...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1931 / 318 / 0
Jak działa ćpanie?

Załóżmy, że podczas doznawania przyjemności wydzielają się endorfiny (nie chce mi się skupiać na konkretnym narkotyku). Narkotyki działają w ten sposób, iż dostarczają z zewnątrz wydzielanie się tych endorfiny z zewnątrz dając poczucie przyjemności.

W tym przypadku następuje pewien schemat działania. Naturalną rzeczą jest chęć odczuwania przyjemności, dlatego u człowieka który odkrył prostsze i szybsze zaspokojenie tej potrzeby poprzez narkotyki zaczyna się rozwijać uzależnienie. Bo skoro jest łatwy i prosty sposób to czemu by nie iść na skróty zażywając narkotyki?

Zwłaszcza, że z każdą kolejną dawką narkotyku (analogicznie do np. sterydów anabolicznych) organizm sam przestaje wydzielać (lub wytwarza mniejszą ilość) endorfin. Człowiek taki bez narkotyku jest zgubiony, gdyż odczuwa smutek, żal bądź depresje. A przede wszystkim chęć ustabilizowania poziomu przyjemności/zaspokojenia, lub po prostu normalności (braku smutku). Co dalej pcha człowieka w zażywanie kolejnych dawek narkotyku.

Także jak działa ćpanie? Jak pieprzone błędne koło, gdzie poprzez pójście na łatwiznę człowiek traci powoli kontrolę nad swoim życiem oraz zanik wszelkich instynktów zachowawczych.

}to tak w wielkim skrócie. Nie bierzcie narkotyków, bo nie warto ;-) Choć i tak wiem, że zrobicie swoje %-D Każdy ma swój rozum, natomiast my - narkomani - jesteśmy jak małe dzieci, np. mama mówiła, żeby nie dotykać płomienia bo się poparzymy, ale my musieliśmy sami się przekonać...
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / 1 / 0
Dokładnie, o tym to wiadomo co napisałeś.
Bardziej mi chodzi o anhedonie, zmeczenie, nie chęć do niczego, wrażenie takiego odrealnienia, agresja znikąd. badz jakby to nazwać "wracanie do wewnetrznego świata". Wpierdolenie krechy i nawet nie odczuwania takiej przyjemności.
Uwaga! Użytkownik Kierowca Bombowca nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1931 / 318 / 0
No to przecież napisałem wprost, na logikę wypłukanie się np. z endorfin powoduje tą anhedonię itp.
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 748 / 39 / 0
Do tego warto dodać, że osoby zaczynające to błędne koło bardzo często cierpią w wyniku:
- złych relacji z ludźmi- głównie z rodzicami, co potem przekłada się na inne relacje, które są podstawą naszego funkcjonowania.
- braku celu w życiu czy hobby które przełożyłby nad ćpanie
  • 8103 / 914 / 0
Dziala bardzo dobrze, nie ma co narzekac :)
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 608 / 59 / 0
28 czerwca 2018nasienie14 pisze:
Do tego warto dodać, że osoby zaczynające to błędne koło bardzo często cierpią w wyniku:
- złych relacji z ludźmi- głównie z rodzicami, co potem przekłada się na inne relacje, które są podstawą naszego funkcjonowania.
- braku celu w życiu czy hobby które przełożyłby nad ćpanie
A co zrobić jeśli twoim hobby jest ćpanie? XDDDDD Chemia sprawia tyle samo radości co ćpanie, ale to chyba przez to, że sami sobie możemy je zrobić %-D
10 sierpnia 2020surveilled pisze:
A mogę Cię prosić, byś już sobie poszedł? Coś pisałeś wcześniej o zakładaniu jakiegoś własnego forum – uważam że to doskonały pomysł.
  • 32 / 1 / 0
Pytanko mam jeszcze jakie są konsekwencje z cpaniem w okresie rozwijającym człowieka? Nie raz z za dużym ćpaniem xD
Uwaga! Użytkownik Kierowca Bombowca nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8103 / 914 / 0
Mi jaranie mj w wieku dojrzewania poryło banie i poskutkowawszy schizofrenia paranoidalna.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 32 / 1 / 0
I co wyszedles z tego? Haha
2 posty wczesniej pisales ze dobrze dziala i nie narzekasz.
Sporo tez wycielo z glowy. Ale tu nie o mj mi chodzi. Tylko grubsze rzeczy.
  • 174 / 12 / 0
30 czerwca 2018UJebany pisze:
Mi jaranie mj w wieku dojrzewania poryło banie i poskutkowawszy schizofrenia paranoidalna.
Mi też. Albo to był klej, grzyby lub ethcat, nie jestem pewien
Użyszkodnik jest aktywny na hyperrealu.
Przeczyta twoją odpowiedź i odpowie na twój post, chyba że znów dostanie bana :cheesy:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.

Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.