Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Zależy, czym mam mocniej przebijać miodem czy owocami?
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Pytanie do Ciebie Honusi:

Mianowicie nastawiłem mały eksperymencik z ananasków. Dodałem MD z Malagi.
Już po wszystkim zorientowałem się, że są one do czerwonego wina.
Mam dodać teraz drugą MD Z Tokaya np.? Co robić? Co będzie jeśli w jednym nastawie będą dwie rasy drożdży?
I'm broken.
  • 56 / / 0
Drugie drożdże się nie przebiją. Ja bym nie wymieniał drożdży tylko wyregulował % cukrem, bo na smak rodzaj drożdży nie wpłynie. Jak chcesz poeksperymentować to wystaw baniaczek na balkon?. Przy takiej pogodzie to po 2 godzinach malaga powinna paść. Ale czy potem tokaj się przebije zależy od stężenia, % jakie już masz w baniaku
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Jest zajebiście!
Przychodze dziś z roboty a tu wulkan.
Nie znam się, więc myslałem, że drożdżyki do czerwonego winca nie wezmą "białych owoców".
I'm broken.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Dajcie spokoj, refermentacja to zaden problem, nawet przy dodaniu nowych drozdzy :P Jesli ktos ma taki problem (np przez dluzszy czas nie doda cukru) to sciagamy wino znad osadu, robimy duza matke drozdzowa i rozcienczamy ja winem bardzo powoli. Np robimy 0,5l MD, dodajemy 50ml wina (ludnosc radzi nawet mniej, ja mowie ze to zalezy od mocy jaka ma wino, jesli ma 13% to powinno byc ok) po 10h mozemy dolac jeszcze troche, i jeszcze troche. Gdy mamy juz duza MD przystosowana do alkoholu mozemy zaryzykowac dolanie jej do nastawu. Sam tak robilem :) Bez hartowania dupa zimna, wlejemy to za paregodzin pewnie bedzie osad na dnie. No chyba ze wino slabe a ktos na bayanusach jedzie %-D
  • 56 / / 0
Iwil tylko, po co to robić? Bayanusy dobra sprawa w 3 dni mi cukier zjadły. Ale używam tylko do wermutów i herbacianek. Iwi ty nie jesteś przypadkiem z białego? Może jakąś degustacje by zrobili?
  • 137 / 2 / 0
Przypadkiem jestem z najblizszych okolic, ale kiepsko u mnie z winem na stanie %-D A robic to trzeba kiedy ktos jest zainteresowany winem musujacym (chociaz tu technologia wyglada nieco inaczej) albo tak jak napisalem zapomni dac cukru i mu sie wymorduja. Ogolnie dla mnie bayanusy sa srednio dobre, nie lubie ich smrodu ktory czasem mimo szybkiego zlewania nie chce ustapic. Wnerwia mnie tez to ze sa takie mocne. Ja nie chce do cholery wodki robic tylko wino!
  • 749 / 5 / 0
Niedługo będę bawił się w miodek. Mam zamiar trójniaczka postawić, a mam dostęp do drożdży Multimexu. Innych u mnie w sklepach nie ma. Dadzą sobie radę? Jaką rasę wziąść?
I'm broken.
  • 749 / 5 / 0
I tak se myślę.
Fermentuje sobie pięknie mój eksperymentalny nastawik pięciolitrowy.
Składa się on z 4 puch ananasów, 2 litrów soku ananasowo-kokosowego z kartonu, 0,1kg rodzynek, dosłodziłem miodkiem.
I tak wymyśliłem, że by tak może po fermentacji doprawił te 5 litrów 0,2l spirytusu tak dla wzmocnienia.
I tu pytanie do Honusi: masz może jakieś doświadczenie z esencjami?
Bo pomyślałem sobie, że może wcześniej do tego spirytusu wrzuciłbym jakieś wiórki kokosowe czy coś? Czy dobrze spirol wyciągnie aromat? Żeby potem czasem nie okazało się, że ta „esencja” zepsuje smak mego winka. O wiórkach pomyślałem z tego względu, że w winie to chyba będzie taki minimalny aromat kokosów biorąc pod uwagę skład tego wszystkiego.
Wiem, że może za wcześnie na takie pytania bo wszystko okaże się za jakieś 2 miesiące, jaki mniej więcej smak ma same wino, ale jak coś wiesz na temat esencji to pisz śmiało.
I'm broken.
  • 137 / 2 / 0
Wiórki kokosowe nie są czasem zaolejone mocno? :P Obawiam sie ze zamiast esencji moglbys wtedy miec oleista plame a pod nia spirt.
Czy dobrze spirol wyciągnie aromat?
Wyciagnie pierwszorzednie, pytanie tylko czy zabezpiecznie wiorkow o ktorym pisalem wyzej nie zrobi ci psikusa.

Ja tam bym pomyslal o kupazu z kupionym w sklepie Pinia Colada. Niedrogi (ja wiem?16-17zl gdzies), 16% wysmienity kokosowo-ananasowy napitek. Przedni naprawdę :) Inna sprawa jesli ktos nie chce do swoich wyrobow dodawac kupnych produktow.

Wiem ze nie jestem hounsi, ale pomyslalem ze moze cos podpowiem.
PiS
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.