Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9393 / 1834 / 2
Przegladac temat lenie.
Magnez wieczorem sie nie przyswaja
Tylko 100mg magnezu sie przyswoi(a i to pod waarunkiem dostarczenia wapnia, b6 i paru innych subst)
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 16 / 3 / 0
07 sierpnia 2018Stteetart pisze:
Wystarczy doczytac moj post wyzej.
Ponad 90 proc tryptofanu trafia gdzies indziej i NIE staje sie serotonina.
Do powstania sero potrzeba cynku, magnez u, wit b6 i wit c.

Zeby jak najmniej uciekalo najlepiej zastosowac ginkgo bilobe i bacope monnieri.

Poza tym tryptofan ma o wiele bogatsze dzialanie niz jego metabolit 5htp.
Za to 5-htp podane do organizmu drogą pokarmową nie zdoła przekroczyć bariery krew-mózg. Tryptofan, który jest w stanie przejść tę barierę, ma szansę zamienić się już tam w 5-htp.

Poza serotoniną, tryptofan jest prekursorem melatoniny, niacyny i kilku innych substancji potrzebnych do prawidłowego działania organizmu.
Poza tym, zamiast wcinać suple z nim - wystarczy wcinać dużo pestek/orzechów - dodatkowo dostarcza się dużo innych wspaniałych rzeczy do organizmu.
Ostatnio zmieniony 08 sierpnia 2018 przez Kretozol, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 9393 / 1834 / 2
Jeszcze raz- 5htp to METABOLIT tryptofanu.
Dostarczasz tryptofan- powstaje 5htp.
Wchodzić i głosować
  • 70 / 8 / 0
To ja ci tylko dodam, że:
-konwersja trypto do 5htp jest wolna
-5HTP działa szybciej i skuteczniej
-tryptofan jest zuzywany też w innych procesach, nie tylko do produkcji sero, wiec jego przyjmowanie może dawać mniejsze efekty w tej kwestii akurat
Tak jak koledzy pisali jedno i drugie moze byc przeksztalcane w mozgu i w watrobie.

Ciekawe rzeczy z tym ZMA bo chyba wszyscy producencji zalecają przyjmowanie 2-3 tabletek wieczorem, przed snem - a dowiadujemy się tutaj że magnez na noc się nie przyswaja :)
A cynk nie pomaga w problemach skórnych i nie wpływa na regulację, np estro w organiźmie :D
#Farmazon

Duże dawki magnezu są stosowane np w leczeniu nerwic. Ale tam niedobory magnezu są już konkretne.
Znajduje się też dość czesto w produktach "na uspokojenie" więc może nie jest to działanie rozleniwiające a po prostu uspokajające. Przyjmowałem kiedyś magnez rano, chciało mi się spać przez pół dnia.
  • 9393 / 1834 / 2
Przerabialismy to strone/dwie wczesniej.
I to nie moj wymysl czy Zenka tylko zalecenie dietetykow.

Mozecie wybrac porady silownianych farmaceutow i jesc to na noc a mozecie wybrac zalecenia dietetykow i spozywac to w porze rannej.
Wasza kasa i zdrowie, Wasz wybor.

Ps co do nerwic to watpie, zeby ktos to podawal p.o.
Biodostepnosc ta droga jest dosc slaba.
Byly juz testy w ktorych rozpuszczano magnezz podawano przez skore.
Wchodzić i głosować
  • 408 / 145 / 0
Odnośnie nikotyny to dla osoby niepalącej dzielić plaster na 8 czy 16 części na początek? (0,875mg lub 0,4375mg)

Mam przesadzone reakcje histaminowe i stwierdzoną alergie. Antyhistaminy się sprawdzają, ale przyczyny nie leczą. Na forum pojawiła się informacja o receptorach H3. Znalazłem kilka dostępnych ziół i jedną substancje, które są odwrotnymi agonistami.

