Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 38 / 1 / 0
768px-Desipramine.svg.png
3-(10,11-dihydro-5H-dibenzo[b,f]azepin-5-ylo)-N-metylopropano-1-amina

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dezypramina

Jutro idę do lekarza i chce aby mi wypisal dezypramine. A dlaczego ? Bo u mnie depresja nie objawia sie obnizonym nastrojem tylko brakiem checi do robienia czegos konsruktywnego.
A najważniejsze jest to co przeczytałem na wikipedi

depresja endogenna z zahamowaniem psychoruchowym bez wyraźnych cech lęku i niepokoju
ból neuropatyczny
terapia uzależnień od stymulantów (kokaina, amfetamina)
próbnie w leczeniu ADHD u dzieci

Czy ktoś z was brał ten lek ?

Dodano podstawowe informacje. | STR88
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 85 / 3 / 0
Dezypramina została wycofana z obrotu. Poza tym może masz problem z niskim ciśnieniem? Jeśli tak, to leki na to (Gutron na przykład) może wypisać byle rodzinny.

Duloksetyna też podnosi ciśnienie, więc może celuj w to.
  • 85 / 3 / 0
Przejrzałem Twoje posty i powiem tyle, że paromiesięcznej depresji postymulantowej nie unikniesz, choćbyś się zesrał w gacie z wysiłku i wszamał wiadro antydepresantów. Po co ci ta dezypramina? Nie lepiej przywalić kreskę? Jedno i to samo, antydepresanty działające na noradrenalinę też uzależniają fizycznie i po pewnym czasie ich działanie słabnie, więc doprowadzisz się do stanu, w którym będziesz brał te leki aby uniknąć skręta po nich.
  • 38 / 1 / 0
Chyba przesadzacie. Skret po antydepresantach ? A jak bym wzial cos co dziala na serotonine i w mniejszym stropniu nooadrenaline
  • 85 / 3 / 0
Jak tak, to poproś psychola o wenlafaksynę, duloksetynę albo reboksetynę. Ew. bupropion, ale to już bardziej stymulant niż lek.

Jak będziesz chciał odstawić wenlafaksynę albo duloksetynę to poproś psychola o zapas fluoksetyny na miesiąc, dzięki temu będziesz miał bezbolesną odstawkę.
  • 3698 / 612 / 1
Czy to speeduje w rozumieniu jakiejś słabej fety albo koki? Czy może kawy? A może zupełnie złe to rozumiem?
Ja chcę właśnie bk odstawić i mam w chuj skife, brak skupienia na czymś wymagającym dłuższej uwagi
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 121 / 5 / 0
@Retrowirus ja raczej zainteresowałbym się metylofenidatem.
Ale to wpadanie z jednego nałogu w drugi...
  • 3698 / 612 / 1
Czyli mowa o tej amfetaminie dla dzieci na ADHD? :P
wątpię żeby moja psychiatra przepisała mi coś takiego wiedząc że w przeszłości płynąłem na fali dopalaczy z analogiem na czele. Pewnie by spróbowała jakieś nootropy aczkolwiek jeśli nie nadam tematu co się nie dowiem
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.