Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 326 / 13 / 0
Włochy - nie będzie przypału przy wyrywkowej kontroli płynów? (etizolam i flubromzepam w glikolu - oba w standardowych buteleczkach 100 ml
  • 6 / / 0
etizolam to wiem że jest nielegalny, ale czy moge przewieźć przez granicę PL-DE takie rzeczy jak Flunitrazolam, clonazolam i Thiocodin? O to ostatnie najbardziej się martwię, chciałem 2 paczki mieć ze sobą i wcale nie w celach "rekreacyjnych"
  • 4603 / 2208 / 1
28 maja 2018ZapuscDapsteb pisze:
etizolam to wiem że jest nielegalny, ale czy moge przewieźć przez granicę PL-DE takie rzeczy jak Flunitrazolam, clonazolam i Thiocodin? O to ostatnie najbardziej się martwię, chciałem 2 paczki mieć ze sobą i wcale nie w celach "rekreacyjnych"
Co do RC sięnie wypowiadam, bo ich status prawny jest taki, jak aktualne wytyczne ministerstwa sprawiedliwości i lokalnego sanepidu, ale co do Thiocodinu to możesz spokojnie z Polski wywieźć 5 najmniejszych opakowań tego leku. Także obawa o 2 opakowania jest niepotrzebna.
  • 3 / / 0
Witam,
Mam takie pytanie , czy orientujecie się może co jak wygląda prawnie przewóz Oxy Contin 80 mg przez granice ?
Powiedzmy 4 opakowania ?

proszę feedback
  • 2429 / 579 / 155
[mention]bycze_jajo[/mention] W przypadku środków z wykazu N (I-N, II-N, III-N, IV-N) oraz wykazu P (I-P, II-P, III-P, IV-P) na przewóz przez granice wymagane jest zezwolenie w postaci specjalnego dokumentu. oksykodon jest w grupie I-N, więc tutaj będzie tak samo. Wzór dokumentu możesz pobrać online, jak zechcesz, to Ci podlinkuję. I załatwiasz to w Głównym / Wojewódzkim Inspektoracie Farmaceutycznym, możesz nawet tam wydrukować i wypełnić już na miejscu. Powinieneś posiadać przy tym receptę na dany lek lub zaświadczenie lekarskie. Ja załatwiałam te same formalności przy przewozie leków narkotycznych za granicę (poza Europę) i obyło się bez problemów, mimo że kontrole były naprawdę szczegółowe.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4603 / 2208 / 1
[mention]bycze_jajo[/mention]
Art. 62. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
2. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających lub substancji psychotropowych, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Przestępstwo zagrożone karą do 3 lat. Jak biegły uzna jednak, że 240 tabletek za znaczną ilość - wtedy do lat 10.
To oczywiście, jak złapią polscy pogranicznicy lub celnicy. Jak już w innym kraju, to według prawa tamtego kraju.

Dodatkowo przepadek towaru itd.
  • 2429 / 579 / 155
[mention]DexPL[/mention] No tylko z tym zastrzeżeniem, że z odpowiednim zezwoleniem od GIF-u przewóz jest legalny. Tak jak pisałam w moim poprzednim poście. Bez zezwolenia - można iść siedzieć. Szczególnie surowo traktuje się te leki w krajach islamskich. Był przypadek kobiety z (bodajże) Anglii, którą za przywóz tramadolu do Egiptu chciano skazać na karę śmierci, konieczna była międzynarodowa interwencja, więc nie radzę kombinować bez zezwolenia, zwłaszcza z takimi ilościami (120 tabl. to całkiem sporo).
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4603 / 2208 / 1
Gdyby chłopak miał opcję załatwić papier na podstawie zaświadczenia lekarskiego to by nie pytał tutaj co można a czego nie można.
Natomiast w pełni się z Tobą zgadzam. Jakieś 2 miesiące temu pisałem dokładny post co można, ile i na jakiej podstawie. Jak znajdę, to wkleję linka. Bo to akurat sie nie zmieniło.
  • 12522 / 2431 / 0
Dużo pewnie zależy od tego, gdzie się leci (lub jedzie). Ja mam doświadczenie tylko w 1 kierunku (Ameryka płd) i tylko samolotem. Gdyby na jakimkolwiek lotnisku chcieli sprawdzać każdemu papiery, to owo lotnisko byłoby sparaliżowane. Bardzo dużo ludzi ma ze sobą woreczki z lekami (z tego, co udało mi się podpatrzeć głównie benzodiazepiny, ale częstowałem się też morfiną od poznanej, starszej Węgierki). Ludzie wykładali te opakowania przy kontroli bagażowej i nigdy żaden celnik nawet nie spojrzał dokładniej.
Oczywiście są to tylko obserwacje - być może kiedy ja częstowałem się morfiną, ktoś na tym lotnisku (bodaj de Gaulle w Paryżu) miał problemy w związku z posiadaniem leków...
Nie wiem też w czym zaświadczenie wypisane po polsku miałoby pomóc np na lotnisku w Sao Paulo (no chyba, że wypisują też w innych językach).
  • 4603 / 2208 / 1
Wypisują w uniwersalnym języku medycznym - łacinie. Morphini sulphas to na całym świecie to samo;) Miligramy też potrafią przeliczyć nawet w USA, więc bez obaw.

Natomiast co to praktyki, to masz oczywiście rację. Nie da się przetrzepać każdego. Padło pytanie teoretyczne, więc i w teorii odpowiedziałem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.