Więcej informacji: Barbiturany w Narkopedii [H]yperreala
Ale mimo to część barbituranów jest nadal stosowana w lecznictwie (jak fenobarbital czy prymidon, ponadto w anestezjologii tiopental i bodajże metohexital). Ja brałam fenobarbital i kiedyś znieczulano mnie m.in. tiopentalem. Ale dają go tylko do indukcji, ultrakrótki czas działania i zjawisko kumulacji. W każdym razie przed intubacją i podawaniem dotchawiczy chlorowcopochodnych sprawdza się do ominięcia / skrócenia fazy II anestezji.
Reladorm obniżał ciśnienie, działał typowo nasennie, uczucie senności było nie do opanowania, przy moim sposobie dawkowania raz na jakiś czas nie wiem jak z tolerką.
Czas działania leku ma być pośredni,działanie nasenne trwające ok. 5–7 godzin nie powodował sennośći dnia następnego chyba że ktoś reaguje bardzo silnie na diazepam,
Barbiturany oprócz TLPD powodują najcięższe zatrucia na oddziałach toksykologi i największą liczbę zgonów, często są to mieszanki leków. Benzodiazepiny są pod tym względem bardzo bezpieczne
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
W PL tylko Luminal w aptekach ?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Diler z Anglii przyjmował nietypową walutę. Uzależnieni spłacali długi rzadkimi kartami Pokemon
Nietypowa waluta w narkotykowym biznesie pod lupą angielskich śledczych. Podczas przeszukania domu 26-letniego dilera policjanci zabezpieczyli nie tylko kokainę, marihuanę i gotówkę, ale także pudełko z rzadkimi kartami Pokemon. Szybko wyszło na jaw, że służyły one uzależnionym do spłacania długów u przestępcy.
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.