowania w krytycznych momentach, zbyt łatwo nakręcają (hipo)manię. Zresztą nie zgadzam się z samym mechanizmem działania tej grupy leków.
Dieta niskowęglowodanowa może być pomocna, trochę jest artykułów na ten temat i działa, tylko że nie chce mi się jej zbyt rygorystycznie stosować na dłuższą metę.
Ktoś ma jeszcze jakieś inne, alternatywne metody leczenia?
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia
Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC
Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.