Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 7 / 9 / 0
Witam.
Mam taki problem, około miesiąca temu zaszczepiłem słoiki wypełnione wermikulitem i mąką z brązowego ryżu i mam słoik który jest w połowie skolonizowany ale od wielu dni nie widzę żeby grzybnia rozwijała się dalej, czy jest szansa że coś z tego jeszcze będzie?
Ps. Przebywam teraz na terenie bardzo małego Afrykańskiego kraju i dostęp tutaj do zarodników jest dosyć utrudniony, sam je tutaj przedostałem wysyłając je na kontenerze przy okazji z innymi rzeczami i najprawdopodobniej większość zarodników po drodze zginęła z tego powodu tylko jeden słoik zaczął być kolonizowany. Zależy mi żeby coś z tego jednego słoika wyszło tak żebym mógł zebrać odciski i kontynuować hodowlę.
  • 4 / / 0
tak to wygląda w tym momencie, około 40 godzin od poprzedniego zdjęcia. PS: Zrobiły się trochę ciemne, to źle? P.P.S: Skąd mam wiedzieć kiedy je zerwać?
https://ibb.co/YbNZPsm
https://ibb.co/4fDZK9H
  • 3215 / 416 / 0
Czas na zerwanie to już troche przegapileś. Zrywasz od razu jak peknie zasnówka - taka błonka miedzy brzegiem kapelusza a nóżka
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Ostatnie pytanie - czy to normalne ze zrobiły się lekko zielone po suszeniu?
https://ibb.co/GdKWLLX
  • 3215 / 416 / 0
Tak. Ponoc utleniajace sie alkaloidy odpowiadają za te kolorki
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Dzięki bardzo! Zabieram się do jedzenia. :mniam:
  • 366 / 94 / 0
@KwasnyGrzybiarz

Jeżeli substrat jest odpowiedniej wilgotności, zweryfikuj temperaturę oraz wymianę gazową.

Poczekaj jeszcze tydzień lub dwa, jeżeli się nie rozwinie, możesz zrobić trzy rzeczy:

a) skolonizowany substrat przenieść na inny, świeży. Najlepiej takim który można wstrząsnąć; żyto, kukurydza,WSB.

b) W możliwe najbardziej sterylnych warunkach, przenieść odrobinę grzybni (wielkość małego paznokcia) do roztworu wody z miodem. W ciągu dwóch tygodni będziesz miał płynną kulturę którą zaszczepisz każdą ilość słojów/toreb.

c) Agar

Proponuję opcję drugą, z powodzeniem rozwijałem w ten sposób płynną kulturę.
Zaszczepianie substratu-substratem nie zawsze mi wychodziło. A coś czuję, że zabawy z agarem, nie są jeszcze dla Ciebie.
Jedyny sposób by pozbyć się pokusy, to jej ulec.
  • 8 / / 0
Witam, pierwszy growkit i pierwsze problemy, Nie wiem czy wszystko ok
Pierwsze piny po 7 dniach od zalania
Zdjęcie po 4 dniach od pierwszych pinów
temperatura 26 -28 stopni z powodu upałów, wietrzenie 3 x , to pierwszy grow i moze sobie wkrecam ale jest mase takiego jakby mchu i wydaje mi się,że wolno rosna jak na 4 dni. ponadto niepodoją mnie białe kropeczki na kapeluszach. Licze na odpowiedz wytrawnego growera :) dziękuje i pozdrawiam :) :liść:
https://zapodaj.net/26002f53bc83f.jpg.html
  • 3215 / 416 / 0
Wszystko jest okay.
Gratuluje zagęszczenia %-D
  • 8 / / 0
Dzięki za szybką odpowiedz, moge spokojnie iść w kime ;) wrzuce za trzy dni fotke, żeby ktoś ocenił jak idzie... z następnego grow kita zrobie porządną relacje z pytaniami. Moze ktos cos podpowie nowego bo puki co bazuje na tym co wyczytałem z innych tematow i postów. Jutro musze isc po opryskiwacz kupic bo tego nie mam a doczytalem ze ważny jest. Byle do pierwszego tripa na grzybkach ;) co mówicie do ścinki jeszcze długo co ? Ścinka wszystkich odrazu jak chociaż w jednym pęknie ta błonka pod kapeluszem tak ? Moc z wami, na dniach dodam fotke, oby wszystko poszlo po mysli ;) :skret: :grzybki: :grzybki:
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.