Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
The dream is gone
The dream is gone
Od kilku miesięcy brałam amfetaminę, czasem 0,2-0,6 w ciągu dnia, czasem więcej, czasem była dłuższa posiadówa i w ciągu 2 dni i 2 nocy znikały wszystkie zapasy czyli np 5g. Czasem przez 2 tygodnie brałam codziennie, a najdłuższa przerwa miedzy braniem to 2 dni. Teraz odcięłam się od znajomych, z którymi to brałam i próbuję zrobić detoks, ale jest to moje pierwsze takie odstawienie i nie do końca wiem, czego się spodziewać. Słyszałam, że wiele się zmienia, nawet po tygodniu czy dwóch. Może nie jest to zbyt imponujące, ale dziś jest 4 dzień od kiedy nie biorę i czuję się dobrze, tylko dużo śpię. Boję się tylko, że pojawi się jakiś nagły spadek nastroju. Chcę wiedzieć czego mniej więcej się spodziewać, ewentualnie jak sobie z tym radzić.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.