Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 12 / 1 / 0
Siema, jutro ma mi przyjść pierwszy grow kit, nieco przewertowałem ten temat lecz dalej nasuwa mi sie kilka pytań.
1. W jaki sposób je wietrzyć? Po prostu otwierać worek na jakiś czas ? Jak tak to jaki +/-?
2. Czy od razu po odbiorze paczki musze wstawić ciastko do lodówki? Jak nie to ile czasu max mogę odczekać?
3. Czy koniecznie muszą być w lodówce czy wystawienie ich na balkon na te 12h nie zaszkodzi im przy takich temperaturach jakie mamy aktualnie ?
4. Ostatnie pytanie czy podczas rozrostu max temp jaka może być to 26 stopni?
Z góry dzieki za odpowiedź :)
  • 151 / / 0
10 grudnia 2018Fatmorgan pisze:
09 grudnia 2018Joey93 pisze:
To co jest najlepszym rozwiazaniem? Chcialbym zapobiec pekaniu slikow. W szybkowarze pewnie nie pekaja tak czesto prawda? Nie gotuje sie tego tak dlugo i kilkukrotnie jak to ma miejsce w zwyklym garnku. Inwestycja w szybkowar to pewnie dobry pomysl.
Masz jakiś pomysł czemu Słoiki Ci pękają ? masz je maksymalnie dokręcone podczas gotowania ? próbowałeś wstawiać między nie a dno garnka ścierkę ? jak często pękają i w którym momencie ? dajesz im czas spokojnie wystygnąć po całej zabawie ?
Nie mam ich maksymalnie dokreconych tylko lekko, aby zlapaly delikatny opor, maja byc dokrecone na maksa? Na spodzie byla scierka i pare warstw folii alu, pekly wszystkie 4/4 za trzecim podejsciem tyndilizacji, wczesniejsze 2 razy nie spowodowaly pekniecia. Tak daje im ostygnac.
  • 3215 / 416 / 0
Jakie otwory masz w nakrętkach tych słoików ? Co wkladasz między szkło a nakrętkę ?
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 151 / / 0
Otwory gdzies 3-4mm, raczej 3. Miedzy szklo, a nakretke? Rozwin mysl prosze.
  • 3215 / 416 / 0
Jakiś filtr ? nie wiem Tyvek albo filtry do kawy
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 151 / / 0
Zadnego filtru nie uzylem. Moglbys cos podpowiedziec jak to uzyc? No i jaki to ma zwiazek z pekaniem sloikow?
  • 3215 / 416 / 0
Czy ma to związek z pękaniem nie wiem powiem szczerze - z tego co napisales nie porafie wywnioskować czemu pękaja
Filtr pakujesz miedzy szklo a pokrywke. Jeśli zamkniesz sloik i zostawisz na górze dziury to jak ma być on sterylny ? Jeśli zamkniesz i nie zrobić dziur to skąd grzybnia ma czerpać tlen
  • 151 / / 0
14 grudnia 2018Fatmorgan pisze:
Czy ma to związek z pękaniem nie wiem powiem szczerze - z tego co napisales nie porafie wywnioskować czemu pękaja
Filtr pakujesz miedzy szklo a pokrywke. Jeśli zamkniesz sloik i zostawisz na górze dziury to jak ma być on sterylny ? Jeśli zamkniesz i nie zrobić dziur to skąd grzybnia ma czerpać tlen
Wiec jezeli bede chcial to robic zarowno w sloikach jak i w mikroboxach to powinienem dac filtr np. tyvek tak? Mam w takim razie pytania co do tego.
1. Dajac taki filtr nie bedzie problemu z zamknieciem sloika/mikroboxu?
2. Dziury w pokrywce maja byc zaklejone tasma gdy uzyje filtru czy maja pozostac bez niej?
3. Zaszczepiac wbijajac igle w filtr?
  • 3215 / 416 / 0
1. Ze słoikiem nie, z mikroboxem różnie. Dostepne są gotowe mikroboxy z filtrem, ale wychodza drogawo
2. Mają pozostać niezaklejone jeśli jest filtr - dostęp powietrza
3. Tak. Wbijasz, wyjmujesz a potem zalepiasz dziurę. Polecany jest pistolet do kleju, ale realnie to wystarczy świeczka i skapujący zeń wosk.

Bardzo polecam zapoznanie się z poradnikiem który wklejam poniżej. W obszerny sposób wyjaśnia wszystkie kwestie i niedopowiedzenia. Sam często jeszcze do niego wracam i właściwie na nim uczyłem się hodowli
http://psilosophy.info/uprawa_grzybow_w ... _mush.html
  • 151 / / 0
17 grudnia 2018Fatmorgan pisze:
1. Ze słoikiem nie, z mikroboxem różnie. Dostepne są gotowe mikroboxy z filtrem, ale wychodza drogawo
2. Mają pozostać niezaklejone jeśli jest filtr - dostęp powietrza
3. Tak. Wbijasz, wyjmujesz a potem zalepiasz dziurę. Polecany jest pistolet do kleju, ale realnie to wystarczy świeczka i skapujący zeń wosk.

Bardzo polecam zapoznanie się z poradnikiem który wklejam poniżej. W obszerny sposób wyjaśnia wszystkie kwestie i niedopowiedzenia. Sam często jeszcze do niego wracam i właściwie na nim uczyłem się hodowli
http://psilosophy.info/uprawa_grzybow_w ... _mush.html
No korzystam właśnie z tego poradnika. Czytając go jednak nie zauważyłem, żeby pisali aby używać filtrów przy każdej metodzie. Widziałem wzmiankę o mikroboxach z wbudowanym filtrem i o słoikach, ale na życie jako substrat - tam mówili aby zastosować filtr. Przy ciastkach ryzowych nie pisali o filtrze i go nie zastosowałem. Filtr do kawy się nada tak?
ODPOWIEDZ
Newsy
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).

Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy

Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.