Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
-A skąd pani wie?
-Macza szmatę w benzynie, wącha, i woła - "ale odlot babciu"..
ej. no? huj!
ejnohuj
i dużo KIECZUKU szefowo
A w UK dawali (dają?) heroinę w przychodniach i też ludziki chyba w miarę normalnie funkcjonowały
-A skąd pani wie?
-Macza szmatę w benzynie, wącha, i woła - "ale odlot babciu"..
ej. no? huj!
ejnohuj
i dużo KIECZUKU szefowo
Benzodiazepiny to nie są wcale niewinne tabletki uspokajające. Pod względem neurotoksyczności są gorsze od opiatów (pomijam kwestię czystości heroiny z ulicy). Szczerze wolę być uzależniony od helu niż od benzodiazepin. Biorę już ponad rok lorazepam i za cholerę nie mogę odstawić, chociaż zmniejszam dawki od jakiegoś czasu, to gdy dochodzę do dawki granicznej, 5-7,5mg, to jest cholernie źle, odczuwam skręta i muszę znów zwiększyć. W ogóle połączenie uzależnienia od helu i od benzodiazepin jest cholernie przejebane, gdy nagle brakuje jednego i drugiego. ]
co rozumiesz przez neurotoksyczność? nigdy nie słyszałem aby benzodiazepiny powodowały obumieranie komórek nerwowych. Fakt mózg bardzo szybko przyzwyczaja się do tego leku, a potem kurewsko nie lubi pościć, ale nie powiedziałbym że benzo są neurotoksyczne, po prostu silnie uzależniające psychicznie i fizycznie.
Ale faktycznie, uzależniają silnie. Szkoda, bo gdyby nie to, byłby to lek idealny na lęki tudzież fobie...
ja od powiedzmy 14miesięcy jestem czysty[nielicząc tygodniowego ciągu na klonazepamie w październiku-mała wpadka].
teraz jednak przeżuciłem się na piwko,ale to tak ostrożnie 1-2browary wieczorkiem.
trochę się u mnie pozmieniało jeśli chodzi o spojrzenie na ćpanie,picie po tym jak byłem na terapii (2 miesiące w ośrodku Karan).Nie to,żebym uważał ćpanie,picie za jakieś zło czy huj wie co i trzymał się w abstynencji bo inaczej to spotka mnie kara,nieszczęścia,degeneracja łącznie z chorobą śmiertelną (uzależnieniem),tak jak niektórzy ludzie tam mówili.Tylko trochę podchodzę do tego bardziej ostrożniej.Poznałem siebie i swoje problemy swoją osobość.Myślę że od benzo trzymam się z dala bo poucinałem takie rzeczy jak bawienie się w recepty czy odcięcie się od jednego źródła.Ale chęć zaćpania jest duża.Szczerze powiedziawszy to nie ćpam bo nie mam tego pod ręką...Huj chciałbym się jeszcze jakoś pożegnać z benzo,wiesz jakiś ostatni xanax 2mg w 3tygodnie,ale wiem że żegnać się można dłużej i to mówię z doświadczenia
Przykro mi stary słyszeć że dalej na tym jedziesz,zwłaszcza że z tego co się orientuje to nie jest już teraz zabawa żeby odlecieć tylko żeby normalnie funkcjonować.Jeżeli masz na ten ciąg wyjebane to nie jest to imho. odpowiednie podejście do sprawy...
pozdro
Jadłem sobie różne dawki - Generalnie 3x dziennie (w celach leczniczych ale bez porozumienia z lekarzem :P) brałem sobie dawki max. 16mg, ale zwykle 6-10mg starczało. Nigdy nie przesadzałem, w stylu, że np. zjadam cały listek klonów aż do urwania filmu. Parę razy wrzucałem też do tego lorazepam, parę razy też alprazolam czy estazolam, ale to takie jednorazowe wybryki, bo dużo się naczytałem o objawach odstawiennych benzo.
No i tak sobie żarłem to benzo ok 2,5 miesiąca (10 tygodni). Pewnego dnia postanowiłem zerwać z tym nagle (a raczej z przymusu), więc przez kilka ostatnich dni jadłem tylko 3mg klona/dobę. Chciałem tak, żeby nie było aż tak wielkiego szoku dla organizmu.
Do rzeczy:
* Pierwsza i druga doba - lajt, ale bezsenność, ale da się przeżyć, wspomagam się trochę zolpidemem.
