Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, od 3 lat leczę się olanzapiną(w formie injekcji - zypadhera 300mg co 2 tygodnie - wyczytałem że to odpowiada 20mg olzy dziennie w tabletkach). Mam za sobą 3 pobyty w szpitalu psychiatrycznym. Pobytem kończyły się sytuacje mocno stresowe(rozpad związku, problemy na studiach). W przypadku pierwszych dwóch pobytów diagnoza: ostre wielopostaciowe zaburzenia psychotyczne, 3 raz- schizofrenia. Po ostatniej hospitalizacji dochodziłem do siebie około pół roku. Po tym czasie objawy pozytywne przeminęły(miałem urojenia na tle religijnym, konkretnie - miałem poczucie że jestem Mesjaszem). Problem jest taki, że jestem całkowicie zobojętniały emocjonalnie, mam problemy w sytuacjach towarzyskich - nie potrafię się włączyć w rozmowę, nie biorąc leków tego nie było. Chciałbym zaryzykować i odstawić leki. Czy ktoś jest w stanie doradzić jak to zrobić? Po 3 latach zastrzyków pewnie się trochę tego w organizmie nagromadziło? Od lekarza ciężko jest coś się dowiedzieć - wizyty polegają głównie na przepisywaniu leku( lekarz przyjmuje 1,5 h w tym czasie ma przeciętnie 6-8 pacjentów). Obniżyły się moje zdolności poznawcze, jak olanzapina na to wpływa?
Bo nie wiem czy to przez leczenie czy objawy negatywne choroby?
  • 3455 / 1118 / 0
Depresja popsychotyczna? SNRI, jak się zapatrujesz na dodatkowe leczenie antydepresantem? Nie możesz przyjmować formy doustnej olanzapiny? Co prawda neuroleptyki atypowe jak olka mają korzystny wpływ na objawy negatywne, tyle w teorii. W praktyce, duża dobowa podaż olki może wywołać objawy podobne do negatywów.
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 101 / 11 / 0
Raz zażywam, a raz nie. Stosuję bo ma dobrą komponentę nasenną. Z odstawieniem z dnia na dzień nie mam żadnych problemów. Chyba, że ktoś ma b. mocne jazdy. W końcu większość po to jă bierze. Ja tylko w celu zaśnięcia i odstawiam kiedy chcę.
Uwaga! Użytkownik elunei nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
No i co odstawil ktos ta zypadhere?? ile to trwa?
  • 1 / / 0
Ja biorę od 2 lat i wypłakała mnie z uczuć i emocji. Mam to samo. Nie czuje nic. A jak odstawiłeś lepiej się zrobiło?
  • 530 / 141 / 0
A masz możliwość po prostu zmienić lekarza, najlepiej pójść prywatnie, jeśli cię stać? Masz wtedy szansę normalnie porozmawiać o tym, że chces przejść na formę doustną, zmniejszyć dawki tego leku.
  • 46 / 6 / 0
Porzebuję pomocy schodzę z olanzapiny (rok brania po chorobie afektywnej dwubiegunowej) za 3 dni mam wziąć ostatnią tabletke ale zauważyłem że mam powiększone źrenice i jestem gadatliwy jak nigdy czy to przejdzie w ciągu 3-4 dni(wychwyt zwrotny itp czy dobrze kombinuję) problemów ze snem brak oprócz dzisiejszej nocy dodam że mam sesję i się stresuję(lekarski) czy mogło się to nałożyć wszystko mam wiele pytań jak ktos miał podobną sytuację proszę o kontakt priv.
drugs you should try %-D
  • 7 / 1 / 0
Jestem w trakcie odstawiania olanzapiny. Przeszukałem internet i okazuje się, że nie jest to takie proste - na anglojęzycznych stronach mnóstwo jest informacji o efektach odstawiennych w razie nagłego odstawienia, typowo jest to bezsenność i dużo innych. Wyczytałem, że związane jest to z "zajęciem" receptora D2 przez olanzapinę.

Na olanzapinie w dawce 10-15 mg byłem prawie dwa lata, uboki jakie zauważyłem to spanie po 10-12h, wypranie z uczuć i emocji i ogólne zwarzywienie, stąd decyzja o odstawieniu.

Z dawki 15 mg zszedłem do 10 mg bezproblemowo. Następnie zmniejszyłem do 7,5 mg i zauważyłem znaczną poprawę funkcjonowania - sen 7-8h, powrót części emocji. Na 10 mg byłem 2 tyg., na 7,5 mg - 3 tyg. Dzisiaj schodzę do 5 mg na kolejne dwa tygodnie, następnie planuję 2,5 mg, w końcu 1,25 mg i 0. Na razie żadnych efektów odstawienia nie odczuwam.

Czy komuś z forumowiczów udało się odstawić olanzapinę? Jeśli tak, to jak wyglądało owo odstawienie? Najbardziej obawiam się bezsenności "z odbicia".
  • 9 / 2 / 0
Tak , z dawki 10 mg do zera natychmiastowo , faktycznie pobudzenie ostre po tym odstawieniu ale nawet przyjemne ( włączyłem sobie klomipraminę i zolpidem )
  • 7 / 1 / 0
Witam ponownie. Po dwu miesiącach bez olanzapiny w końcu wypowiem się na temat końcowego etapu odstawiania, który mam za sobą ;)

Mianowicie, po zejściu na 5 mg brałem tyle przez równe 2 tygodnie. Następie zacząłem brać 2,5 mg (0,5 tabsa 5mg) przez 12 dni i końcowo 1,25 mg (ćwiartka tabsa 5mg) przez ostatnie 8 dni. Jak widać, schodziłem bardzo ostrożnie i stopniowo.

Stosując opisaną tu i w moim poprzednim poście w tym temacie metodę, nie odczułem ŻADNYCH negatywnych efektów odstawienia olanzapiny.

Za to odczułem sporo pozytywów: 7-8h snu zamiast 12h, stopniowy powrót odczuwania emocji zamiast wyprania charakterystycznego dla neuroleptyków, więcej energii do myślenia i (w mniejszym stopniu) działania.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.