Musze postawic sie na nogi po rocznym ciagu tramadolowym (z przyczyn medycznych; nie jestem cpakiem). Dawki: na poczatku bylo 100mg, a pod koniec 400mg / doba.
Problemy po zejsciu: uporczywa depresja uniemozliwiajaca normalne funkcjonowanie.
tramadol pozwolil przetrwac mi najciezszy czas leczenia mojej choroby, ale ze powodowal "wyplaszczenie emocjonalne", plus to, ze ja sam nie potrzebuje juz dzialania przeciwbolowego - powoduje, ze chcialem go odstawic. Zdecydowalem sie na cold turkey.
Natura mojej choroby powoduje, ze cierpie z powodu bolu ale i obnizonego poziomu wszystkich neurohormonow (czytaj: podatnosc na lekka depresje). tramadol okazal sie moim wonder drug. Od reki zdjal z moich barkow najciezsze skutki leczenia... No i sie wpierdolilem :(
Wczoraj minelo 14 dni od odstawienia. Ostatnia dawka 400mg. Pierwszy tydzien to dosc ciezki skret, ale dalem rade. Od drugiego tygodnia zaczela sie bardzo ciezka depresja i otepienie.
Co pomoglo:
a) LSD w dawkach 15-30ug. Wzialem trzykrotnie i najgorsze objawy depresji i otepienia kazdorazowo ustapily. Nie moge tego brac czesciej (a chcialbym wcale), bo nie da sie na tym pracowac - mam chaotyczne mysli, a ja musze psotawic sie na nogi!
b) Zaczalem zazywac ekstrakt z dziurawca (900mg / doba, standaryzowany do 0,3% hipercyny). Zdaje sie pomagac, ale chyba ma tez istotne skutki uboczne - dziwnie sie po nim czuje. Ciezko mi ocenic.
Idzie do mnie jeszcze 5-HTP w duzych dawkach.
Probowalem odrobine bupropionu 300mg, ale w ogole nie dziala.
W tej chwili, rozpoczynajac tydzien trzeci, otepienie i depresja czesciowo ustapily (juz nie gapie sie w sciane), ale nadal nie jestem w stanie normalnie pracowac. Zawodzi mnie pamiec, moje miesnie sa slabe. Stolec jest rzadszy niz zazwyczaj. Mam ticki miesni rak i i miesni wokol galek ocznych, mam problemy z oddychaniem (plytki oddech, hiperwentylacja). Mam poczucie jakbym nie mogl sie najesc, kreci mi sie w glowie, mam bardzo sztywne miesnie karku. Jestem jednoczesnie pobudzony i dosc mocno zmeczony. Orgazm to kara a nie nagroda (bol?).
Objawy opanowane: bezsennosc.
Prosze pomozcie mi uporac sie z symptomami depresji. Stan mojej glowy nie pozwala mi abym zrobil research samodzielnie, a bardzo potrzebujee szybko postawic sie na nogi!
Z braku pomyslunku - niewiele brakowalo a zdecydowalbym sie wejscie na wenlafaksyne, co byloby tragicznym bledem :(
Bardzo potrzebuje sprawdzonych sposobow na wygrzebanie sie z mojego stanu. Pozostale i uporczywe objawy zdaja sie (?) wskazywac na obnizony poziom GABA i serotoniny, ale to tylko moje dywagacje.
Czy powinienem kontynuowac dziurawca i dorzucac 5-htp? A moze moge to wszystko zrobic madrzej?
Dodam jeszcze, ze w okolicy 1,5 tygodnia abstynencji testowo wrzuciem 50mg tramadolu razem z dziurawcem. Wiekszosc objawow jak reka odjal!
Natomiast nie chce juz brac trampka w ciagach. Tym bardziej, ze mam nieograniczony dostep...
Aha, no i kurwa zainteresuj się trochę tym o czym piszesz, bo narażasz się na śmierć. Takie ślepe branie różnych leków lub substancji chemicznych w ogóle, bez jakiegokolwiek zgłębienia informacji, jest SKRAJNIE NIEBEZPIECZNE. Z łaski swojej chociaż przeczytaj ulotkę dołączoną do leków, które posiadasz (tramal, bupropion itp.) oraz etykiety suplementów (dziurawca, 5-htp).
tramadol jest SSRI, podobnie jak antydepresanty.Mieszanie różnych antydepresantów, zwłaszcza inhibitory MAO z SSRI/SNRI/SRA może wywołać zespół serotoninowy, a w konsekwencji Ś M I E R Ć. Która przypominam, jest nieuleczalna.
Ps. Jeśli brałeś kilka dni bupropion i spodziewałeś jakichkolwiek rezultatów po tak krótkim czasie to musisz być idiotą, który a) miał w dupie jak lekarz omawiał lek b) nie czyta ulotki/nie interesuje się lekiem, biorąc co popadnie byleby to było "to" c) myśli że antydepresanty działają od pierwszego zażycia.
Ps.2. Swoją drogą apropo wenlaflaksyny to ja z kolei pamiętam, że gdzieś czytałem iż jest właśnie wskazana na część objawów odstawiennych po tramadolu (naturalnie chodzi o element psychiczny). No i pamiętam, że gdzieś czytałem że jest coś między tymi dwoma związkami wspólnego - poszukaj sobie informacji w internecie, zainteresuj się tematem, to na pewno znajdziesz jakieś informacje.
Edycja: O masz, nawet znalazłem
Similar effects of tramadol and venlafaxine in major depressive disorder: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18364623
Venlafaxine-tramadol similarities. https://www.researchgate.net/publicatio ... milarities
Przenoszę Temat do działu Detoks, gdyż to co opisujesz ma bezpośredni związek z odtruwaniem się.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.