Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 586 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: idn »
albo trzepnąć do kokakoli 30 kropel Citroseptu.
szatan
  • 913 / 39 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
Czyli popijanie wodą gazowaną przyczyni sie do lepszej jakosci tripa, niz popijanie tabletek herbata czy sokiem ?
Im więcej tym lepiej ?
Tego po prawdzie nie wiemy. W artykule pisza, ze potwierdzono, ze bufor weglanowy utrudnia działanie enzymu CYP 2D6. Dawno miałem chemię już, ale mam wrażenie że taki bufor może dostarczać praktycznie dowolnie dużo potrzebnych anionów CO3/2-, pytanie ile ich mozna wydobyc z wody gazowanej, ktora chetnie zamienia sie w H2O + CO2, ktore wybekujemy.

Ale od herbaty pewnie lepsze, tylko porzygac sie latwo.

A sok grejpfrutowy to inna historia. Mam tez ten artykul o grejpfrucie - w oryginalnym badaniu podawali go 8h przed deksem, wiec Ci co zagryzaja tabletki grejpfrutem - moim zdaniem - jada na placebo (+dxm).
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 913 / 39 / 0
No a co z tą wodą sodową? Może być znacznie prostszym sposobem na przyblokowanie 2D6.
Dysponuję całym artykułem, wnioski są zachęcające.

http://tinyurl.com/yrk87s
  • 586 / 8 / 0
ja wcinam dawkę-większą-niż-maksymalna-dobowa Citroseptu kilka (3-4) godzin przed szamaniem Acodinu i działa jak trzeba. wcześniej faktycznie wpadłem w pułapkę jedzenia grejfiuta równocześnie z deksem, nie zadziałało, więc olałem. dopiero niedawno doczytałem, że jeden z naszych ulubionych enzymów potrzebuje chwili, żeby się wysycić.

do tego zapijam wszystko czymś gazowanym, coby szybciej weszło. zazwyczaj po 15 tabletek co 2-3 minuty. wymiotów brak.

btw, wysycanie enzymu wpływa również bardzo pozytywnie na efekty fizyczne dekstera. za dużą ilość nieprzyjemnych sensacji (a praktycznie żadne pozytywne) odpowiada właśnie dxo.
szatan
  • 3251 / 359 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
sok grape nie zmniejsza ilosci dxo, lecz zwieksza nawet
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 586 / 8 / 0
mój błąd i Twój błąd. faktycznie, nie zmniejsza, ale również nie zwiększa. wysycany enzym to nie CYP2D6, a CYP3A4. szczerze powiedziawszy, nie wiem na co jest metabolizowany DXM w CYP3A4, ale ponieważ wysycenie go wzmacnia działanie dekstera, a w przypadku kodeiny produktem CYP3A4 jest niezbyt aktywna norkodeina, mogę wnioskować, że produkt powstający z DXM jest również nieaktywny. innymi słowy, grejfiut zmniejsza straty DXMu w trakcie wędrówki przez organizm.

głupio by było, gdyby zwiększał ilość DXO (pomijając już fakt, że nie jest induktorem CYP2D6), bo DXO nie jest wcale przyjemny. na Erowidzie jest TR z czystego DXO - same nieprzyjemności fizyczne, zero efektów psychicznych.

nawiasem, to o DXO wzięło mi się chyba z tego, że subiektywnie bodyload był słabszy, a to jak mniemam dlatego, że większa ilość DXM = większe znieczulenie. ;)
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2008 przez idn, łącznie zmieniany 1 raz.
szatan
  • 3251 / 359 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
zwieksza zarówno stezenie dxm jak i dxo... a co do dzialania dxo to jest to wciaz kwestia wzgledna i nie sugerowalbym sie trami z erowida.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 586 / 8 / 0
a to owszem, dość logiczne. podobnie jak będzie więcej dxo przy faktycznym zjedzeniu większej ilości dxmu. niemniej bioflawonoidy nie wpływają na zwiększenie wydajności metabolizowania dxm -> dxo.

btw, to nie jest TR jako taki, a cały opis substancji wraz z syntezą, taki mini-faq. sam poczytaj zresztą. koleś miał kilka prób z czystym dxo i żadna nie była pozytywna. nawiasem, testowałem dxm z tolperyzonem (który teoretycznie, jeśli wierzyć wikipedii, jest induktorem CYP2D6) i nie wpłynęło to w żaden sposób na fazę, nawet trochę spłyciło (choć mógł to być kaprys samego dxm). a jeśli tolperyzon indukuje CYP2D6, to znaczy, że miałem wtedy w organiźmie więcej dxo.
szatan
  • 913 / 39 / 0
(może to się nadaje bardziej do wątku o grejpfrucie?)

Może wyjaśnię co konwertuje co w co. Artykuł jest zatytułowany
"The effect of grapefruit juice and seville orange juice on the pharmacokinetics of dextromethorphan: The role of gut CYP3A and P-glycoprotein".

Wynika z niego, że enzymy działają tak:

DXM -> (2D6) -> DXO
DXM -> (3A4) -> 3MM

a te z kolei:
DXO -> (3A4) -> 3HM
3MM -> (2D6) -> 3HM

Zakładamy, że 3MM (metoksymorfinan) i 3 (hydroksymorfinan) są nieaktywne.

Ciekawsze wnioski z artykulu są takie
- grejpfrut zwalnia enzymy 3A, ale nie w wątrobie a w ścianach przewodu pokarmowego
- w konsekwencji zwiększa się stężenie DXM (przypuszczam, że wtedy DXO też, ale nie mówią)
- zwiększa się biodostępność DXM
- efekt grejpfruta utrzymuje się co najmniej dobę, a cytują artykuł w którym mowa od 3 do 7 dni nawet

Wbrew temu, co mi się wydawało, oni pili ten sok TUŻ PO przyjęciu DXM (skromna dawka, 30 mg :)) i to w małej ilości (200 mL).
  • 1259 / 11 / 0
część postów opiera się na błędnym (wówczas) założeniu iż DXM jest metabolizowany tylko i wyłącznie w szlakach cyp3A3/4 i cyp2D6
pełna lista:
Substrate of
CYP2B6 (minor),
2C8/9 (minor),
2C19 (minor),
2D6 (major),
2E1 (minor),
3A4 (minor);
Inhibits
CYP2D6 (weak)

- autoinhibicja głównego szlaku tłumaczy wzmożone działanie dawek podzielonych (ukłony w strone cryteka, R.I.P.) oraz ciągów.
- poboczny szlak 2E1 jest indukowany przez alkohol (liczne doniesienia o lepszym/mocnijeszym działaniu DXM na kacu)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.