Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 921 / 277 / 0
Według mnie ani jeden ani drugi nie ma tam łysiczek. Pozdro.
PSYCHEDELIC WARRIOR
  • 2 / / 0
Jak myślicie? Moja pierwsza wyprawa i nie chce wpaść na mine.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1100 / 273 / 0
[mention]Axusik[/mention] niestety nie
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / 1 / 0
Do trzech razy sztuka
Rozwaliły się trochę
IMG_20181116_171109_crop_691x691.jpeg
  • 921 / 277 / 0
@up
Lipa Ziomek, ale padake zbierasz.
PSYCHEDELIC WARRIOR
  • 4 / / 0
Witam,

Czy ktoś spotkał coś podobnego ? nie mam wątpliwości że nie jest to łysiczka.

Znalazłem je w dość dużym skupisku na przestrzeni +- 5m^2, można powiedzieć na skraju lasu mieszanego - głównie sosny i akacje. Podłoże z którego wyrastały to głównie zrębki i kora drzew, część rosła na ziemi/mchu. Te które wyrastały bezpośrednio ze zrębku miały zdecydowanie bardziej intensywny kolor ceglasty, jasne bordo. Natomiast te wyrastające z mchu były również w takich odcieniach ale duuuuuużo bledsze. Przeglądając zdjęcia największe podobieństwo zauważam do psilocybe moravica ale to gdybanie laika.

Kolejne pytanie to czy grzyby zawierające psylocybine/psylocyne zawsze sinieją ?
  • 23 / 2 / 0
Mam coś podobnego . Pewnie wyroby kołpaczko podobne . Ktoś ma coś takiego? ( załączam zdjęcia przed zebraniem , przed suszeniem i ususzeniu)
  • 921 / 277 / 0
@up
To nie Łyse.
PSYCHEDELIC WARRIOR
  • 3 / 1 / 0
Witam,
prosze o identyfikację grzybków widocznych na załączonych zdjęciach. Zbierane w Skandynawii, na konnym pastwisku, jakoś w październiku.

Z góry dziękuję.
  • 12822 / 2494 / 0
^
Moim zdaniem łysiczki, ale poczekaj na inne opinie - tak dla pewności.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.