Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Torebki nasienne — makówki zawierają
75% zawartości morfiny całej rośliny (Marculescu, Bobit 2001). W warunkach
polowych zawartość morfiny i kodeiny osiąga maksymalną wartość po około
5 tygodniach od kwitnienia i do 11 tygodnia po kwitnieniu ulega nieznacznym
wahaniom. Po tym czasie następuje szybki spadek zawartości tych alkaloidów,
o 30–35% w każdych kolejnych 2 tygodniach (Hofman, Menary 1980a; Krzymański,
Przyłuska 1965). Straty te są spowodowane wypłukiwaniem alkaloidów z dojrzałych makówek przez wodę (60–80% strat), rozkład enzymatyczny oraz działalność
grzybów saprofitycznych (Hofman, Menary 1980b 1981).
Jeśłi ktoś chce wysiewać rozrzucając gdzieś tam mak bez zajmowania się uprawą, to najważniejszy jest brak konkurencji zwłaszcza w pierwszej fazie wzrostu, czyli miejsca bez rosnącej trawy i chwastów.
--------------------------------------------------------------
Zamierzam wysiać na spotach nasiona tureckie i czeskie, najpierw sprawdziłem czy kiełkują, potem wysiałem trochę Turków do doniczki- nie miałem jeszcze z nimi do czynienia, a ważne jest by wiedzieć jak wyglądają, bo jeśli się będą różnić trochę wyglądem od "klasyków", to można je niechcący wyrwać przy usuwaniu chwastów, tureckie roślinki wyglądają tak:
/Scalono. taurinnn
Jutro sadzę pierwszą partie na próbnym spocie (ok. 3 m2), dziś spulchniłem jeszcze raz ziemię, jakieś 2 tygodnie temu rozrzuciłem tam nawóz amonowo- fosforowy z mikroelementami (bor). Dziś w nocy moczy się jedna część Turka z jedną częścią wilgotnego piachu. Zamierzam prawie codziennie to podlewać po wysianiu, przynajmniej na początku.
PS. No piszcie tu coś do cholery, bo moderator tylko scala co ja dopisze i scala..
<scalono>
20 marca 2019IvoPartisan pisze: Dziś przerywałem turków w partii próbnej, bo mają już po kilka listków. Pożarłem wyrwane roślinki- wyraźny gorzki smak świadczący o zawartości alkaloidów. Tak jakby nawet coś lekko podziałało, ale to chyba placebo.
Fuzja - D5
Mam pytanie, ile potrzeba maku na taki metr kwadratowy?
Nikt nie sprawdził zawartości alkalo w poszczególnych okresach kwitnięcia rośliny?
Wpadłem na taki pomysł... jako że jadąc do/z pracy mijam wioski i hektary ziemi, porozrzucam w paru miejscach mak który mi został z płukania. Miejsca pozapisuję w duckduckgo maps i co jakiś czas postaram się podlewać. ;d
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Prokurator częstował ciastkami z marihuaną. Zapadł wyrok
Przed Sądem Rejonowym w Lublinie zakończył się proces Bartosza F., prokuratora z Wrocławia oskarżonego o podanie kobiecie środka odurzającego w postaci ciastek z THC. Sąd uznał go za winnego i orzekł wobec niego grzywnę oraz pięcioletni zakaz zajmowania stanowiska prokuratora.