Daję rzokminę na wieczór moderacji.
A Etizolam to Tienobenzodiazepina to fakt, niby coś innego.
Ale dlaczego od razu każde benzo RC to nie benzo?
Daję Ci rozkminę na wieczór.
sa w tym samym dziale, bo chociaż technicznie nie są benzodiazepinami to w praktyce działają jak one.
ma byc założony kolejny dział dla tieno i mają byc w nim tylko 2 lub 3 tematy?
Tienodiazepiny to substancję o podobnym mechaniżmie działania do benzodiazepin.
Najpopularniejszy jest etizolam. Znalazłem także tienodiazepinę klotiazolam i pewnie jakby pogmerał to coś jeszcze by się znalazło.
1. Tienodiazepiny
2. Tak
3. Dwie różne grupy substancji, a etizolam słynie z tego, że jest analogiem benzo
4. Tienodiazepina, olanzapina ma zupełnie inny profil działania (chociażby jest antagonistą receptorów serotoninowych, etizolam nie) [możliwe, że gadam od rzeczy, nie chce mi sie sprawdzać, haha)
5. Myślę, że ją zakończyłem
Wątek zamknę, bo jest niepotrzebny. Ale to jak wrócę do domu.
e: edytowales, a ja juz odnioslem sie do kazdego punktu ;-/
Polecam wątek oczyścić z syfu i zostawić , napisać najważniejsze info o tienodiazepinach skoro już został założony,jakby nie patrzeć jest to odrębna grupa substancji mająca mechanizm inny lecz bardzo zbliżony do benzodiazepin więc niech sobię będzię.
P.S istnieją jeszcze tienobenzodiazepiny i do nich zalicza się olanzapina właśnie.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.