* Trzecia doba - zaczyna się robić przechujowo :/ Wstaję rano, dziwne mam drgawki i takie "kocie ruchy", pojawiają się lęki, ale to jeszcze nic. Odstawiam zolpidem. Wszystko wydaje się takie duże, a ja taki mały, mimo, że mam prawie 190cm wzrostu... A najgorsze to:
Doba mi się zjebała, nie rozpoznaję snu od rzeczywistości. Centralnie mam takie realne sny - gadam ze swoją dziewczyną, pamiętam wszystko co do szczegółu, jest realny jak najprawdziwsza rzeczywistość, gadam sobie z nią na GG/przez telefon ustawiamy się. Zaczynam ćpać benzo znów, bo stwierzam, że trza schodzić powoli. Zakupiłem sobie 2 paczki Lorafenu, listek klonów, stara mi kupiła 2 Antidole20 (LOL), no i se poszedłem spać. Rano się budzę i najlepsze - szukam tego benzo wkurwiony (przecież przed snem sprawdzałem czy mam! Miałem! I w nocy też kilka razy), patrzę w telefon w ostatnie połączenia - z nikim nie gadałem, żadnych nowych SMS, moja dziewczyna nadal jest na detoxie, nie wiem co się dzieje. Wkurwiony jestem, przecież pamiętam co do szczegółu jak mi opowiadała jak tam było!
I tak jestem już *6-stą* dobę bez benzo i ciągle mi się miesza jawa ze snem, cały czas mam te sny, że się spotykam z dziewczyną, dzwonię do niej, gadam z nią normalnie, wszystko pamiętam co do szczegółu, a rano okazuje się, że to sen... I ciągle tak... Wkurwia mnie to, coś czuje, że zamkną mnie w tym szpitalu psychiatrycznym...
Co z tym zrobić? Kiedy to minie? Miał ktoś podobnie? Dodam, że od 10-ciu miesięcy jadę na SSRI - sertralina 100mg, ale teraz fobia wróciła i mam podobnie gdy rzucałem fetę ze 2 czy 3 lata temu... Pomocy ;(
Jadłem sobie różne dawki - Generalnie 3x dziennie (w celach leczniczych ale bez porozumienia z lekarzem :P) brałem sobie dawki max. 16mg, ale zwykle 6-10mg starczało. Nigdy nie przesadzałem, w stylu, że np. zjadam cały listek klonów aż do urwania filmu. Parę razy wrzucałem też do tego lorazepam, parę razy też alprazolam czy estazolam, ale to takie jednorazowe wybryki, bo dużo się naczytałem o objawach odstawiennych benzo.
No i tak sobie żarłem to benzo ok 2,5 miesiąca (10 tygodni). Pewnego dnia postanowiłem zerwać z tym nagle (a raczej z przymusu), więc przez kilka ostatnich dni jadłem tylko 3mg klona/dobę. Chciałem tak, żeby nie było aż tak wielkiego szoku dla organizmu.
Do rzeczy:
* Pierwsza i druga doba - lajt, ale bezsenność, ale da się przeżyć, wspomagam się trochę zolpidemem.
* Trzecia doba - zaczyna się robić przechujowo :/ Wstaję rano, dziwne mam drgawki i takie "kocie ruchy", pojawiają się lęki, ale to jeszcze nic. Odstawiam zolpidem. Wszystko wydaje się takie duże, a ja taki mały, mimo, że mam prawie 190cm wzrostu... A najgorsze to:
Doba mi się zjebała, nie rozpoznaję snu od rzeczywistości. Centralnie mam takie realne sny - gadam ze swoją dziewczyną, pamiętam wszystko co do szczegółu, jest realny jak najprawdziwsza rzeczywistość, gadam sobie z nią na GG/przez telefon ustawiamy się. Zaczynam ćpać benzo znów, bo stwierzam, że trza schodzić powoli. Zakupiłem sobie 2 paczki Lorafenu, listek klonów, stara mi kupiła 2 Antidole20 (LOL), no i se poszedłem spać. Rano się budzę i najlepsze - szukam tego benzo wkurwiony (przecież przed snem sprawdzałem czy mam! Miałem! I w nocy też kilka razy), patrzę w telefon w ostatnie połączenia - z nikim nie gadałem, żadnych nowych SMS, moja dziewczyna nadal jest na detoxie, nie wiem co się dzieje. Wkurwiony jestem, przecież pamiętam co do szczegółu jak mi opowiadała jak tam było!
I tak jestem już *6-stą* dobę bez benzo i ciągle mi się miesza jawa ze snem, cały czas mam te sny, że się spotykam z dziewczyną, dzwonię do niej, gadam z nią normalnie, wszystko pamiętam co do szczegółu, a rano okazuje się, że to sen... I ciągle tak... Wkurwia mnie to, coś czuje, że zamkną mnie w tym szpitalu psychiatrycznym...
Co z tym zrobić? Kiedy to minie? Miał ktoś podobnie? Dodam, że od 10-ciu miesięcy jadę na SSRI - sertralina 100mg, ale teraz fobia wróciła i mam podobnie gdy rzucałem fetę ze 2 czy 3 lata temu... Pomocy ;(
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu
Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.