Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 214 • Strona 5 z 22
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Zależy, czym mam mocniej przebijać miodem czy owocami?
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Pytanie do Ciebie Honusi:

Mianowicie nastawiłem mały eksperymencik z ananasków. Dodałem MD z Malagi.
Już po wszystkim zorientowałem się, że są one do czerwonego wina.
Mam dodać teraz drugą MD Z Tokaya np.? Co robić? Co będzie jeśli w jednym nastawie będą dwie rasy drożdży?
I'm broken.
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Drugie drożdże się nie przebiją. Ja bym nie wymieniał drożdży tylko wyregulował % cukrem, bo na smak rodzaj drożdży nie wpłynie. Jak chcesz poeksperymentować to wystaw baniaczek na balkon?. Przy takiej pogodzie to po 2 godzinach malaga powinna paść. Ale czy potem tokaj się przebije zależy od stężenia, % jakie już masz w baniaku
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Jest zajebiście!
Przychodze dziś z roboty a tu wulkan.
Nie znam się, więc myslałem, że drożdżyki do czerwonego winca nie wezmą "białych owoców".
I'm broken.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Dajcie spokoj, refermentacja to zaden problem, nawet przy dodaniu nowych drozdzy :P Jesli ktos ma taki problem (np przez dluzszy czas nie doda cukru) to sciagamy wino znad osadu, robimy duza matke drozdzowa i rozcienczamy ja winem bardzo powoli. Np robimy 0,5l MD, dodajemy 50ml wina (ludnosc radzi nawet mniej, ja mowie ze to zalezy od mocy jaka ma wino, jesli ma 13% to powinno byc ok) po 10h mozemy dolac jeszcze troche, i jeszcze troche. Gdy mamy juz duza MD przystosowana do alkoholu mozemy zaryzykowac dolanie jej do nastawu. Sam tak robilem :) Bez hartowania dupa zimna, wlejemy to za paregodzin pewnie bedzie osad na dnie. No chyba ze wino slabe a ktos na bayanusach jedzie %-D
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Iwil tylko, po co to robić? Bayanusy dobra sprawa w 3 dni mi cukier zjadły. Ale używam tylko do wermutów i herbacianek. Iwi ty nie jesteś przypadkiem z białego? Może jakąś degustacje by zrobili?
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Przypadkiem jestem z najblizszych okolic, ale kiepsko u mnie z winem na stanie %-D A robic to trzeba kiedy ktos jest zainteresowany winem musujacym (chociaz tu technologia wyglada nieco inaczej) albo tak jak napisalem zapomni dac cukru i mu sie wymorduja. Ogolnie dla mnie bayanusy sa srednio dobre, nie lubie ich smrodu ktory czasem mimo szybkiego zlewania nie chce ustapic. Wnerwia mnie tez to ze sa takie mocne. Ja nie chce do cholery wodki robic tylko wino!
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Niedługo będę bawił się w miodek. Mam zamiar trójniaczka postawić, a mam dostęp do drożdży Multimexu. Innych u mnie w sklepach nie ma. Dadzą sobie radę? Jaką rasę wziąść?
I'm broken.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
I tak se myślę.
Fermentuje sobie pięknie mój eksperymentalny nastawik pięciolitrowy.
Składa się on z 4 puch ananasów, 2 litrów soku ananasowo-kokosowego z kartonu, 0,1kg rodzynek, dosłodziłem miodkiem.
I tak wymyśliłem, że by tak może po fermentacji doprawił te 5 litrów 0,2l spirytusu tak dla wzmocnienia.
I tu pytanie do Honusi: masz może jakieś doświadczenie z esencjami?
Bo pomyślałem sobie, że może wcześniej do tego spirytusu wrzuciłbym jakieś wiórki kokosowe czy coś? Czy dobrze spirol wyciągnie aromat? Żeby potem czasem nie okazało się, że ta „esencja” zepsuje smak mego winka. O wiórkach pomyślałem z tego względu, że w winie to chyba będzie taki minimalny aromat kokosów biorąc pod uwagę skład tego wszystkiego.
Wiem, że może za wcześnie na takie pytania bo wszystko okaże się za jakieś 2 miesiące, jaki mniej więcej smak ma same wino, ale jak coś wiesz na temat esencji to pisz śmiało.
I'm broken.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Wiórki kokosowe nie są czasem zaolejone mocno? :P Obawiam sie ze zamiast esencji moglbys wtedy miec oleista plame a pod nia spirt.
Czy dobrze spirol wyciągnie aromat?
Wyciagnie pierwszorzednie, pytanie tylko czy zabezpiecznie wiorkow o ktorym pisalem wyzej nie zrobi ci psikusa.

Ja tam bym pomyslal o kupazu z kupionym w sklepie Pinia Colada. Niedrogi (ja wiem?16-17zl gdzies), 16% wysmienity kokosowo-ananasowy napitek. Przedni naprawdę :) Inna sprawa jesli ktos nie chce do swoich wyrobow dodawac kupnych produktow.

Wiem ze nie jestem hounsi, ale pomyslalem ze moze cos podpowiem.
PiS
ODPOWIEDZ
Posty: 214 • Strona 5 z 22
Newsy
[img]
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

[img]
Mefedron z internetu w 20 minut z dostawą do domu. Uzależniają się już dzieci w wieku 12 lat

Kiedy dziennikarze TVN24 sprawdzili, jak wygląda dziś handel narkotykami w Polsce, zszokowały ich dwie rzeczy: jak łatwo są dostępne - dostawa może dotrzeć w ciągu nawet 20 minut - i kto je kupuje. Nawet 12-latkowie.

[img]
Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.