Tytoń ma osobny dział → >LINK<
Podstawowe info o związku wzięte z neta:
Hordenina - N, N-dimetylo-4-hydroksyfenyloetylamina, alkaloid występujący naturalnie w niektórych gatunkach kaktusów oraz akacji. Wykazuje delikatne działanie stymulujące, inotropowe dodatnie (zwiększa siłę skurczu serca), a także bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Zakładam ten wątek, bo interesuje mnie jak ma się sytuacja z tą substancją na polskim rynku, czyli z jakością produktu. We wszystkich sklepach jest taka sama, bądź podobna, czy też lepiej kupić z jakiegoś konkretnego sklepu? Bo jeśli ta pierwsza opcja to się nie pierdolę i zamawiam taką zapakowaną z kapsułki.
Wzmacnia noradrenaline, jest substratem dla MAO-B dlatego łączy sie ja z PEA aby wzmocnić jej sile.
Wzmacnia i troche wydłuża dzialanie amfetamin.
Wzmacnia kofeine, DLPA , l- dopa.
Stosuję sie ja do redukcji wagi z reguly w stackach.
Troche do poczytania:
https://neuroexpert.org/wiki/hordenina-hordenine/#dawk
Ze strony Dr. Henryka Rozanskiego:
Hordenina oraz ekstrakty z jęczmienia o dużej zawartości hordeniny dają pobudzenie psychoruchowe, wzmagają aktywność ruchową, znoszą depresję, lenistwo i niechęc do wysiłku fizycznego oraz psychicznego. U kobiet (wydają się wrażliwsze), dzieci i mężczyzn wrażliwych na tego typu środki spostrzec można niekorzystny niepokój, gonitwę myśli, nadmierną i niespójną gadatliwość oraz drżenie rąk. Przeciętnie jednak preparaty hordeninowe znoszą odczuwanie “dołu psychicznego”, znużenia, przygnębienia i smutku. Duże dawki zmniejszają wrażliwość na ból i zwiększają wydolność fizyczną u sportowców.
Podobnie jak dopamina, hordenina stymuluje receptor D2 dopaminy, jednak wykorzystuje inną ścieżkę sygnałową. W przeciwieństwie do dopaminy hordenina aktywuje receptor wyłącznie poprzez białka G, potencjalnie prowadząc do bardziej długotrwałego wpływu na centrum nagrody w mózgu.
Hordenina a D2 receptor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30409657/
Często łączona jest z Bromantanem( wplyw na synteze dopaminy), NALT , witaminami z grupy B, efedryna, synefryna , pseudoefedryna.
I podobnymi strukturalnie do nich substancjami.
Wtedy stosujemy nizsze dawki lub zaczynami od niższych dawek.
Miło komponuje się z kodeiną.
Zastanawia mnie czy przyjęcie jej nosem miałoby sens.
20 kwietnia 2021NiebieskiePtactwo pisze:
Miło komponuje się z kodeiną.
Ja właśnie testuję wersję proszkową. Wcześniej brałam kapsułki pod PEA i jakoś efektów specjalnych nie widziałam. Teraz coś tam czuć, ale też bez efektu wow. Delikatnie, pod kawę o poranku i można funkcjonować.
Po prostu odmulała po przyjęciu w trakcie kody, i dodawała nieco przyjemności, nic wielkiego. Wyglądało jakby lekko przedłużała jej działanie.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Ibogaina a uzależnienie od ketaminy: co pokazał jeden opis przypadku
Recenzowany opis przypadku opublikowany w „Frontiers in Psychiatry” opisuje 30-letniego mężczyznę, u którego po podaniu ibogainy ustąpił jednoczesny głód ketaminy, kokainy i alkoholu, a abstynencja utrzymała się przez 17 miesięcy. To relacja o jednym pacjencie (n=1), a nie badanie kliniczne — i właśnie od tego ograniczenia trzeba zacząć, żeby dobrze zrozumieć, co ta praca wnosi, a czego nie rozstrzyga.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III
Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.