-Betahistine (recepta, działa też na H1)
-Kutaj (hollarhena antidysenteria, Conessine)
-Yamoa (funtumia elastica, Conessine)
-Rukiew wodna (podobno)

Czy te substancje mogą spowodować długotrwałe zmniejszenie produkcji histaminy?

https://link.springer.com/article/10.1007/BF00182737
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6909002306
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22931528
  • 848 / 286 / 0
@up

Zależy jaki plaster. Gdy nigdy nie paliłeś papierosów a do tego miałeś doświadczenia z dysocjantami to możesz zacząć od 1/20 najmocniejszego plastra. Jak paliłeś to możesz zacząć nawet od 1/10.

Zaburzenia histaminowe powodują niezłego brainfoga, czasem OCD, paranoje, amotywację, anhedonię, niemożność odczuwania emocji itd.

Metabolizm histaminy można regulować na kilka sposobów:
- zadbać od równowagę procesów metylacji i demetylacji (wit. B6, B9 i B12)
- zablokować produkcję (dehydrogenaza histydynowa),
- napędzenie rozkładu (induktory oksydazy diaminowej),
- zahamowanie wyrzutu z mastocytów (pieprz cayenne, katechiny).

Trzeba jednak określić czy ma się niedobór czy nadmiar histaminy, czy może jest to chwiejne.
Nawet jeśli ma się nadmiar to nie powinno się doprowadzać do niedomiaru. Można wtedy lekko zminimalizować jej syntezę, ale za to zoptymalizować proces jej rozkładu.
Odpłatne konsultacje na temat diet, nootropów, stymulantów, suplementów, uzależnień, zbijania tolerancji, anhedoni, depresji, porycia ponarkotykowego, harm reduction i innych.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
  • 408 / 145 / 0
Brainfog dość często mnie dopada. Mam wtedy odczucie braku energii. Huperzine najlepiej mnie wtedy pobudza. (Huperzine > Galantamine > *racetam > kofeina)

@up
Post wyczerpujący temat, mam teraz podstawę do działania. Zostawię te moje pomysły z antagonizmem. :wall: Do witamin z listy można dodać B15?
  • 848 / 286 / 0
Nie, nie porzucaj. Pomysł z antagonizmem jest świetny. Histamina działa inaczej ośrodkowo i peryferalnie. H3 i H4 to autoreceptory a mimo to ich blokada często blokuje odczyn zapalny. Antagonizm H4 blokuje zmianę kształtu mastocytów co już uniemożliwia przeprowadzenie wszystkich etapów reakcji alergicznej. Natomiast H3 jest autoreceptorem nie tylko dla układu histaminergicznego, ale także naprawie wszystkie inne m. in. GABA, ACh, DA, NA. Jak zablokujesz H3, to zwiększa się wyrzut neuroprzekaźników hamujących i pobudzających, dzięki czemu działa to stymulująco, ale w sposób "wiem dokładnie co chcę zrobić i to robię". Wszystko się ładnie "pobudza i wygasza". Niedobór histaminy powoduje niedomogę układu sympatycznego przez co powoduje zmęczenie. Z kolei nadmiar histaminy też wywołuje zmęczenie, ale poprzez deplecję (zużycie) (nor)adrenaliny.
Na Twoim miejscu dodałbym tylko antagonistę H2. Ranitydyna się sprawdzi.
Do tego nie żałuj sobie kawy (tzn. bez przesady, ale 2 na dzień będą ok).
Dbaj od nawodnienie i minerały, i jedz ok. 1 g białka zwierzęcego na kilogram masy ciała. Wyrzuć z diety słodycze i jedz same złożone węgle, unikaj tłuszczy, nawet tych "zdrowych".
Odpłatne konsultacje na temat diet, nootropów, stymulantów, suplementów, uzależnień, zbijania tolerancji, anhedoni, depresji, porycia ponarkotykowego, harm reduction i innych.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
  • 408 / 145 / 0
Dzięki, jak zacznę stosowanie to zdam relację. Pierwsza myśl byłą dobra. ;-)

Ogólnie nootropy u mnie poprawiły wiele. Niedbałe odżywianie wystarczy, aby się załamać. Stteetart nas tu trochę pilnuje a ja popieram.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.